– For dyrt å ringe hjem

Syns du det er dyrt å ringe i utlandet? Da er du ikke alene. EU-kommisjonær Viviane Reding (bildet) og samferdselsminister Liv Signe Navarsete vil nå gå sammen om å tvinge europeiske mobiloperatører til å senke ringeprisene.

Navarsete fant etter en tur til Spania ut at det koster å ringe hjem. – Jeg var nylig i Spania ei uke, og de samtalene du tar hjem er veldig dyre. Teleselskapene skummer veldig god fløte. De tenker ikke på forbrukerne, sier Navarsete til Dagbladet.

Navarsete skal nå sammen med sine nordiske kolleger gå i dialog med EU om å få senket prisene. Hun møtte i går EU-kommisæren for informasjonssamfunn og medier, Viviane Reding fra Luxembourg. Under møtet tok Navarsete opp de høye prisene vi må betale for å bruke mobiltelefonen vår i utlandet.

Reding har lenge kjempet for lavere priser når vi bruker mobilen i utlandet, og har på EUs nettsider en informasjonsside hvor hun forklarer hvordan du kan få bedre priser. – I juli 2005 betalte forbrukerne alt fra €0,58 til over €5 (sju til 40 kroner) per minutt. Og få av oss vet hvorfor, eller hvordan vi kan betale mindre, skriver Reding på nettsidene.

I følge Reding har kostnadene for utenlandsbruk falt betydelig siden EU-kommisjonen liberaliserte mobilmarkedet i 1998. EU sikrer fra før grunnleggende mobiltjenester til overkommelige priser for sine innbyggere. Reding mener å ha funnet ut at det du betaler for for overføring av samtaler mellom europeiske land er 40 prosent mer enn det mobiloperatørene selv har av kostnader. Hun vil presse ned prisene for mobilbruk over landegrensene i EU.

– Jeg er opptatt av norske forbrukere og av norsk næringsliv. Vi reiser til utlandet i større og større grad. Det er graverende at dette fortsetter, sier Navarsete. Hun tror Norge alene kan gjøre lite med situasjonen, men at et samarbeid med nordiske samferdselsministre kan være et pressmiddel.

Det skal nevnes at en av grunnene til de høye utenlandsprisene er at myndighetene la til 25 prosent moms på utenlandsbruk fra 1. januar i år. Prisen gikk da yttligere opp. Hvis du for eksempel er Netcom-kunde i Praha og har Activetalk-abonnement, betaler du nå 13,70 kroner minuttet for å ringe hjem til Norge og 5,60 kroner for å motta samtaler. En Telenor-kunde med Fri 20-abonnement må betale 14,38 kroner for å ringe hjem og 6,24 kroner per minutt for å motta samtaler.

Du kan lese mer om EUs tiltak i saken "Avslører forskjellene" og "Advarer turister".

(Kilder: Netcom.no, Telenormobil.no, Europa.eu.int, Digi.no, Dagbladet)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen