– Facebook Timeline: Gamle flauser om igjen

Timeline henter frem det du helst vil glemme, skriver Ingeborg Volan.

Facebook ruller ut sin makeover av din personlige profil, Timeline, fra denne uka. Det er en større personlig profil med mer vekt på bilder, applikasjonene du bruker, musikken du liker – rett og slett en større presentasjon av deg og det du bruker Facebook til. Og du kan selv bestemme hvordan den skal se ut før vennene dine får kaste så mye som et blikk på den. Nå blir Timeline tilgjengelig for alle som vil, og i løpet av de første månedene av 2012 vil den bli standard for alle profiler på Facebook.

Høres fint ut, ikke sant? Vel, ikke aldeles uten videre. I Finland har brukere klaget på at Facebook skal ha publisert private meldinger mellom dem og andre brukere ved innføringen av Timeline – altså hemmelige meldinger det aldri var meningen at noen andre skulle se.

Så viser det seg at det heller er brukerne som har glemt hvor intime eller dumme de kan ha vært for to-tre år siden. For med Timeline løfter Facebook fram fra glemselen alt du har fortrengt at du noen gang har publisert og viser det fram for vennene dine i all sin prakt. Ikke de hemmelige tingene – i Finland har Facebook blankt avvist at private meldinger er blitt offentliggjort – men de gamle tingene, de glemte tingene, de bildene du har kommentert hos andre og de veggmeldingene du hadde glemt.

Dette er første gang Facebook viser oppdateringer mer enn noen måneder tilbake til allmennheten, og definitivt første gang de presenterer din fulle aktivitet i all sin prakt. Men det er altså ikke noe nytt at Facebook-endringer forårsaker baluba og bråk. Og som Dinside.no skrev i går – hvis du ikke liker det du ser på din splitter nye Timeline, kan du takke deg sjøl.

Men før du får full panikk og vurderer å slette hele Facebook-tilværelsen din – du har noen våpen hvis du oppdager at tidslinjen din er full av flaue bilder som du glemte med hele verden en gang i tidenes morgen før vi alle oppdaget personverninnstillingene.

Logg deg på Facebook og gå inn på ”personverninnstillinger” øverst i høyre hjørne (”privacy settings” hvis du bruker den engelskspråklige utgaven). Velg ”Begrens publikummet for tidligere innlegg” og klikk ja for å begrense alle oppdateringene dine til de som faktisk er vennene dine på Facebook.

Fortsatt noe som ikke passer seg som allmennkunnskap? Når du er inne på tidslinjen din på Facebook, kan du la musepekeren hvile over innlegget du gjerne vil ha fjernet. Øverst i høyre hjørne dukker det opp et blyant-ikon. Klikker du på det, kan du skjule oppdateringen fra tidslinjen. (På samme måte kan du stjernemerke de innleggene du virkelig liker, sånn at de får en litt mer prominent plass.)

For du kan kanskje ikke gjøre noe med at du skrev ”jeg eeeeeeeelsker deg” på veggen til eksen en gang for tre år siden. Men du kan hindre at din nåværende svigermor vet det.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen