- EU kan hemme netthandelen

- EU kan hemme netthandelen

I dag må man som kunde forhold seg til lovverket til det landet man kjøper fra på nett. Dette har EU kommet med forslag om å endre. De vil at selgerne skal måtte forholde seg til lovene i det landet kunden bor i.

Her får du tips om å handle fra utenlandske nettbutikker.

Skeptiske dansker

Lovforslaget skal ifølge Computerworld.dk innebære at nettbutikker i EU må sette seg inn i ulike regler fra opptil 27 medlemsland.

Hvis et dansk nettbutikk selger et produkt til en spansk forbruker, vil de måtte forholde seg til spanske forbrukerregler ved en eventuell tvist. Hvis det skulle gå så langt som til rettssak, vil den bli behandlet i en spansk domstol.

Foreningen For Dansk Internetthandel er kritiske til forslaget som er kjent som ”Rome 1”. De mener det kan føre til at små og mellomstore bedrifter ikke vil tørre å selge til utlandet i frykt for strengt regelverk.

Kan ramme Norge

Også i Norge blir forslaget møtt med skepsis. Daglig leder for nettsiden Importalen.no, Thorkild Lote, jobber til daglig med å råde folk om kjøp fra utenlandske nettbutikker.

- Jeg tror et slikt lovverk vil hemme mer enn det gjør godt. Siden Norge har et ganske strengt forbrukerlovverk, kan resultatet bli at mange velger å ikke selge til Norge, sier Lote.

Han mener forslaget virker litt lite gjennomtenkt.
- Hvis man reiser til USA på shopping, så kan man jo ikke vente at norsk lov gjelder om man er misfornøyd med kjøpet. Hvorfor skal det være annerledes over nett, spør Lote.

Hvis EU-forslaget fører til dempet handel, er det i strid med EU-kommisjonens ønske om å nettopp skape vekst over landegrensene. Forslaget er imidlertid ikke vedtatt ennå, men er til vurdering.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen