- En skam for Sverige

Den svenske Riksdagen har tatt seg sommerferie. Like før ferien slappet de derimot ikke av og banket like så godt gjennom den såkalte FRA-loven. Ifølge denne loven kan det svenske militæret uten rettslig fullmakt overvåke og avlytte all nett- og teletrafikk som passerer den svenske grensen. Den svenske IT-eksperten Pär Ström mener loven er en skam for sverige.

Foruroligende lov
Pär Ström er en av Sveriges fremste eksperter på IT og overvåkning. Han har skrevet flere bøker om temaet og sitter som leder for den svenske regjeringen IT-råd. Han frykter den nye svenske loven kan skade landet mye mer enn den gavner.

- Dette er en alvorlig og foruroligende lovendring. Ikke minst er den et brudd mot menneskerettighetenes artikkel 12 som sier at alle har rett til et privatliv, forklarer Ström til Teknofil.


IT- og overvåkningseksperten Pär Ström mener den nye FRA-loven i Sverige er svært foruroligende.

Han mener loven er en overreaksjon på terrortrusselen, og han har liten tro på at loven vil ha noen reell effekt ovenfor terror.

- Denne loven vil neppe kunne ha stor effekt ovenfor terror. Når du skal overvåke alt og alle uten rettslig kjennelse, så vil du sitte igjen med store mengder data. Disse dataene vil mest sannsynlig være vanskelig å organisere. Da er det lagt bedre med en målrettet overvåkning hvor du har en mistanke og en rettslig kjennelse til grunn, sier Ström.

Rammer ikke bare grensetrafikken
Ström har over lengre tid vært sentral i debatten mot ytterligere overvåkning i Sverige. Blant annet har han vært hyppig på plass i avisene og opprettet nettstedet www.stoppastorebror.se hvor han opplyser og advarer mot overvåkningssamfunnet. I første rekke frykter han ikke at det svenske forsvaret nå vil overvåke utenlandske borgere. Derimot mener han at det i første rekke er svensker som vil bli rammet av denne loven.

- Teletrafikken i dag kjenner ikke nasjonale grenser, men går på kryss mellom forskjellige land. På denne måten blir alle et mål for overvåkningen. Også dere nordmenn som har flere teleservere plassert i Sverige, påpeker han.


Om din mobilsamtale tar turen om Sverige kan nå svenske forsvaret overvåke deg.

Google vurderer å droppe Sverige
Det norske Datatilsynet har allerede varslet at den nye loven vil ha ringvirkninger også for Norge. Finske teleselskaper har sagt at de vil trekke ut sine servere fra Sverige, Datatilsynet mener norske teleselskaper burde vurdere hvilke konsekvenser de bør trekke av det nye lovverket. Pär Ström frykter dette vil bre seg.

- Finland er nå svært skeptiske og Google har sagt at de vil vurdere å trekke sine servere ut av Sverige. Jeg frykter at denne loven vil skade Sverige som IT-nasjon, forklarer Ström.


Finske teleselskaper vil flytte sine servere ut av Sverige som en følge av den nye loven. Google truer med det samme.

Google i Sverige er selv knappe med opplysninger, men de opplyser ovenfor Teknofil at de følger med på utviklingen i Sverige. Om de vil gjøre alvor av truslene sine er derimot uklart. Ström frykter at Google ikke er de eneste som vil vurdere slike steg fremover.

Etterlyser engasjement
I Sverige har debatten fått lite oppmerksomhet før loven lå på bordet. Ström mener söta bror har en lang vei å gå for å bli oppmerksomme på hva som er i ferd med å skje med deres privatliv. Han vil gjerne se at svenskene i større grad engasjerer seg.

- Da saken først ble lagt frem for et år siden fikk den noe oppmerksomhet, men senere er det kun noen av avisene som har beskrevet den. Selve det svenske folket begynte først å engasjere seg noen dager før loven skulle behandles, men da var det selvfølgelig for sent. Det er også interessant å se at selve behandlingen ble lagt til samme periode som EM i fotball hvor Sverige er med, sier Ström.


Svenskenes siste kamp i EM tok mye oppmerksomhet bort fra behandlingen av den nye loven.

Suspekt behandling
For mange svensker var det utvilsomt viktigere å få med seg Sveriges kamper enn å engasjere seg for et lovforslag som ble behandlet i riksdagen.

- Selve behandlingen av loven gikk veldig fort, hele saken gikk gjennom på noen få timer. Kanskje ikke så rart når den ble tatt opp på riksdagens siste dag før ferien, påpeker Ström.

Selv skulle han gjerne sett at personvern ble et viktigere tema for det svenske folket. Han tror neppe slike lover blir fjernet når de først er på plass.

- Loven vil neppe blitt tatt bort med det første for det er bred enighet om denne på tvers av partiene. Selv om vi får en endring i regjering ved neste valg så vil den neppe ønske å oppheve denne loven, sier han.

At hans eget fødeland går foran som et eksempel på et overvåkningssamfunn har han lite til overs for.

- Dette er en skam for Sverige, uttaler han til slutt.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen