- Elsker deg. Fra Aylar

Nettstedet PunkSMS lot deg i sin tid sende tekstmeldinger i andres navn, noe operatørene mislikte sterkt. Nå har det dukket opp enda en slik nettside, nemlig lureSMS.com.

Forestill deg at du får en tekstmelding fra en du liker veldig godt. I tekstmeldingen står det akkurat det du hadde drømt om, og det virker nesten for godt til å være sant. Hvis avsenderen har brukt en tjeneste som lureSMS.com, var det nok også det.

Ved hjelp av slike nettsteder kan nemlig hvem som helst sende deg tekstmeldinger i andres navn, og slik lure deg til å tro at du får meldinger av kjæresten eller sjefen når det egentlig er en kompis som vil lure deg. Det eneste som behøves, er å taste inn ditt nummer i mottakerfeltet, og et hvilket som helst navn i avsenderfeltet. Når du får meldingen, står det valgte navnet oppført som avsender.

Da Amobil.no gjorde operatørene oppmerksomme på PunkSMS for to år siden, så Netcom seg nødt til å stanse tjenesten og sperre for meldingssentralen som ble brukt til å sende de falske meldingene.

Løsningen til PunkSMS er per i dag nede, men det har dukket opp andre slike tjenester i kjølvannet. Tar du en titt på nettstedet LureSMS.com, vil du finne en tilnærmet identisk tjeneste, som lar deg sende falske tekstmeldinger. Hos LureSMS.com finnes det ingen mulighet til å sjekke hvem som har lurt deg, slik du i sin tid kunne på PunkSMS.

- Ikke bruk tjenestene
Informasjonssjef i Telenor, Atle Lessum, forteller at operatøren synes lite om slike tjenester, og anbefaler kundene sine å ikke bruke tjenestene.

Lessum forteller imidlertid at hvis misbruket når et visst punkt, har Telenor virkemidler de kan bruke for å slå ned på slike tjenester.

- Hvis det kommer tilstrekkelig med klager, kan vi kontakte operatøren som formidler trafikken og si at vi ikke ønsker slike tjenester i vårt nett. Vi har også mulighet til å stenge SMS-trafikk fra disse operatørene, forteller Lessum til Amobil.no.

- Dette er noe vi tar på alvor, og operatørene og tjenestetilbyderne vi har avtaler med, er forpliktet til å følge norsk lov, sier han.

Finnes ingen lov
Men det er nettopp loven som er problemet i denne saken. Det finnes nemlig ingen lovparagraf mot tjenester som dette.

Direktør i Post- og Teletilsynet, Willy Jensen, synes at det å kunne sende tekstmeldinger fra internett er fin ting, så lenge det foregår på lovlig vis. Han forteller at tilsynets sterkeste verktøy for å bekjempe tjenestener som luresms.com, er media.

- Vi kan ta temaet opp og informere. Det viktigste for oss er å få delt ut informasjon om tjenestene, forteller Jensen til Amobil.no.

Han sier videre at å bruke slike tjenester til å forårsake skade hos andre, er ulovlig. Han anbefaler derfor at mobilbrukere som får slike tekstmeldinger går til politiet.

- Men antakelig vil vel politiet si at de har langt viktigere saker å løse en slike som dette, sukker Jensen.

(Kilde: MobileTracker, Mobil.se)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen