Det skal være minst 640/128 kbps for at det er mobilt bredbånd, ifølge NPT.
Det skal være minst 640/128 kbps for at det er mobilt bredbånd, ifølge NPT.

– Edge og 3G er ikke bredbånd

Annonsør­innhold
Les hele saken »
NPTs definisjon av mobilt bredbånd
Mobilt bredbånd defineres som en aksesskapasitet der sluttbruker, tilkoblet et offentlig mobilnettverk, får tilgang til dataoverføringstjenester med en opplevd bitrate på minst 640 kbit/s nedstrøms og 128 kbit/s oppstrøms

Operatørene har lenge markedsført datatjenestene i 3G-nettet som "mobilt bredbånd". Nå har imidlertid Post- og teletilsynet definert hva som kan kalles mobilt bredbånd. Og ikke overraskende holder ikke 3G mål.

I et notat utgitt av tilsynet påpekes det at begrepet "mobilt bredbånd" benyttes ulikt hos de kommersielle aktørene. Det finnes ikke en definisjon på hva dette begrepet faktisk innebærer.

Minst 640 kbps

I notatet definerer derfor tilsynet dette. Du skal ha en opplevd nedlastingshastighet på minst 640 kbps for at operatøren skal kunne kalle tjenesten "mobilt bredbånd". Opplastingshastigheten skal dessuten være på minst 128 kbps.

I praksis betyr dette at du minimum skal ha disse hastighetene fra din operatør dersom de markedsfører en tjeneste som mobilt bredbånd.

I dag får du slike hastigheter i HSDPA-nettet (super-3G) til Netcom og Telenor, med bare i tettbygde strøk. Ice.nets CDMA-nett på 450 MHz-frekvensen tilbyr også slike hastigheter. I de områdene operatørene tilbyr internettilgang via 3G eller Edge er det etter tilsynets definisjon ikke snakk om bredbånd.

I tillegg skal mobilt bredbånd være en bredbåndstjeneste du benytter "i bevegelse, uten brudd, over et større dekningsområde/så lenge det finnes tilstrekkelige radioressurser."

Les hele notatet på npt.no (pdf) »

(Kilde: digi.no, npt.no)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen