Det hjelper ikke at hodesettet er trådløst dersom lyden ikke er god nok. (Bilde: Istockphoto)

– Dropp trådløse hodesett!

Å bruke mobilen som mp3-spiller er smart. Det gjør at du har en ting mindre å bære på, og du får mange fine ekstrafunksjoner. Men en funksjon som er mest hype, er muligheten til å bruke trådløse A2DP-hodesett til å høre på musikk.

Da den nye utgaven av Bluetooth med støtte for overføring av stereolyd kom på markedet var det en lovende teknologi, men dessverre har A2DP-hodesett vist seg å være både dyre, dårlige og upraktiske.

Les mer om A2DP »

Selv bruker jeg ofte mobilen som mp3-spiller, men trådløse hodesett holder jeg meg langt unna. Jeg synes lydkvaliteten er elendig, og milevis bak det du får med et vanlig hodesett med ledninger. Selv etter å ha prøvd det meste på markedet, har jeg aldri vært fornøyd med et trådløst hodesett.

Tåkete lyd

Det typiske er at lyden virker uklar, og at mange frekvensområder lider av en svært unaturlig skurrelyd.

I et vanlig hodesett med ledning lyder Chet Bakers trompet klokkeklar, mens det høres ut som mannen lider av en alvorlig magesykdom dersom jeg velger vekk ledningen. Og et symbalslag fra trommeslageren høres ut som det kommer fra et gammelt Casio-keyboard med sprengt høyttaler.

Årasken er ikke billige komponenter. Vi har testet flere trådløse hodesett med både luftig og bredt lydbilde, presis og dyp bass og god romfølelse. Her er det den dårlige overføringsteknikken som ødelegger for det som ellers kunne vært topp hodesett.

I teorien finnes det altså hodesett med gode høyttalere og forsterker (som følgelig koster skjorta), men som forsøples av den elendige måten å overføre lyd på.

Trådløst men upraktisk

Noen vil kanskje påpeke hvor praktisk det er med et hodesett uten ledninger, men det er en påstand du bør tar med en smule salt. Bluetooth-rekkevidden er altfor kort i de fleste tilfeller. Dersom mottakeren sitter på venstre øre mens du har mobilen i høyre bukselomme, kan du være sikker på at lyden hakker så snart du snur hodet for å se om det er klart for å krysse bilveien.

I tillegg er trådløse hodesett avhengige av batterier, slik at du må huske på å lade opp hodesettet når det går tomt for strøm. Om du glemmer det begynner musikken å hakke, og du må flytte mobilen nærmere mottakeren for å høre på musikk. Det er jo heller ikke spesielt praktisk.

Siden trådløse hodesett har innebygget mottaker og sin egen strømkilde er de også mye tyngre enn vanlige ledningsbaserte hodesett.

Kjøp ledningshodesett

A2DP-teknologien må bli mye bedre enn dette før Bluetooth kan erstatte vanlige ledninger. Er du opptatt av lyd, bør du heller spare pengene og holde deg til vanlige ledningsbaserte hodesett.

Selv hodesett til tohundrelappen gir adskillig bedre lyd enn et hvilket som helst A2DP-hodesett som koster opp til tusenlappen mer.

Dersom du absolutt vil kvitte deg med ledningsrotet i jakken din, så test det i alle fall grundig før du blar opp pengene. Du trenger ikke være audiofil for å foretrekke et hodesett med ledning.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen