– Dropp mobil i bil

Alternativ tekst mangler

(Plan- og utredningssjef i Trygg Trafikk,
Tori Grytli)

Norske bilister overholder stort sett fartsgrensen, bruker bilbelte og er edru bak rattet. Når det gjelder forbudet mot å snakke i telefon uten håndfri dukker imidlertid synderne opp. Dette vises stadig i form av avisoppslag om bøteleggelser på grunn av brudd på håndfri-regelen.

Vi tok en prat med plan- og utviklingssjef i Trygg Trafikk, Tori Grytli. Hun mener ikke bare at folk må bli flinkere til å bruke håndfri, men at folk burde la være å snakke i mobiltelefon i bilen i det hele tatt.

– Hvordan påvirker det bilkjøringen når man snakker i en telefon uten å bruke håndfri?

– Folk burde i utgangspunktet ikke snakke i telefonen i bilen i det hele tatt, uavhengig av om de bruker håndfri eller ei. Det er selve samtalen som er mest distraherende. Selvsagt er det bedre å bruke håndfri enn å holde telefonen i hånden, men det beste er altså å vente med samtalen til du finner et sted å stoppe.

– Hva om du er nødt til å ta denne samtalen?

– Særlig dersom du er i en situasjon der trafikkbildet er komplisert bør du la telefonen ringe fremfor å ta den. Hvis du er helt nødt til å ta telefonen bør du kappe samtalen så fort som mulig, og heller avtale å ringe opp igjen så fort du finner et sted å stoppe, sier Grytli.

– Men hva er forskjellen på å snakke med en person via håndfri og en person som sitter i passasjersetet?

– Dersom du har en passasjer i bilen er saken helt annerledes. Da vil begge to være i stand til å følge med på trafikken, slik at det er langt større sjanse for å oppdage farlige situasjoner og tilpasse samtalen til det som skjer i trafikkbildet. En person i andre enden av røret vil ikke kunne ta hensyn til hvordan trafikken ser ut rundt deg.

– Hva om du har to barn i baksetet, som kaster is på hverandre og hyler?

– Det finnes foreløpig ingen sammenligningsundersøkelser mellom ulike typer risikoelementer. Til de som har urolige barn i baksetet anbefaler vi å ta hyppige pauser i kjøringen, for å ikke miste konsentrasjonen.

– Kan det bli totalforbud mot mobilbruk i bil?

– Vi har ennå ikke diskutert et slikt forbud, så det tør jeg ikke si noe om. Jeg vet at for eksempel Shell har et totalforbud blant sine ansatte. Dette synes jeg er et bra tiltak.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen