- Din antivirus holder ikke

Det er stadig nye farer som truer for deg som bruker Internett. Kriminelle er på evig jakt etter din personlige informasjon, eller å utnytte din maskin for kriminelle formål. Situasjonen er så drastisk at sikkerhetseksperter advarer mot at din antivirus langt fra er god nok sikring.

Antivirus holder ikke
Pål Arne Hoff, avdelingsdirektør hos Norcert, uttalte i går på programmet Søndagsåpent på NRK, at ingen antivirusprogrammer i dag gir deg fullgod sikring mot ondsinnet kode. Mengden med farer er rett og slett for stor mener han.

- Antivirusprogramvare og brannmur bør være på plass. Selv om antivirusprogrammer ikke er så effektive lenger som de var, på grunn av at det kommer veldig mye ondsinnet kode, så er det fortsatt anbefalt å ha det, selv om ingenting er hundre prosent sikkert lengre, uttalte Hoff i sendingen.


Bør du gi opp ditt digitale liv for å unngå nettfarene?

Denne uttalelsen kan virke drastisk og vi tok derfor kontakt med sikkerhetsekspert Hans Petter Østrem i Symantec for å høre om dette virkelig stemmer. Gir ikke antivirusprogrammene fullgod beskyttelse?

Eksplosiv trusseløkning
Han kan til dels bekrefte Hoff sitt utsagn. Med dagens utvikling står nett- og databrukere ovenfor en enorm trussel.

- Vi har sett det samme som Hoff her beskriver. Vi følger med på markedet og ser på trendene, og det har dukket opp en enorm mengde med ny ondsinnet kode. Den store mengden kommer i hovedsak av at det utvikles verktøy slik at folk enkelt kan skape sine egne ondsinnede koder, forklarer Østrem.


Med enkle verktøy skapes det stadig nye farer.

Det vil si at kriminelle, og andre folk med lyssky hensikter, kan sitte på enkle maskiner og bygge opp nye utgaver av ondsinnet kode. Dette har medført at antallet slike trusler har økt eksepsjonelt.

Femdoblet på et år
Tallene Symantec har samlet inn gir god grunn til bekymring. De har registrert en enorm vekst. Fra juni til desember i 2006 ble det oppdaget 74.000 nye slike trusler. Fra januar til juni 2007 ble det funnet 212.000 nye tilfeller. Fra juni til desember 2007 økte antallet til 500.000. Det vil si at det ble oppdaget fem ganger så mange trusler sammenlignet med samme periode året før. Østrem tror neppe at dette antallet vil gå ned fremover.

- For å gi et annet tall for sammenligning fant vi fem nye typer ondsinnet kode daglig i 2000. I 2007 fant vi 1431 tilfeller daglig. Dette vil helt sikker fordoble seg i 2008, påpeker Østrem.

Trolig vil tallet også bli langt høyere, for Symantec ser ingen tegn på at den eksplosive utviklingstrenden forandrer seg. Heller tvert i mot.


Hvor mange nye digitale trusler som vil oppstå i år er det nesten skummelt å spekulere i.

Antivirus gir beskyttelse
Likevel vil ikke Østrem gå med på at det er noen grunn til at du skal gi opp ditt antivirusprogram. Derimot er det desto større grunn til å være påpasselig med nettopp dette. Han advarer likevel om at det finnes flere programmer som ikke gir nødvendig beskyttelse.

- Antivirussystemer som baserer seg på å sjekke hver enkelt kode vi ha store problemer med å følge med.  Hos Symantec er vi nøye på å analysere trafikken og ser hvor sårbarheter vil oppstå. Ut fra dette kan vi detektere ondsinnet kode og stanse denne. Det er også viktig å forstå at antivirus i dag ikke nødvendigvis kun beskytter mot virus. Antivirusprogrammer fra seriøse selskaper består av pakker med flere programmer som ikke bare beskytter mot tradisjonelle virus, men også ondsinnet kode. Her foregår det en begrepsendring hvor vi i Symantec omtaler den tradisjonelle beskyttelsen som antivirus og beskyttelse mot nettfarer som "Internet protection", forklarer Østrem.


Antivirus har heldigvis utviklet seg i takt med truslene. Det får vi håpe folks kunnskap også har gjort.

Med en slik pakke som er nøye oppdatert mener Østrem at du som bruker skal være godt beskyttet. Likevel er det ingen grunn til å ikke være påpasselig med hvor du surfer.

Politianmelder norske serveransvarlige

Pål Arne Hoff advarte i Søndagsåpent også at kriminelle utnytter sikkerhetshull i verdens servere for å plassere ondsinnet kode på nettsider uten at eierne er klar over dette. Denne koden sprer seg så til brukere som kommer innom siden. Symantec har selv gått igjennom norske nettsider for å ha oversikt over denne risikoen. Jevnt over er norske servere og nettsider godt beskyttet, men helt perfekt var det likevel ikke.

- Norge er relativt dyktige på å sikre nettsider og servere. Men vi fant også tilfeller hvor sikkerheten ikke var like god. Når offentlige servere står så og si åpne, så utgjør det en stor sikkerhetsfare, opplyser Østrem.

Hvilke nettsider og servere dette gjelder vil han av hensyn til taushetsplikten ikke opplyse. Men han kan avsløre at noen av tilfellene har endt med politianmeldelse på grunn av alvorlige sikkerhetsmangler. Håpet er at en slik anmeldelse skal gi bedre sikring for fremtiden.


Om du surfer på norske nettsider skal du kunne være trygg.

To gode tips, og et ekstremt viktig
For vanlige brukere har Østrem to viktige tips. For det første må du ha på plass en sikkerhetspakke fra Symantec eller et annet velrenommert sikkerhetsselskap påpeker han. Det er viktig at denne pakken oppdateres hyppig for at den skal ha noen effekt.

For det andre må du være påpasselig med å oppdatere programmer og operativsystemer du har installert på din maskin. Disse oppdateringene er med på å tette sikkerhetshull og forbedre ytelsen i maskinen din. Med slike oppdateringer på plass mener Østrem at du skal kunne være meget trygg på at din maskin er godt beskyttet.

Om du mottar e-post eller meldinger med bilder og lenker som du er usikker på, bør du også være føre var. Gode tilbud er ikke alltid så gode som de tilsynelatende ser ut. Her har Østrem samme anbefaling som Pål Arne Hoff.

- Om du får tilsendt et tilbud som virker for godt til å være sant, så er det som oftest det, sier han til slutt.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen