– Dette er ren sensur

– Dette er ren sensur

Går ny amerikansk lov igjennom kan alle nettsteder i verden stenges – ved mistanke.

I natt ble «Stop Online Piracy Act» (SOPA) diskutert i den amerikanske Kongressen.

Sammen utgjør de to lovforslagene nok et våpen mot piratvirksomhet og «snuskete» nettsider. Selve forslaget inneholder imidlertid rammer som vil la USA blokkere og sensurere alle nettsider innenfor sitt juridiske område, som i dette tilfellet strekker seg utenfor landegrensene.

Forslaget kan effektivt lage en svarteliste over nettsteder, og rett og slett få dem til å forsvinne for verdens internettbrukere.

Skal beskytte innholdsleverandører

SOPA, som er støttet av en samlet musikk- og filmindustri fra både Hollywood, Big Pharma og handelskammeret, er et forslag som vil gi makt til innholdsleverandørene. Sider som på en eller annen måte referer til innhold som bryter åndsverksloven, kan redigeres på forespørsel, eller blokkeres helt.

Med loven på sin side kan leverandørene få en rettslig kjennelse som vil tvinge internettleverandører, søkemotorer, betalingsløsninger og annonsenettverk til å blokkere og fjerne alle bånd med den aktuelle siden.

I teorien er det nok at du legger ut én lenke på Facebook eller din egen blogg. Peker den til innhold en leverandør ikke ønsker at det skal pekes til, kan hele siden stenges.

Internettbransjen ignorert

Lovforslaget har bare eksistert en raskt måned, og flere medier påpeker at forslaget er hastet igjennom de rette organene til applaus fra lobbyister fra Hollywood. I natt har en rekke nettsider, som Mozilla.org og Tumblr.com sensurert seg selv i protest, som en del av motstandsorganet American Cencorship.

Boingnoing.net rapporterer også at offentlige motstandere av SOPA ble nektet tilgang til høringen i natt.

– Denne loven ble skrevet av innholdsindustrien uten noen innspill fra teknologiindustrien, sier Fred Wilson i investorselskapet Union Square Ventures til BBC.

Wilson er en av mange finansfolk som lever av den store internettbransjen, og som frykter konsekvensene av lovforslaget.

Store protester

Tirsdag denne uken satt internettgiganter som eBay, Facebook, Google, AOL, Linkedin, Twitter, Yahoo og flere inn en helsides annonse i The New York Times, der de ber om en middelvei.

I det åpne brevet står det blant annet følgende:

«Unfortunately, the bills as drafted would expose law-abiding US internet and technology companies to new uncertain liabilities, private rights of action, and technology mandates that would require monitoring of websites»

Styreleder og grunnlegger av Google, Eric Schmidt, uttalte under et foredrag på MIT at «å ha en lov som krever at nettleverandører fjerner lenker fra internett, er kjent som sensur sist jeg sjekket.»

    Slik vil lovforslaget fungere i praksis:
  • En representant for U.S. Attorney General's kontor stadfester at man tror et nettsted bryter SOPA-forslaget, noe som effektivt sørger for at man går ut i fra at siden er skyldig.
  • En advarsel sendes til nettleverandøren, søkemotorer og annonsører der det informeres om at man tror et nettsted bryter loven.
  • De bedriftene får så fem dager på seg til å si seg enig og blokkere tilgangen eller økonomisk støtte til nettstedet.
  • Er de ikke enige, må de selv sette i gang en etterforskning for å bevise at det ikke finnes lovbrytende innhold på nettstedet – og bevise dette for retten.
  • Det beskyldte nettstedet må selv bevise sin eventuelle uskyld ovenfor U.S. Attorney General for å få blokaden fjernet.

(Kilder: BBC, Dailytech, Cnet, Boingboing)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen