– Det bør ikke lønne seg å snylte

I den virkelige verden er patenter viktige, mener frilansjournalist Einar Eriksen.

Patentstriden mellom Samsung og Apple har tatt helt av. Først var det litt spennende når søksmål ble slengt mellom de to gigantene i mobilbransjen. Det betyr at mer vennskapelige forhandlinger ikke har fungert, og striden blir mer alvorlig.

Man trodde det først og fremst var snakk om litt erting for å holde hverandre "på tå hev", og for å vise hverandre litt muskler. Vi kastet oss over tastaturene, mens vi så frem til påfølgende diskusjoner i forumet. Lite visste vi om at de to gigantene var på vei inn i en brutal slosskamp.

Nå vil ingen av de to produsentene vise noen svakheter. Det er lite sannsynlig at de to produsentene kan løse problemet selv slik situasjonen er nå.

Apples iPhone 4
Apples iPhone 4
Samsung Galaxy S II
Samsung Galaxy S II
Apple iPad 2
Apple iPad 2
Samsung Galaxy Tab 10.1
Samsung Galaxy Tab 10.1

– Samsung kopierer vår design

Det Apple peker på hos Samsung er i all hovedsak tre designpatenter. Det er ikonene i brukergrensesnittet, ytre design og designen til selve salgspakken. Altså esken telefonen kommer i.

Nettstedet thisismynext.com har samlet opp patentene Apple har pekt på. Her er listen fra nettstedet over de elementene som ligger i de forskjellige patentene:

  • Et rektangulært produkt med uniformt kurvede hjørner
  • Fremsiden domineres av en skjermflate. Rammen rundt er svart
  • Svart ramme over og under skjermen har omtrent samme bredde og rammene på hver side har også omtrent samme bredde, eller på iPad omtrent like bred ramme rundt hele
  • Metallisk ramme som omringer produktets kanter
  • Fargerike ikoner med uniformt avrundede hjørner. Nederstre ikonrad har samme type ikoner, men endres ikke når de andre sidene i brukergrensesnittet vises

Og når det kommer til esken, mener Apple Samsung i for stor grad har kopiert hovedpunkter i deres design:

  • En rektangulær eske med metallisk sølvbokstaver og et stort bilde på eskens fremside
  • En tosiders boks der bunnen er helt innføyd i resten av esken
  • Bruk av en "krybbe" produktet ligger i slik at det synes umiddelbart når esken åpnes.

Detaljene i hvert patent kan du lese nærmere om hos thisismynext.com.

På bakgrunn av dette satte Apple en midlertidig stopper for Samsung Galaxy Tab 10.1 flere steder, og produktet er i skrivende stund forbudt i Australia og Tyskland. I Nederland har Apple satt en stopper for en rekke Galaxy-modeller.

– Apple har brukt opphavsbeskyttet teknologi

Samsung kunne hele veien hevde at det er snakk om produkter som ikke kan forveksles, og at de ikke har kopiert Apples designelementer selv om det er noe som er likt. Nå vil de imidlertid hevne seg med samme mynt, og vil gjøre alt de kan for å stoppe iPhone 4S fra å komme i salg. I tillegg vil de stoppe absolutt alle Apple-produkter med 3G- og UMTS-teknologi.

Samsung hevder blant annet at Apple bryter fire av deres patenter i alle enheter med UMTS-teknologi. Nettstedet thenextweb.com har også gått nærmere inn på disse detaljene.

Har inspirert hverandre

Det er jo naturlig å se nøye på hva konkurrentene driver med, og det er selvsagt vanlig å strebe etter å få til noe bedre. Samsung og Apple har kanskje "kopiert" fra hverandre, men det virket som om regnskapet lenge gikk opp.

Kanskje Samsung for eksempel kunne tillate seg å la seg inspirere litt i meste laget når det gjelder noen ikoner i TouchWiz-grensesnittet fordi de visste at Apple samtidig hadde brutt noen av deres patenter i enhetene med UMTS.

Når man plukker iPhone 4 fra hverandre finner du mange Samsung-deler.
Når man plukker iPhone 4 fra hverandre finner du mange Samsung-deler.

Samsung leverer 26 prosent av delene i iPhone

Det er en kjent sak at Samsung leverer deler til Apples iPhone, men når vi sier at Samsung ifølge economist.com står for hele 26 prosent av delekostnadene i iPhone er det likevel overraskende store bidrag.

Vi tipper det er svært få andre som kan levere flashminne, hurtigminne og applikasjonsprosessorer i så storte kvanta som Samsung kan. Dersom samsung stopper produksjonen av delene, tror vi nok Apple vil slite.

At Samsung leverer mange deler til Apple betyr ikke at Samsung sitter med makta. Apple er jo dermed en god og svært viktig kunde hos Samsung.

Dersom Samsung faktisk stopper leveransen til Apple, koster det dem mye penger. Samsung må kanskje si opp ansatte og produksjonsanlegg blir kanskje stående tomme eller må leies ut til andre.

Dermed er det ikke utenkelig at Apple og Samsung har svelget mange kameler før Apple altså bestemte seg for å starte det som kunne utvikle seg til en større søksmålstrid.

Toppmodeller stoppes

De to produsentene ser seg tydeligvis tjent med å stoppe den andres produkter, eller å la være å føye seg for den andre. Hvem som kommer best ut av de to elektronikkgigantene er umulig å si nå.

Begge produsentene gjør det de kan for å stoppe produkter som er helt i spissen av utviklingen. De produktene du og jeg synes er de mest interessante, og de som dytter utviklingen videre. Det slår oss umiddelbart som noe negativt.

...men det er best slik!

I en perfekt verden ville kanskje Samsung vært glad for å kunne bidra til at Apples telefoner fikk 3G-dekning og Apple ville vært glade for at Samsung ville bruke deres design - og sammen kunne de utvikle videre, hånd i hånd, og utnytte hverandres innovasjoner.

Men slik er jo ikke verden. Både individer og bedrifter vil stort sett tjene penger, og da er det dumt hvis det lønner seg å snylte på andres utvikling.

Da er det jo viktig at Apple ikke har anledning til å stjele UMTS-teknologien som Samsung har utviklet, men heller må utvikle noe eget. Og det er jo viktig at Samsung ikke stjeler design fra Apple, for Apple ville jo tapt stort på å bruke mye tid på design som alle kunne bruke rett etterpå.

Ved at det slås ned på kopiering av patentert teknologi og design, vil vi unngå at det skjer i for stor grad. En ulempe er at det må straffes når det skjer, men i lengden fører det til større mangfold i mobilverdenen ved at konkurransen er rettferdig.

Vi foreslår at Samsung og Apple ser litt mindre på hverandre når de utvikler noe nytt etter denne striden, i stedet for å holde seg på helt trygg grunn, livredde for å utvikle noe som er for forskjellig fra det som de vet slår an.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen