- Demokratiet er i krise
Teknofil

- Demokratiet er i krise

Annonsør­innhold
Les hele saken »
I dagens samfunn blir det stadig mer statlig overvåkning. På gatene blir du kontinuerlig bevoktet av overvåkningskameraer, og når du kjører på veien kan din reiserute til enhver tid følges. I det siste har diskusjonene rundt Datalagringsdirektivet og den svenske FRA-loven satt overvåkning av nett- og teletrafikk i fokus. Er det mulig å slippe unna?

Orwells skrekksamfunn nær?
George Orwell beskriver i sin bok "1984" et samfunn hvor innbyggerne totalovervåkes 24 timer i døgnet. Da Orwell skrev boken i 1948 ble den ansett som en apokalyptisk fremtidsvisjon. Med dagens teknologiske utvikling er derimot denne typen overvåkning fullt mulig, og mange har kommentert at nye lover og regler medfører at slik overvåkning kommer på plass i praksis. Flere er urolige for at Orwells visjoner er i ferd med å bli virkelige.


Orwell beskriver en skrekkvisjon av et overvåkningssamfunn i boka "1984". Begynner visjonen bli en realitet?

En av disse er Gisle Hannemyr, forsker ved Institutt for Informatikk ved UIO. Han er en av Norges fremste eksperter på Internett, og han ser ikke positivt på alle måtene det nå åpnes for å overvåke samfunnets bruk av Internett og telefon.

- Disse tiltakene er i stor grad uproporsjonale i forhold til verdien som hentes ut. Begrunnelsen om at du her skal stoppe terrorister og kriminelle er ikke gode nok for å tilsidesette menneskerettighetene og starte en vilkårlig overvåkning av alle borgere i et samfunn, sier han til Teknofil.

Fare for demokratiet
Selv mener han tiltak som den nye FRA-loven i Sverige og planene med Datalagringsdirektivet er med å utfordrer vestens demokratier.

- Disse tiltakene gjennomføres på en udemokratisk måte hvor en elite fatter vedtak som ikke har støtte blant folket. Når disse tiltakene presses gjennom, så er demokratiet i krise, forklarer han.

Selv mener han det er grunnlag for å sammenligne dagens situasjon med den overvåkningen som foregikk i tidligere Øst-Tyskland. Der benyttet staten seg av en utbredt form for overvåkning både mot individer og mot samfunnet generelt.

- Denne overvåkningen klarte verken å bedre sikkerheten eller hjelpe mot oppløsningen av Øst-Tyskland, påpeker Hannemyr.


I filmen "De andres liv" beskrives hvordan øst-tyske myndigheter bedrev utstrakt overvåkning av individer og samfunn.

Kan du sende sikker e-post?
Det er ikke bare svenskene med sitt nye lovverk og Datalagringsdirektivet som overvåker din nett- og teletrafikk. USA har allerede samarbeid med England, Australia, New Zealand og Canada om global overvåkning av tele og nettrafikk. Dette samarbeidet, populært kalt Echelon, har ifølge EU-parlamentet mulighet til å overvåke all tele-, fax- og nettrafikk på et globalt nivå. Gjennom dette har myndigheter i andre land lenge hatt gode muligheter for å overvåke nordmenn. Også FBI har gitt uttrykk for at de ønsker å få gjennomføre en global overvåkning av verdens nett- og teletrafikk. Med andre ord har det etter hvert blitt vanskelig å sikre seg mot overvåkning.


FBI vil gjerne ha tilgang på din kommunikasjon.

Hannemyr selv har ingen gode råd om du vil være sikker mot at din e-post kan bli overvåket.

- Jeg har fått henvendelser tidligere om det finnes noen e-poster som er sikre mot overvåkning. Selv har jeg ikke klart å finne noen. E-post kan idag anses som en fin måte å kommunisere på, men sikret mot overvåkning er du ikke. Om du vil ha sikker kommunikasjon vil du måtte gå tilbake til 50-tallet og benytte deg av førteknologiske metoder som for eksempel kurerpost, påpeker Hannemyr.

Mange har derimot lagt vekt på at tjenesten Skype kan være en kilde for sikker kommunikasjon. Selv er Hannemyr tvilende til dette.

- Det hevdes at Skype vanskelig kan overvåkes. Selv kan jeg for lite til å uttale meg helt sikkert, men jeg kan vanskelig se for meg at det ikke eksisterer metoder for også å overvåke samtaler her, sier han.


Hannemyr tviler på at tjenesten Skype vil sikre deg mot overvåkning.

Arrestert for studier
Hannemyr bekymrer seg sterkt over utviklingen, men han tror ikke at den er umulig å påvirke. Han mener det er viktig at befolkningen selv tar tak i problemet, dette selv om de færreste har noe å skjule.

- Selv om de færreste har noe konspiratorisk å skjule, så liker jeg ikke selv at mine meninger skal kunne bli kartlagt. Konsekvensene av dette kan du umulig forutse. Et eksempel er en muslimsk student i England som ble arrestert for å ha gjort skolearbeid, forklarer Hannemyr.

Den muslimske studenten Rizwaan Sabir skrev på en oppgave om terrorisme og lastet ned tekster fra nettet om temaet. Denne nettrafikken ble snappet opp av britisk etterretning som arresterte studenten med mistanke om at han planla terrorangrep. Han og en foreleser satt seks dager i arresten mistenkt for terrorisme. Dokumentene hadde han lastet ned fra en nettside drevet av amerikanske myndigheter, ifølge World Socialist Website. På denne måten kan selv uskyldige borgere fort havne i politiets søkelys, selv om de tidligere ikke har vært under mistanke.


Rizwaan Sabir ble mistenkt som terrorist etter at han gjorde research på nett til en studieoppgave.

Regjeringen må være våkne
Men Hannemyr påpeker samtidig at den norske regjeringen kan gjøre sitt. Som medlem av personvernskommisjonen er han opptatt av regjeringens arbeid med personvern, og han ser gjerne at det blir gjort mer på dette området.

- Det blir jobbet hardt med dette innen regjeringen, spesielt nå med behandlingen av Datalagringsdirektivet. Men politikerne må bli mindre villige til å godkjenne vilkårlig overvåkning. Dette gjelder også i andre systemer enn ved tele- og nettrafikken. Overvåkningen av veitrafikken har en utmerket grunn ved at den er med å motarbeider ulykker, men den gir også mulighet til å følge hvor enkeltindivider oppholder seg. Det finnes allerede god teknologi som gjør at du kan unngå dette. Jeg ville gjerne sett at politikere jobbet mer for å legge inn slike barrierer mot overvåkning, påpeker han.

Inntill slike barrierer kommer på plass er det beste du kan gjøre for å unngå overvåkning å sende post på den gode gamle måten. Via brev og helst med personlig kurer.Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen