– De smarte bruker Opera

Undersøkelse kobler intelligens mot nettleservalg.

NB: Det viser deg at undersøkelsen denne saken bygger på var en ren bløff, som lurte medier over hele verden trill rundt. Les mer om dette i denne saken

En ny undersøkelse utført av det kanadiske selskapet Aptiquant viser at de med høy Intelligence Quotient (IQ), har størst sannsynlighet for å bruke nettleseren Opera. Lavere intelligens øker sannsynligheten for at du bruker en av samtlige Internet Explorer-versjoner.

Opera er langt fra den raskeste nettleseren der ute og det norske selskapet sitter med med en markedsandel på bare 2,14 %.

Det er viktig å bemerke seg at undersøkelsen viser at de med høy IQ, har høy sannsynlighet for å velge Opera, og motsatt for Internet Explorer. Den viser ikke at de som er bruker Internet Explorer er dumme.

Det er over 100 000 frivillige som har deltatt i undersøkelsen. Det skal imidlertid ikke være snakk om en utvalgt testgruppe. Deltagerne har gjennomført en IQ-test på nett, mens selskapet har lagret informasjon om hvilken nettleser som ble benyttet for å gjennomføre testen.

Klikk for større versjon. Bilde: Aptiquant
Klikk for større versjon. Bilde: Aptiquant

Motsetter seg endringer

– Studien viser et betydelig forhold mellom et individs kognitive evner og deres valg av nettleser. Testresultatene viser at individer på den lavere delen av IQ-skalaen motsetter seg å bytte eller oppgradere nettleseren, sier selskapet i undersøkelsen.

Operas brukere har gått fra å være de med lavest IQ i 2006, til å bli de med høyest i 2011. Brukere av Camino og Internet Explorer med Chrome Frame er også blant de som kommer «godt ut» i undersøkelsen.

På den nedre delen av skalaen finner vi samtlige versjoner av Internet Explorer, fra versjon 6 til 9.

Firefox, Chrone og Safari ligger godt samlet i midten.

Trues med søksmål

Kort tid etter at resultatene av undersøkelsen ble gjort kjent, ble Aptiquant truet med søksmål av en rekke Internet Explorer-brukere. Dette kunngjør selskapet i en egen pressemelding.

Selskapets administrerende direktør, Leonard Howard, sier han har mottatt hat-mail dagen lang.

– Jeg vil understreke at rapporten ikke sier at hvis du bruker Internet Explorer, har du lav IQ. Det rapporten faktisk sier at at hvis du har en lav IQ, er sannsynligheten høy for at du bruker Internet Explorer, sier Howard.

Selskapet uttaler at de ikke føler seg truet av søksmålene, og peker til at de har mer enn nok datagrunnlag og logger for å dokumentere påstandene i undersøkelsen.

– En seier i rettssystemet vil bare gi undersøkelsen et «godkjent»-stempel og mer kredibilitet, avslutter Howard i pressemeldingen.

Dette er nettleserne dere bruker

Blant Hardware.nos lesere er det en relativt jevn fordeling av nettleser-bruken i forhold til fordelingen på verdensbasis.

På verdensbasis har Internet Explorer en markedsandel på 55 %, men bare 21,8 % av brukerne våre benytter denne nettleseren. Opera har en markedsandel på magre 2,14 % på verdensbasis, men 12,7 % av våre brukere benytter denne. Videre har Firefox en markedandel på 21,6 % mens Chrome sitter med 11,9 %. Blant våre lesere er det snakk om 30,5 % og 23,3 % respektivt.

(Kilde: Aptiquant)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen