– Datamaskinen gjør oss til dårligere lesere

Forskere slår alarm.

Gjør stadig mindre av dette: Økt nettbruk fører til mindre lesing. Ifølge svenske forskere er dette hovedgrunnen til de fallende leseferdighetene hos barn. Foto: Istockphotos
Gjør stadig mindre av dette: Økt nettbruk fører til mindre lesing. Ifølge svenske forskere er dette hovedgrunnen til de fallende leseferdighetene hos barn. Foto: Istockphotos

Man skulle tro at barn som er vokst opp med nettet får mye større glede av å lese enn de uten nettilgang. Men sannheten er det motsatte: Økt databruk blant 9 og 10 åringer går utover leseferdighetene, konkluderer forskere fra Gøteborgs universitet.

I over en 30 års periode har de analysert leseferdighetene hos barn i land som Italia, Ungarn, USA og Sverige. Mens leseferdighetene har økt betraktelig i de to førstnevnte landene, har tendensen vært det motsatte i USA og Sverige. Og det er spesielt siden 1991 de store forandringene begynte.

Mange mener at utdanningssystemet har spilt en avgjørende rolle, men ifølge forskerne er årsaken økt databruk blant barn. De svenske og amerikanske elevene rapporterte at de bruker en større del av fritiden på datamaskinen. Hos Italienske og Ungarske barn derimot har tiden på nettet vært mye mindre.

– Vårt studie viser at innføringen av datamaskiner i hjemmet har bidratt til å endre barnas vaner på en slik måte at deres leserferdigheter ikke utvikles i samme grad som tidligere. Ved å sammenligne land over tid kan vi se en negativ sammenheng mellom endring i leseferdigheter og endring i fritiden foran datamaskinen. Dette er vaner som indikerer at leseferdighet faller når fritidsbruken foran PCen øker, sier Monica Rosén leder for forskergruppen.

Svak lesevilje hos de yngste

Rosén viser også til at barn låner stadig færre bøker fra bibliotekene, en sterk indikasjon på at de yngstes leseglede har falt den siste tiden.

Imidlertid er det ikke maskinene i seg selv som svekker leseferdighetene. Ifølge forskergruppen er det måten PCer blir brukt på som går utover barnas lesevilje. PCer fremmer ikke lesing på samme måte som bøker gjør, hevder forskerne.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen