- Blir en nøktern feiring
Teknofil

- Blir en nøktern feiring

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Alle de fire tiltalte i The Pirate Bay-saken ble i dag dømt til ett års fengsel hver og en samlet erstatningssum på 30 millioner svenske kroner. Musikkbransjen venter likevel med å sprette champagnen.

Les også: Ett års fengsel for The Pirate Bay.

Sparer champagnen
Marte Thorsby, leder i IFPI Norge er utvilsomt glad over dagens dom. The Pirate Bay har lenge opptrådt som en torn i øyet for underholdningsindustrien med sine millioner av besøkende daglig og ikke minst sine provoserende svar på film- og musikkbransjens henvendelser. Thorsby mener dommen i dag er svært viktig.

- Denne dommen fastsetter artister, låtskrivere og andre rettighetshaveres rett til å selv bestemme om deres materiale skal spres gratis via nett. Men saken er slett ikke ferdig med dette og vil nok fortsette i flere runder, så det blir en nøktern feiring fra vår side, forteller Thorsby Teknofil.


Selv om dommen i dag falt i Sverige tror hun likevel saken også kan få konsekvenser her i Norge. Thorsby mener signaleffekten fra dommen er viktig.

- Jeg regner med at presset på både nettleverandører og myndigheter for å jobbe aktivt med bekjempelse av ulovlig fildeling nå vil øke, sier Thorsby.

Dommen i Sverige påvirker ikke Telenor
Tidligere i år sendte IFPI en forespørsel til teleleverandøren Telenor hvor de ba selskapet sperre sine kunder ute av nettstedet The Pirate Bay. Telenor har så langt nektet å etterkomme dette kravet og selskapet vil ikke revurdere dette ståstedet etter dommen i Sverige.

- Dommen i Sverige endrer ikke vår prinsipielle holdning. Telenor vil forholde seg til en eventuell norsk dom i en norsk domstol. Det er norske myndigheters oppgave å bestemme hva som er ulovlig på Internett, og det er myndighetene og ikke internettleverandørene som må avgjøre eventuell sperring. Telenor har som internettleverandør ikke medvirkningsansvar for handlinger kundene utfører på Internett. Telenor sympatiserer heller ikke på noen måte med piratkopiering eller andre brudd på lover og regler, men det faller ikke under vårt juridiske ansvar å kontrollere hva brukerne foretar seg på våre linjer, sier informasjonssjef hos Telenor, Atle Lessum, til Teknofil.


Han får støtte i dette fra IKT-Norge.

- Det er helt sikkert noen som vil bruke dommen for å fremme dette synspunktet, men dagens dom har overhode ingenting å gjøre med norske nettleverandører, sier prosjekleder Torgeir Waterhouse til Teknofil.

Vil ha liten effekt
Han mener det er viktig å forstå at tjenesteyter ikke kan holdes ansvarlig for hvordan kundene benytter nettlinjene. Selv tviler han samtidig på at dommen i dag vil få store følger for piratnedlastning.

- De dømte har sagt at nettsiden The Pirate Bay fortsatt vil holdes oppe og det fins samtidig en rekke andre slike tjenester. Det er mulig vi vil se flere slike saker over tid som en følge av dette, men på kort sikt vil denne dommen ha liten effekt, påpeker Waterhouse.


Også organisasjonen Fribit har liten tro på at dagens dom vil medføre store endringer på dagens piratnedlastningsproblem. Pressekontakt Svenn-Arne Dragly mener både rettssak og dom er unødvendig ressursbruk.

- Slike dommer som dette er veldig feil vei å gå. Pirate Bay er kun en av mange og dommen vil ikke ha noen effekt for å stoppe ulovlig fildeling. Her snakker vi om unødig ressursbruk med liten effekt. Dommen gir heller ingen grunn til at en automatisk skal ta andre virkemidler i bruk for å stoppe pirater som å sensurere nettet, sier han.

Må komme fremtiden i møte
Han mener det ville vært langt mer effektivt å fokusere på fremtidige løsninger. Teknologien går kun en vei mener han.

- Om få år vil vi ha harddisker på størrelse med minnepinner som kan lagre flere terrabyte med data. Om du da ikke planlegger å plassere politi over alt som overvåker hva du gjør kan du ikke stoppe fildeling. Da er det viktig å ligge i forkant å se hvordan teknologien kan brukes for gode lovlige alternativer, sier Dragly.

Internett har fantastiske muligheter
Hos TONO er de derimot glade for dagens dom, men heller ikke her blir det storstilt feiring. Men de er svært fornøyde med at rettighetshavere med dette tas på alvor.

- Dommen var egentlig som forventet og ett års fengsel og 30 millioner kroner er ikke lite. Men vi er fornøyde med dommen da den viser at åndsverksloven er teknologinøytral. Internett har fantastiske muligheter til å kunne spre kunst, men samtidig er det viktig å ivareta kunstnernes ønske om å få betalt, sier Tono-direktør Cato Strøm.

Feiringen vil han derimot utsette, da denne saken langt fra er over.

- Denne saken vil nok ankes videre, så vi får vente å se på fortsettelsen, sier han til slutt.

Hva syns du om dommen? Legg gjerne igjen kommentar hos oss, men vi vil samtidig opplyse om at NRKbeta inviterer på sine sider til storstilt diskusjon om temaet.

Diskusjonen finner du her.


Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen