- Begrens deg til å si god jul
Teknofil

- Begrens deg til å si god jul

Datatilsynet og Post- og teletilsynet overleverte i da sine vurderinger av følgende den svenske FRA-loven har for befolkningen i Norge. Ifølge deres vurdering går vi en usikker tid i møte.

Omstridt overvåkningslov
Den svenske riksdagen vedtok tidligere i år den omdiskuterte FRA-loven. Denne loven gir svenske Forsvarets Radioanstalt rett til å overvåke kommunikasjon som går over den svenske landegrensen. Datatilsynet var tidlig ute og advarte om at denne loven kan få følger for norsk kommunikasjon. Spesielt kunder hos selskaper som har servere i Sverige, som Tele 2 og Bredbåndsbolaget vil nå kunne risikere at deres kommunikasjon blir overvåket av svenske myndigheter. Ellers vil også det meste av kommunikasjon med utlandet stå i fare. Men det er lite du selv kan gjøre for å unngå overvåkning.

Disse norske teleselskapene er i størst grad truet av den nye loven.
Her kan du lese alle våre artikler om FRA-loven.


Kryptering er eneste alternativ
I en vurdering overlevert til Samferdselsdepartementet slår Post- og teletilsynet fast at det meste av norsk kommunikasjon til utlandet rutes gjennom Sverige. Slik kommunikasjon vil dermed falle inn under FRAs overvåkning.

- Kommunikasjonskontroll er egentlig bare et fint ord for overvåkning. Den norske innenlandstrafikken vil i liten grad rammes av den nye FRA-loven. Men det meste av utenlandstrafikken passerer Sverige. Dette er ingen ønskelig situasjon. Vi kan som et alternativ føre utenlandstrafikken om andre land enn Sverige, men det hjelper lite da andre land også har kommunikasjonskontroll, men holder dette hemmelig. Vi vet at Storbritannia har slik kontroll og vi mistenker Frankrike og Tyskland for å ha på plass dette. Løsningen da blir at sensitiv informasjon må krypteres, sa direktør i Post- og teletilsynet, Willy Jensen.


På direkte spørsmål om han vil anbefale kryptering av elektronisk kommunikasjon for det norske folk var han derimot avholdende.

- Jeg vil ikke anbefale slik kryptering. Men om du vil være helt sikker mot overvåkning, så er dette løsningen. Men en eventuell anbefalning krever nok en konsultasjon med Samferdselsdepartementet, påpekte han.

Vil du kryptere din kommunikasjon? Her kan du lese guide om hvordan du får til dette.

Oppdatering
Etter at denne artikkelen ble skrevet har Post- og teletilsynet sendt ut et nyhetsbrev. Her står det følgende:

PT anbefaler privatpersoner og bedrifter å være bevisste på hvilke elektroniske kommunikasjonstjenester de benytter for å overføre sensitiv informasjon, og kryptere informasjonen der det er mulig.

Med andre ord sier her Post- og teletilsynet at de anbefaler kryptering, selv for privatpersoner, når det benyttes elektronisk kommunikasjon for å sende sensitiv informasjon.

Kan ha følger for ytringsfriheten
Datatilsynet overleverte en lignende vurdering til Fornyings- og Administrasjonsdepartementet. De frykter på sin side hva slags følger dette kan ha for ytringsfriheten.

- Sveige er i ferd med å sette opp en elektronisk mur med bestemte porter hvor FRA skal overvåke kommunikasjonen som skjer over grensen. Det er derimot ikke klart hva som skal overvåkes og hvilke kriterier som skal til for at overvåkningen trer til. Dagens fiendebilde er veldig diffust og for å si det sånn er det vanskelig å montere siktet på rifla. Dette skaper usikkerhet, og kan føre til at ytringer holdes tilbake. Dette påvirker igjen demokratiet, forklarte avdelingsleder hos Leif T. Aanensen.


Direktør i Datatilsynet, Georg Apenes var på sin side enda krassere i sin holdning til den nye loven.

- Interessant nok ser vi stadig oftere at det uttales at det er ønskelig å benytte sivile registre, som teleregistre, for å forebygge kriminalitet. Det må vurderes hvorvidt dette er forholdsmessig i forhold til folks personvern, og om dette i det hele tatt hjelper for å stoppe trusselen. Det skal bli veldig interessant å se konsekvensene av denne loven, men skal dere ringe til noen og si god jul og godt nyttår, så bør dere kanskje begrense dere til å si kun dette, påpekte han humoristisk.

Må ha dialog med svenskene
Samferdselsminister Liv Signe Navarsete og Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys tok imot rapportene. De vil på bruke disse videre for å se ytterligere hvordan den nye svenske loven vil påvirke nordmenn. De påpeker at det viktigste er å gå i dialog med svenske myndigheter og benytte det gode samarbeidet som er på plass mellom Norge og Sverige. De vil også vurdere hvorvidt de skal følge Finland og be norske teleleverandører som har servere i Sverige om å flytte disse til Norge.

- Sverige har full rett til å ivareta sin sikkerhet slik de føler det gjøres best. Vi må så passe på at norske personvern ivaretas. Men høyst sannsynlig vil dette ikke ha store konsekvenser for de fleste nordmenn, sa Navarsete.


Må ivareta demokratiet
Grande Røys var på sin side mest opptatt av demokratiets utvikling. Hun påpekte at det viktigste er å unngå at slik overvåkning hemmer demokratiet.

- Ungdommer i dag diskuterer politikk og skaper seg politiske meninger via nett. Om denne debatten hemmes av usikkerhet for overvåkning vil det være en svært alvorlig konsekvens. Vi som departement må se på summen av trusselen mot personvernet, og muligens bli hardere i klypa, påpekte Grande Røys.

Her kan du lese Datatilsynets rapport.
Her kan du lese Post- og teletilsynets rapport
.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen