Stemmer påstanden, kan Apple fjerne innhold fra mobilen din mot din vilje. (Foto: Simen Willgohs / Amobil)

– Apple kan fjernstyre Iphone

Apples nye Iphone 3G selger som varmt hvetebrød om dagen, og mange av Iphone-brukerne har allerede tatt i bruk Apples nye App-store, som lar deg kjøpe nye programmer og funksjoner til telefonen. Nå hevder imidlertid Jonathan Zdziarsi, forfatteren bak Iphone Forensics, at Apple kan fjerne programmer fra telefonen din via mobilnettet.

Det skriver nettstedet Iphone Atlas.

– Ringer hjem

Ifølge Zdziarsi skal det være en svarteliste i telefonens grunnsystem som ved treff får telefonen til å ringe hjem i ny og ne for å sjekke hvilke programmer som skal slås av.

– For øyeblikket virker det som ingen programmer har blitt svartelistet, men slik det ser ut skal dette kunne påvirke programmer som brukeren har lastet ned og betalt for, dersom Apple ønsker å fjerne de for godt, sier Zdziarsi til Iphone Atlas.

Selv om Apple ikke har kommentert påstanden og denne ikke er dokumentert, så virker det ikke usannsynlig at det ihvertfall er teoretisk mulig å fjernstyre Iphone slik Zdziarsi hevder. For å kompensere for mangel av multitasking skal en rekke programmer fungere slik at de starter opp på informasjon sendt over mobilnettet til telefonen. Eksempler på slike programmer er e-postleser, MSN og programmer med støtte for Push.

Apple allerede under kritikk

Apple har allerede høstet kritikk for å fjerne programmer fra selskapets App Store, uten noen særlig forklaring på hvorfor de ble fjernet. App Store har påfallende frie tøyler for hvilke programmer som kan legges ut og hvem som kan legge ut, og at Apple i etterkant fjerner programmer har vært lite populært.

Nettstedet Macrumours skriver at dersom Apple faktisk har en slik funksjon innebygget i telefonen, må det kun være for bruk i ekstreme tilfeller, når for eksempel et program gjør noe helt annet enn det brukeren tror det gjør. Eksempler på dette er spionprogrammer og trojanere, som ofte ligger skjult i det som ser ut som en helt uskyldig programvare.

(Kilde: Iphone Atlas, Macrumours, Gizmodo)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen