- Alle mobiler vil ha GPS

Michael Halbherr

Halbherr har klokketro på GPS
Halbherr har klokketro på GPS (Foto: Silje Gomnæs)

GPS vil bli en stor del av fremtidens mobilmarked, skal vi tro Nokia. I et intervju med Amobil avslører Nokias sjef for opplevelsesutvikling, Michael Halbherr, noen av selskapets spådommer.

Halbherr ledet tidligere navigasjonsselskapet Gate5, som Nokia kjøpte opp for noen få måneder siden.

- I fremtiden vil alle mobiltelefoner ha en eller annen form for navigasjon, sier Halbherr.

- Prisen vil synke
Han tror at muligheten for GPS-navigasjon i avanserte mobiltelefoner vil være en selvfølge innen midten av neste år.

- Innen tre til fem år vil prisen på GPS-utstyr ha gått betraktelig ned. Å putte GPS i en telefon vil ha en minimal innvirkning på hva telefonen koster, sier han.

Nokia har også planer om å la mobilbrukerne bidra til å gjøre GPS-opplevelsen så mangfoldig som mulig. Hvis du for eksempel søker opp et kjent landemerke, skal du kunne finne informasjon som er lagt til av noen andre brukere. Halbherr mener det ikke vil by på noen problemer med feilinformasjon.

- Vi samarbeider også med seriøse selskaper for å sikre at du finner korrekt informasjon. Brukerne vil få vite om informasjonen er brukergenerert eller om den er lagt til at noen av Nokias samarbeidspartnere, forteller han.

Avventer Galileo
Ved begynnelsen av 2006 ble det klart at EU ønsker å utvikle sitt eget navigasjonssystem, Galileo. Men i januar i år kom det frem at prosjektet er i en økonomisk krise.

- Galileo bryr jeg meg ikke så mye om. Blir det bedre enn GPS, er det vel og bra. Men de mangler kommersielle grunner for å realisere prosjektet. Den eneste grunnen måtte være hvis USA bestemmer seg for å skru av GPS-systemene, mener han.

Halbherrs spådom er at det vil ta minst 4-5 år før Galileo blir en realitet. Og om så skulle skje, skal det ikke være noe problem for Nokia å lage mobiltelefoner med støtte for både GPS og Galileo.

- Det er bare snakk om en antenne, sier han.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen