Skal vi tro rapporten vil et overveldende flertall bruke mobil om fem år. (Bilde: Anna Bryukhanova)

– Alle har mobil i 2013

En ny rapport fra konsulentfirmaet Tariff Consultancy spår godt nytt for mobilbransjen for de kommende årene. Skal vi tro tallene i rapporten vil nemlig "alle" ha mobiltelefon innen 2013. Eller mer korrekt, det vil være 95 mobiler per hundre mennesker mot dagens 46 mobiler per hundre hoder.

Veksten kommer i utviklingslandene

Rapporten under navnet "Emerging Mobile Markets 2008 Report" har analysert markedstall for 34 land, med hovedvekt på såkalte "emerging markets", eller markeder i vekst. Blant disse regner man land i Sør-Amerika, Afrika, Asia og Øst-Europa.

Årsaken til det er at potensialet for vekst i Vest-Europa og Nord-Amerika, såkalte "mature markets", vil stagnere. I Storbritannia, Sverige og Norge er andelen mobiltelefoner for lengst passert befolkningstallet, noe som tilsier flere mobiler per bruker.

Men rapporten fastslår altså at veksten i "nye markeder" går langt raskere enn ventet, med India og Kina på topp som verdens allerede desidert største mobilmarkeder. Den største veksten er imidlertid ventet i Indonesia, Irak, Kambodsja og Afghanistan.

– Innen slutten av 2013 vil vi mest sannsynlig oppleve at det går ett SIM-kort for hver person i de fleste land i verden, sier Margrit Sessions, daglig leder i Tariff Consultancy til Vnunet.com.

Utkonkurrerer bredbånd og fasttelefon

En av grunnene til at Tariff Consultancy er så bastante i sine konklusjoner, er at mens alternativene fins i rike deler av verden, har mange av de aktuelle vekstlandene et dårlig utbygd bredbånds- og fasttelefoninett. Kombinasjon av tale og data i mobilen gjør at mange vil kunne koble til nett og telefon langt billigere enn hvis de skulle hatt et selvstendig abonnement for både fasttelefon og bredbånd.

– Mobilen kommer til å bli standarden for å komme seg på internett i mange utviklingsland fra nå av, sier Margrit Sessions.

For at dette skal være mulig, hevder rapporten at operatørene i utviklingsland må legge om prisstrukturen og tilpasse disse. Blant annet trekkes det frem fastpris for både data og tale som et grep som vil øke bruken.

(Kilde: Vnunet.com)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen