- 3G har ikke oppnådd noen ting

Alternativ tekst mangler
(Bilde: NTNU.no)

I fjor åpnet både Netcom og Telenor sine 3G-nett for norske mobilbrukere. Men skal vi tro NTNU-professor Andrew Perkis, har ikke de norske operatørenes 3G-satsning oppnådd noe som helst.

Og det er, i følge Perkis, operatørenes egen skyld. - Sendrektighet og motvilje hos operatørene gjør at det ikke er noen nye tjenester der ute, sier Perkis til Computerworld.

- Tenker ikke nytt
Han mener at 3G ikke er noe annet enn det norske mobilbrukere har hatt før, som for eksempel EDGE, bortsett fra at 3G er litt bedre. I følge professoren henger de norske operatørene fortsatt igjen i WAP-verdenen, og mangler interesse for å tenke nyskapende.

Perkis mener at operatørene satser på feil område, og at internett på mobilen i form av 3G burde byttes ut med satsning på push-tjenester og annet mobilinnhold.

Telenor er forsåvidt allerede i gang med push-epost, som du kan lese mer om i saken "Dytter e-posten din for 150 kr / mnd". Netcom har imidlertid fortsatt til gode å tilby en liknende tjeneste til sine kunder.

Vi tok en prat med Netcoms informasjonssjef Guri Wormdahl, som tegner et mer komplekst bilde av av den norske 3G-utviklingen.

- Umodent marked
- Dette er en av grunnene til at vi ønsket å utsette byggingen av 3G-nettet vårt. Vi ville tilby 3G til forbrukerne når markedet var modent for det, sier Wormdahl til Amobil.no.

Hun påpeker i tillegg at det aldri har vært Netcoms intensjon å bli en innholdsleverandør, og at operatøren heller vil knytte andre innholdsleverandører til seg. - Det er ikke gunstig å spre seg på for mange områder, mener hun.

Wormdahl retter også skyts mot NTNU-professoren. - Det er fort gjort å se verden i etterpåklokskapens klare lys. Men man må samtidig ta inn over seg at ny teknologi tar tid, sier hun.

Heller ikke Telenor er enige med Perkis. - Når det gjelder mobilt internett ligger vi fremst i Norge. 2006 er året hvor vi har fått mye nytt innhold til mobiltelefoner, som for eksempel musikkbutikk, tippeligaen og mobil-TV. Det finnes også mye annet innhold der ute for den som leter, sier informasjonssjef i Telenor, Anders Krokan, til Amobil.no.

Krokan bemerker også at Telenor distribuerer mye mobilinnhold, men at andre leverandører igjen står bak flere av tjenestene operatøren tilbyr.

- Vi tilbyr allerede push-epost, så den uttalelsen fra Perkis kjenner vi oss ikke igjen i, sier Krokan.

(Kilder: Computerworld)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen