– 3G-søkerne ble skremt

Alternativ tekst mangler
Telenanlytiker i Norsk Telecom AS, Tore Aarønæs

I går ble det klart at Post- og teletilsynet ikke fikk noen budgivere på auksjonen om den fjerde 3G-lisensen. På forhånd hadde fire aktører meldt interesse, men da fristen gikk ut hadde ingen lagt inne bud.

– Det er leit, men ikke overraskende, sier teleanalytiker Tore Aarønæs til Digi.no, og hevder at det ikke er første gangen forsøket på å bygge et nytt telenett har strandet.

Tre og Telia
Myndighetene delte nemlig ut en GSM-lisens til svenske Telia i sin tid, men svenskene bygget aldri noe nett i Norge. I 2000 ble det utlyst fire 3G-lisenser. To av disse ble kjøpt av Netcom og Telenor, mens operatøren Tre kjøpte den tredje. Tre har imidlertid aldri bygget noe nett i Norge. Og nå viser det seg altså at ingen vil ha den fjerde lisensen likevel.

Fem grunner
Aarønæs mener det er fem grunner til at søkerne ble skremt vekk fra 3G-auksjonen:

  • Utbyggingen blir for dyr.
  • Utbyggeren må leie kapasitet av Telenor der de ikke har dekning, og prisen Telenor vil ta for å leie ut kapasitet til en konkurrent er ukjent.
  • Telenor og Netcom er fra før to av Norges sterkeste merkevarer, noe som øker markedsføringskostandene til en ny aktør.
  • Usikkerhet omkring fremtiden til 3G på grunn av teknologier som WiMax, WiBro og mobil IP-telefoni.
  • Norge har allerede en tredje 3G-aktør gjennom Nordisk Mobiltelefon sitt Ice-nett.

Lite penger å tjene
Network Norway, en av aktørene som ville søke på den fjerde 3G-lisensen, sa i går til Amobil at noe av grunnen til at de lot være å legge inn bud er at det så langt har vært lite penger å hente på å tilby 3G.

Det er imidlertid ikke usannsynlig at den fjerde 3G-lisensen kan bli utlyst på nytt.

– Det er markedet som bestemmer, og vi tar til etteretning at markedet ikke var klart for tildeling av en ny lisens i dag. Hvis noen melder interesse for den siste lisensen så vil vi gjennomføre en ny auksjon, sa informasjonsrådgiver i Samferdselsdepartementet, Guro Steine, til Amobil i går.

(Kilder: Digi.no)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen