- 3G-nettet er ikke underdimensjonert!

En 3G-sender har en kapasitet på 2 Mbit/s. Når en 3G-mobil angivelig opererer med en datahastighet på 384 Kbit/s skal det ikke være fryktelig skarp i hoderegning for å se begrensningene i 3G-nettet. Bare 5 personer kan belaste nettet maksimalt samtidig. 

Overlapping
- En basastasjon sender gjerne på 3 celler. Det gir 2+2+2 Mbit/s. Dessuten vil du på svært mange steder være innefor dekningsområdet til flere basestasjoner. Dermed vil du ha tilgang til ytterligere overføringskapasitet. Og vi bygger ut med nye basestasjoner hele tiden, sier dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen til Mobilen.no.

Amundsen sier Telenor ennå ikke har registrert problemer med kapasiteten i 3G-nettene. – Vi fryktet at det skulle bli problemer da Norge spilte mot Brasil på Ullevål. Da hadde vi mange 3G-brukere på samme sted.

Deling
Nå er det heller ikke slik at en bruker legger beslag på større deler av kapasiteten enn det brukeren selv benytter. Bruker du for eksempel mobilt Internett (WAP) vil informasjonen sendes som små pakker over nettet, og flere pakker kan sendes om hverandre. Om 3G-nettet er opptatt vil pakkene bruke litt lenger tid, fordi de da sendes over Edge (raskere datateknologi for det gamle GSM-nettet).

Det er først når mange prøver å streame data samtidig at linjekapasiteten på 3G-nettet virkelig får kjørt seg. Ellers går surfingen bare litt tregere enn den ellers ville gjort, på samme måte som du kan oppleve på vanlig Internett.

Bruken av data vil ikke påvirke vanlig taletrafikk, fordi denne går i GSM-nettet. 

Liten betalingsvilje
- Antallet brukere av 3G-tjenester er i dag ikke veldig høyt, sier Amundsen, uten å tallfeste dette noe nærmere. - Men er det noen områder der folk opplever kapasitetsproblemer vil vi gjerne vite det, legger han til.

Telenor tester nå en teknologi som både vil gi raskere data og bedre kapasitet, nemlig HSDPA. - Vi tester dette, og enkelte har kanskje oppdaget at de har kunnet surfe på 3G-nettet med 1 til 1,8 Mbit/s. Men vi har ikke tatt noen beslutning i forhold til HSDPA, og før dette blir gjort ønsker jeg ikke å kommentere HSDPA. Vi sier heller ikke hvor eller når vi tester, sier Amundsen.

- Forbrukerne etterspør hele tiden raskere nett, men det er ingen som vil betale for det, legger han til.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen