– Piratvirksomhet kan øke salget

– Piratvirksomhet kan øke salget

Oppsiktsvekkende dom i Spania.

En rettsak vedrørende salg av piratkopier i Spania fikk en overraskende vending da dommeren erklærte at den siktede slapp å betale kompensasjon til rettighetsinnehaverne. Grunnen til dette var at det ifølge dommeren var umulig å fastslå i hvilken grad piratvirksomhet faktisk minker salg, og at det heller kan bidra til å øke det.

Om piratvirksomhet har en negativ effekt på salg av varer innenfor bransjer som musikk, film og spill er gjenstand for mye debatt og undersøkelser. En del studier har vist at piratvirksomhet ikke nødvendigvis trenger å ha en negativ effekt, og rettssaken i Spania er blant de første eksemplene på at også domstoler tar problematikken til etterretning.

– Ville ikke kjøpt uansett

– Det er ikke mulig å fastslå skadeomfang eller korresponderende kompensasjon for skaden en som selger piratkopier har forårsaket, ettersom de som kjøper piratkopier har valgt å ikke kjøpe originalen i utgangspunktet, slik at det uansett ikke ville ha generert noen profitt for rettighetsinnehaver, heter det i dommen.

– Det er tvert imot mulig at en kunde, etter å ha lyttet til eller sett på den piratkopierte utgaven, beslutter å kjøpe originalen hvis produktet faller i smak. Salget av piratkopier kan derfor være til fordel for rettighetsinnehavere, heter det videre.

– Kan være positivt

Også flere rettighetsinnehavende bransjeaktører har begynt å lette på antakelsen om at piratvirksomhet er skadelig uansett. EMI-sjef Douglas Merrill har for eksempel vedgått at fildeling kan være positivt for artister, og det samme sier også en rekke aktører fra bokbransjen.

Mer forskning vil kanskje vise hvilke reelle effekter piratkopiering har på salg av film, musikk, spill, bøker og annet – noe som vil gi diskusjoner omkring emnet mer kjøtt på beinet.

(Kilde: TorrentFreak)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen