– Livet på nett er ikke mindre ekte

"In Real Life" er et meningsløst begrep, skriver Ingeborg Volan.

Jeg var sosial på nett for ti år siden. For femten år siden også. Jeg har vært innom mange tjenester, fra IRC til diskusjonsforum, spill og newsgroups. Det finnes mange av oss ”gammelsosiale”, men medieomtalen av ”sosiale medier” reflekterer det ikke.

For la oss innrømme det: Hvis du var sosial på nett i de gode gamle dagene, var du:

  1. nerd
  2. gamer
  3. drev med nettdating
  4. en kombinasjon av alle tre

Du var vanligvis anonym på nettet. Du møtte andre mennesker, folk som var interessert i det samme som deg. Hvis du møtte folk du kjente fra nettet, blandet du dem ikke med de ”vanlige” vennene dine.

Skepsisen som forsvant

Ingen av tingene du drev med på nett var noe du gjerne innrømte for de av vennene dine som ikke var godt kjent med online-sjargongen. Sannsynligheten for å møte et hevet øyenbryn, vantro blikk eller uttrykk som «hæ? Snakker du med noen på nettet?» var overhengende.

Så kom Facebook og forandret alt. Året var 2007, og det var en skikkelig revolusjon. I løpet av et par måneder var hvem som helst sosiale. På nett. Under fullt navn. Dermed ble det akseptabelt for hvem som helst å bruke nettet til sosial interaksjon til alt mulig annet enn Facebook også.

I dag er det OK å være gamer, faktisk litt kult å være nerd, og jeg kjenner minst tre ikke-så-nerdete par som har møtt hverandre gjennom nettdating og ikke synes det er det minste flaut å snakke om det. Takket være Facebook ble nettet som sosial arena så stuerein at selv mora mi har tatt skrittet ut i den digitale sfære, og vi er ikke så rent få som har skapt en karriere av å guide bedrifter og institusjoner i den sosiale hverdagen. De trenger det, fordi hele folket er på nett.

Språket skiller fortsatt

Vi skiller sjelden mellom livet vårt av og på nett lenger – det er det samme livet, den samme identiteten, de samme vennene, med sosiale medier som en del av infrastrukturen som binder oss og omgangskretsen vår sammen.

Men én ting henger igjen fra de gamle dagene med separate liv på og av nettet: IRL. In Real Life.

For fortsatt bruker vi IRL-begrepet for livet utenfor nettet. Problemet med det? Livet på nett er ikke mindre ekte eller mindre en del av vårt virkelige liv enn det som skjer i den fysiske verden. Vi er ikke splittet i en online og en offline identitet.

Ekte folk, ekte kommunikasjon

Dette er en vokabularutfordring jeg har prøvd å løse et par år nå, uten å komme særlig mye nærmere noe som faktisk virker i de sosiale medienes tidsalder. Og det er et reelt problem: Når jeg jobber med å hjelpe bedrifter i gang i sosiale medier, er noe av det vanskeligste å få dem til å forstå at folkene de har kontakt med på nett, faktisk ikke bare eksisterer på Facebook-siden eller i Twitter-strømmen deres. Det er ekte mennesker som like gjerne kan vandre inn i butikken (eller nettbutikken) når som helst.

Jeg tror det språklige er en stor del av det – vi savner gode begreper for hvordan teknologi preger livene våre, men faktisk bare er infrastruktur. Internett er ikke et sted, det er et virkemiddel. Brukerne skjønner det, men leverandørene kaver fortsatt.

In Real Life må dø. Forhåpentligvis kan det gjenoppstå som et mye mer funksjonelt begrep, noe som setter ord på nettets rolle som limet i våre sosiale liv. Har du et forslag? Ære, berømmelse og en formue i bitcoins til den som finner Ordet!

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen