– Godt nyttår på SMS er så 2009

Facebook overtar nyttårshilsingen, mener Ingeborg Volan.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

”Godt nyttår til deg og dine ønskes fra alle oss i Halden.” Denne tekstmeldingen, og minst 50 ulike varianter over samme tema, tikket inn på mobilen min i dagene rundt sist nyttårsaften.

I år får jeg nok færre. Ikke fordi jeg har vært så mye slemmere at ingen vil ønske meg godt nyttår (håper jeg!), men fordi vanene våre har forandret seg fra da vi sendte 44 millioner SMSer nyttårsaften for nesten to år siden. Jeg regner med å få langt flere hilsener om et langt og godt liv i det nye året via Facebook enn via mobilen i år.

Og det skyldes ikke at vi har fått særlig flere Facebook-brukere eller at mange flere sitter foran PC-skjermen på nyttårsaften – men at flere av oss har med oss Facebook i lomma enn før.

En rapport Post- og Teletilsynet presenterte i sin rapport om elektronisk kommunikasjon i Norge tidligere i høst viser at selv om antallet mobilabonnementer i Norge å øke (noe som i seg selv er ganske imponerende, ettersom vi har flere aktive abonnenter enn innbyggere), er bruken i sterk endring. Den sterkeste endringen går i retning av data.

Mindre prat, mer Facebook

Taletiden i telefonen går ned. Databruken øker. Antallet nordmenn som bruker datatjenester på mobilen, er doblet det siste året, viser rapporten.

– Bruken av sosiale medier vokser. Samtidig faller bruken av SMS og bruk av taletid på mobiltelefon og fasttelefon, sa direktør Torstein Olsen i tilsynet da rapporten ble offentliggjort.

Mye skyldes smarttelefoner, som ved siste TNS Gallup-undersøkelse mer enn halvparten av oss har. Og hva er det vi bruker denne vidunderlige datakapasiteten på mobilen vår til? Omtrent det samme som vi bruker nettet til ellers: E-post og nyheter. Og Facebook.

Videomeldinger neste?

Nesten en av fire nordmenn besøker Facebook fra mobilen hver dag. Og her ligger noe av forklaringen på at nyttårstrafikken flytter seg: Det er både raskere og billigere å hilse ”godt nyttår” til våre gjennomsnittlig 230 venner på Facebook enn å sende dem tekstmeldinger. Og det er raskere å trykke ”like” enn å skrive ”takk, og det samme til dere! Store klemmer fra oss” på SMS.

Det neste blir kanskje videomeldinger fra nyttårsfesten? Det svenske selskapet Ironroad har utviklet en mobilapplikasjon som enkelt og greit lar deg sende videomeldinger til venner og bekjente fra mobilen din – hvis vi skal stole på reklamen, da. De regner med å se en oppsving i trafikken nå i jule- og nyttårsdagene og satser stort mot 2012.

Om dette blir den nye MMS-dødaren vil jo vise seg. Jeg er mest spent på hvilke ufine videobilder fra ymse nyttårsfester som kanskje vil spre seg hvis slike apper blir vanlige i bruk.

Dét kan vi sikkert finne ut på Facebook. Godt nyttår!

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen