Tek.no

Artikkel Jakten på den beste spilloppgraderingen – del 5

Hvor mye bedre har egentlig skjermkort blitt?

Vi skifter ut det gamle skjermkortet i vår oppdaterte PC.

Varg Aamo, Hardware.no
Varg Aamo
31 Juli 2013 07:00

Introduksjon

Vi jager videre etter den beste spilloppgraderingen, og nå har vi kommet til femte del i serien. Det er i dag lite som gjenstår av den opprinnelige maskinen, etter at vi har skiftet ut prosessorer, oppgradert skjermkort, og deretter byttet ut hele plattformen til vår gamle spill-PC – som vi deretter monterte mer minne på.

Det vi kom frem til i forrige runde var at minneoppgraderingen var unødvendig med et såpass gammelt skjermkort ombord som vi hadde. Det har også slått oss at skjermkortet nok er en skikkelig trang flaskehals når vi benytter oss av såpass mye drøyere teknologi som vi gjør i resten av datamaskinen.

I dette oppsettet er det nesten bare minnebrikkene som gjenstår fra maskinen vi startet med.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Vårt gode gamle GeForce 9600 GT fra XFX er nemlig godt over fem år gammelt, og kom dermed på markedet flere generasjoner før både hovedkortet og prosessoren vi nå sitter med i maskina.

Selv om det så langt har imponert, i og med at det faktisk klarer å drive helt moderne spill på et mer eller mindre spillbart nivå, er det altså overmodent for utskiftning. Spørsmålet er da: Hvor mye bedre ytelse kan en slik oppgradering egentlig gi oss?

Utgangspunktet

I faktaboksen ser du spesifikasjonene på datamaskinen vi starter med. Operativsystemet er lagt inn på en liten SSD for å få fortgang i oppstarten, ellers ligger det meste på harddisken.

Utgangspunktet er dermed slett ikke spesielt gammeldags, hvis vi ser bort fra skjermkortet og kanskje minnebrikkene.

Prosessoren vår, en Intel Core i3 2100, er riktig nok på vei til å bli faset ut i løpet av året, men som vi så i forrige del av denne artikkelserien er den fortsatt en smule raskere enn eldre toppmodeller fra Intel.

Vi tror derfor at vårt Asus P8P67 Deluxe-baserte oppsett kan få utnyttet skjermkortene vi skal prøve ut langt bedre enn da vi byttet ut skjermkort i en eldre maskin. Minnet vi benytter er dog de samme modulene vi startet med, 4 GB Corsair XMS3 1333 MHz.

Oppgraderingen

I dag skal vi oppgradere skjermkortene i vår allerede oppgraderte maskin, og da holder det ikke med bare en Intel Core i3 2100. Budsjettprosessoren vår er som nevnt en smule raskere enn våre mye eldre prosessorer til LGA 775-sokkelen, men for å kunne få et skikkelig sett med resultater trekker vi igjen inn vår Intel Core i5 2500K.

Et GeForce GTX 680 og et GeForce GTX 650 Ti Boost er begge solide oppgraderinger fra vårt flere år gamle GeForce 9600 GT.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Med to såpass nye prosessorer på plass bør vi få langt bedre resultater enn sist vi skiftet ut skjermkort – og for å kunne gi sammenliknbare resultater, er det også de samme skjermkortene vi benytter.

Det betyr at den populære billigmodellen Asus GeForce GTX 650Ti Boost DirectCU II OC 2 GB, til rundt 1300 kroner, blir vår svakeste oppgradering.

I motsatt ende av skalaen velger vi oss et langt kraftigere GeForce GTX 680. Dette koster drøyt dobbelt så mye som billigmodellen, men i dagens testmaskin vil kanskje Nvidias gamle toppmodell trives langt bedre enn sammen med flerfoldige år gamle dobbeltkjerne-prosessorer.

For å være sikker må vi dog teste det ut:
Bla om til neste side for å resultatene fra dagens oppgradering »

Les også