Til hovedinnhold
Artikkel

Skal fikse mini-jacken

Spennende Kickstarer-kampanje vil gjøre for ørepluggene og telefonen din det MagSafe gjorde for Apples bærbare maskiner.

Folkefinansieringskampanjen Magzet ligger nå ute på Kickstarter og stiller oss det veldig enkle spørsmålet: «Er det ikke på tide at mini-jacken ble oppgradert?».

Av alle plugger og kabler som har vært i bruk for datamaskiner og annet elektronisk utstyr, kan vi ikke på stående fot komme på noen som har overlevd lengre enn mini-jacken, den helt alminnelige hodetelefonpluggen. I all sin enkelhet kan designet spores helt tilbake til et patent fra 1895, og når Apple nå 120 år etterpå byttet ut nesten alle pluggene på sin nye MacBook til fordel for én enkelt USB-C, lot de mini-jacken være.

Mye av grunnen til at den har overlevd så lenge er at den fungerer, i all sin enkelhet. Den tar liten plass, og er billig å erstatte når den ryker. Men problemet er at det siste gjør den relativt ofte. Øreplugger er og blir forbruksvare, for så lenge de er i daglig bruk er det bare et tidsspørsmål før kabelen er blitt bøyd, vridd, dratt og presset slik at det oppstår kontaktfeil, og du som bruker kan glede deg over uante stereoeffekter.

Er du på jakt etter «godlyd» når du er på farten? Sjekk ut disse formstøpte ørepluggene»

Dette forsøker altså Jeff Russell og Jon Hallsten å forbedre med Magzet, en magnetisk hurtigkobling i to deler, der én del plasseres i hodetelefonutgangen, og den andre på jackpluggen til hodetelefonene. Dermed kan de to bare «klikke» sammen når du vil bruke dem.

Vi tror kanskje Magzet overdriver litt her, men vi skjønner tegninga. Foto: Magzet

Du har sikkert opplevd på et eller annet tidspunkt å ha ørepluggene koblet i noe, glemt deg bort, snudd deg vekk for ett eller annet, bare for å få dem dratt ut av ørene med et smertefullt rykk. Eller at telefonen følger etter og går i gulvet med et knas. Selv om du ikke akkurat får hodet dratt av, er kan det være fryktelig irriterende, og potensielt veldig kostbart.

Du kan se video av Magzet nederst i saken.

Tanken er at mottakeren kan stå i hele tiden, klar til bruk. Foto: Magzet

Magzet består av MAGkap og MAGjack, og skal ifølge skaperne fungere overalt, så fremt MAGjacken får plass, noe som kan være en utfordring med enkelte telefondeksler.

Lydkvaliteten skal være «superb» og du kan fortsatt bruke både mikrofon og de vanlige øreplugg-kontrollerne som lar deg ta telefonen, avslutte samtaler, justere volum og styre musikkavspilling.

Og noe av det som gjør at konseptet høres veldig fristende ut er at du kan la mottakeren stå i hele tiden, for telefonen kommer ikke til å sende lyd til hodetelefonene før MAGkap-en og MAGjack-en er koblet sammen.

Vanligvis når du plugger en mini-jack i telefonen registrerer telefonen det, og har som en standardinnstilling at telefonlyden da skal sendes dit, og ikke via telefonens egen høyttaler. Dersom du bruker en overgang, for eksempel en vanntett plugg, kan dette være fryktelig irriterende, siden du da må gi telefonen beskjed hvor lyden skal sendes hver gang.

Ganske dyrt

Den største ulempen med prosjektet er at det er dyrt hvis du skal kjøpe det gjennom finansieringskampanjen. For å få en MAGkap og to MAGjack-er sendt til Norge, må du støtte prosjektet med 45 dollar, som er rett over 350 kroner, og over tollgrensa. Dersom produktet holder det det lover, og lydkvaliteten blir god, kommer vi helt sikkert til å se lignende, og billigere løsninger om ikke alt for lenge.

Hvis du vil ha det så raskt som mulig kan du altså finansiere Magzet på Kickstarter. Dersom de når målet sitt på 294 000 dollar, regner de med å levere produktet i desember.

Mer avanserte oppfinnelser: Boing har tatt patent på et Star Wars-aktig kraftfelt»

(Kilde: Kickstarter, via The Verge)

Les også
Disse hodetelefonene skal hjelpe nattesøvnen din
Les også
Derfor er denne batteribanken litt smartere
annonse