Artikkel

Raspberry Pi kan være et supert mediesenter

Men du bør ha tålmodighet.

Pi som mediesenter

Med såpass mye potensiale som ligger i den lille datamaskinen Raspberry Pi, er det nok en del som vil mene det er bortkastet talent å kun benytte den som en avpiller for musikk og video. Men samtidig er det vanskelig å ikke se den ta plass som mediespiller, da den har mange av de rette egenskapene: liten størrelse, lavt strømforbruk, vifteløs, rimelig og visstnok kraftig nok til å kunne spille av 1080p HD-video.

Derfor har datamaskinen også fått godt med oppmerksomhet i form av forskjellige operativsystemutgaver som tar for seg nettopp Pi som mediespiller.

Blant de ganske mange distroene som finnes til Raspberry Pi må vi i hvert fall nevne OpenELEC, Xbian og Raspbmc – samtlige med XBMC-grensesnitt.

I tillegg tar vi med RasPlex, som har et grensesnitt basert på Plex Media Server.

Utbyggbar sak

Med slike «pakker» som nevnt over, får du et fiks ferdig produkt – altså Linux i bunnen og et TV-vennlig brukergrensesnitt på toppen. I teorien er det bare å kopiere OS-filene over på et SD-minnekort og koble til det du skulle trenge av mus, tastatur, minnepinne, harddisk og eventuelle dongler for Bluetooth, trådløst nettverk eller fjernkontroll.

I praksis er det dog ikke like enkelt, og hodekløingen starter allerede i planleggingsfasen. Selv B-modellen av Raspberry Pi kommer med kun to USB-porter, og det fyller du straks opp med en mus og et tastatur.

Uten ledige USB-porter blir Raspberry Pi straks en mindre fleksibel plattform, spesielt dersom du ikke har lagt opp kablet nettverk inn til stua eller hvor enn du har tenkt å bruke den. Pi takler fint trådløse nettverk, men dette blir da tilleggsutstyr i form av nettopp en USB-dongel. Og setter du ikke opp nettverk i det hele tatt, er du nødt til å spille av musikk eller film fra en minnepinne eller ekstern harddisk, som jo også bruker USB.

Du må med andre ord være gjerrig og kresen når det kommer til bruk av de dyrebare USB-portene dine.

Kablet nettverk anbefales

Trådløst nettverk er vel og bra, men koster deg en USB-port.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Det er flere grunner til å velge kablet nettverk fremfor en trådløs variant, og med Raspberry Pi får du enda en. Kabelen sparer deg for bruk av en USB-port til trådløs dongel, og gjør dessuten hele nettverksoppsettet langt enklere. Gå altså for kabel dersom du har mulighet.

Nettverkstilkobling er riktignok ikke noe som er påkrevd for å bruke Pi som mediesenter, men det kan spare deg for nok en USB-plass ettersom du kan strømme musikk, bilder og film fra andre datamaskiner på nettverket i stedet for å koble til USB-lagringsenheter lokalt.

Et større poeng er nok likevel at med Pi koblet til nettverket, har du også muligheten til å hente ned innhold fra Internett – alt fra nett-TV til detaljert informasjon om filmene dine.

For styringen av mediesenteret kan du for øvrig spørre deg selv om du virkelig trenger å bruke datamus i tillegg til tastaturet – med snarveier går det nemlig minst like fort å navigere ved å bruke tastene. Synes du likevel det er på sin plass å ha begge deler, er det fremdeles mulig å spare en USB-port ved å gå for trådløse enheter som støtter Logitechs Unifying-teknologi, som betyr at du kan knytte flere enheter opp mot en eneste dongel.

En lignende løsning kan være å bruke mus og tastatur som knytter seg mot Bluetooth. Det eneste aberet er du da må skaffe en slik blåtanndongel som ekstratutstyr, og ikke minst at disse gjerne krever litt tasting i terminalen for å settes opp skikkelig.

En annen måte å styre mediesenteret på er med en fjernkontroll, men en tradisjonell infrarød fjernkontroll er nok en dings som tar beslag i en USB-port, ettersom Raspberry Pi naturlig nok ikke har innebygd IR-mottaker.

Mobiltelefonen eller en annen smartdings kan brukes som fjernkontroll.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Men det finnes en kjekk måte å komme rundt dette på også, i hvert fall dersom du har fått Pi koblet opp mot nettverket. Dagens smarte og håndholdte dingser i form av mobiler og nettbrett har nemlig fjernstyrings-apper som fungerer helt utmerket. XBMC har for eksempel sin egen offisielle app som fint fungerer med Raspberry Pi, og da signalene går via lokalnettverket og ikke via IR, sparer du både penger og en USB-plass – vel å merke så lenge du har en slik smart dings du kan bruke til dette.

Dersom det fremdeles er slik at du ikke klarer deg med mer enn to USB-porter, kan en USB-hub være redningen. Disse boksene har gått litt i glemmeboka ettersom moderne datamaskiner gjerne er godt utstyrt både når det kommer til innebygde funksjoner og egne USB-porter. Men ettersom USB naturlig nok lar seg seriekobles, er det en kjekk måte å få flere slike porter på.

Ulempen med å bruke en hub er at du får en ekstra dings å plassere – og plutselig er ikke Pi så liten og hendig lenger. I tillegg er det anbefalt å anskaffe en USB-hub med egen strømforsyning, ettersom Raspberry Pi ikke akkurat har så mye ekstra strøm å dele ut. Da betyr det i så fall at du ender opp med å bruke en ekstra strømkontakt også.

Raspberry Pi er på lån fra Digital Impuls.