Til hovedinnhold
Artikkel

Giganett for alt fra kjøleskap til el-biler

Bredbånd over strømnettet er i ferd med å bli en voksen teknologi, og får stadig nye bruksområder.

Håvard Fossen, Insidetelecom.no

Standardiseringen av bredbånd over strømnettet via Homeplug-allliansen vil i mars 2014 kunne gi hastigheter på opp til en gigabit per sekund via strømnettet i mange husstander. Riktignok tar den siste standarden da i bruk jordledningen i tillegg til de to vanlige lederne.

Likevel får også de som ikke har jordledning tilgjengelig i alle rom en betydelig økning i farten – opp mot 6-800 megabit per sekund. Det kunne Purva Rajkotia hos teknologi- og brikkeprodusenten Qualcomm fortelle til Inside Telecom under Broadband World Forum nylig.

Smarte hjem

Purva Rajkotia i Qualcomm forteller at Homeplug-teknologi nå bygges inn i alt fra kjøleskap, via tv-apparater, til el-biler.Foto: Håvard Fossen, Insidetelecom.no

Han forteller at minst 60 operatører har tatt i bruk Homeplug-løsninger for å spre Internett-forbindelsen i hjemmene til folk. Qualcomm og Homeplug-alliansen ser også et stort marked innenfor smarte hjem, enten det gjelder avlesning av strøm eller tilgang til informasjon fra alle enhetene som er tilknyttet strømnettet.

Lederen for alliansen, Rob Rank forteller til Inside Telecom at en kinesisk leverandør har bygd inn teknologien i smarte målere i et statlig strømnett i Kina.

– Vi jobber tett med et selskap i Kina som integrerer Homeplug-løsningene i alt fra tv-apparater, kjøleskap, projektorer og frysere. Også bilprodusentene viser interesse for teknologien, forteller Rank, og fortsetter:

– De ønsker å få informasjon om energibruken i el-biler og ønsker en måling av konsumet når bilen kobles til strømnettet for lading, sier Rajkotia. Teknologien kan blant annet benyttes til å belaste regninga til el-bileieren, uansett hvor de kobler seg til en ladestasjon.

Mens de første Homeplug-enhetene på markedet brukte mye energi og ble veldig varme, er dagens utstyr gjerrig på strømbruken. Han får oss til å legge hånda på en Homeplug-boks som nettopp har overført fire HD-strømmer uten å bli varm. Det hadde ikke gått an med de første adapterne undertegnede hadde i hus.

På det mer tekniske plan forteller Qualcomm at den nye standarden AV2 benytter mimo med beamforming, jordledningen og 86,5 MHz mer spektrum. I tillegg har utstyret innebygd mulighet for fjernstyring, noe bredbåndsleverandører har etterlyst.

Også langdistanse

Når Homeplug-alliansen snakker om hastigheter på opp til en gigabit per sekund, gjelder det i hovedsak mellom rommene i et hus. Men alliansen fikk nylig ITU-stempel på en ny standard, som går under navnet IEEE 1901.2. Den nye standarden benytter frekvenser under 500 kHz, og gir hastigheter på 500 kilobits per sekund over lange avstander.

Det holder selvsagt ikke til noen bredbåndstjenester, men er mer enn nok hastighet til å samle inn måledata fra strømmålere, som samles i ett eller annet punkt og derfra sendes til energileverandørene. Eller til å levere kommunikasjon til sensornettverk, kontrollere gatelys, monitorere strømnettet eller styre industriprosesser.

500 kHz er også tilstrekkelig til å sende og motta styringsinformasjon til elektriske apparater, eksempelvis å slå av og på varmtvannsberedere fra energiselskapets kontrollrom – en våt drøm for elkraftingeniører som ønsker å balansere belastningen i strømnettene.

Snakker med andre nett-teknologier

Rob Ranck forteller at Homeplug-alliansen nå har satt i gang et sertifiseringsprogram, kalt Nvoy. Det går ut over kun å se på bredbånd på strømnettet, men sertifiserer utstyr for hybride nett, for å sikre flyten av data mellom strømnett og eksempelvis koaksialkabler.

– Nvoy er et programvarelag som hjelper operatørene til å administrere utstyret på tvers av ulike teknologier. Dette gir tilbyderne mulighet til å se kundenes hjemmenettverk uansett teknologi, noe som er veldig viktig for å kunne levere god kundesupport, sier han.

Ranck peker også på at det finnes mange kombinasjonsprodukter, der strømnettet blant annet benyttes til å mate wifi-basestasjoner. Disse kan snart settes opp automatisk når wifi-nettet skal spres til eksempelvis et nytt rom. I dag må dette settes opp manuelt.

Les også om supernettet Brut 2.0 på Hardware Ekstra:
Telenor vil gi Norge verdens beste nett »

Denne artikkelen ble først publisert på Insidetelecom.no 5. desember.

Mer om
annonse