Artikkel

15 myter om Mac

Er Mac enklest å bruke, og er den egentlig dyrere enn en Windows-PC?

Myte 1 – 5

Mac kontra PC er et tema som pleier å få i gang noen artige diskusjoner. Disse renner gjerne over av mer eller mindre gjennomtenkte argumenter og påstander om de forskjellige plattformene. Flere er utdaterte eller direkte feilaktige.

I denne artikkelen skal vi derfor se på femten myter om Mac, og forhåpentligvis ta knekken på noen av dem. Da blir det kanskje litt enklere å bestemme seg for hvem av de to du går for nesten gang du skal gå til anskaffelse av en ny datamaskin.

STORTEST: Slik velger du riktig Mac! »

Myte 1: Mac er mer brukervennlig

Brukergrensesnittet i Mac OS X er enkelt og oversiktlig.

TJA:
Operativsystemet for Mac, som heter Mac OS X, vil nok for noen virke litt enklereå bruke enn en Windows-baset PC. Du har færre valg å forholde deg til, noe som gir en litt mer strømlinjeformet opplevelse uten at du trenger å tenke for mye på hver minste detalj. Programvalgene er for eksempel alltid plassert på samme sted i toppmenyen, og de fleste programmer kan installeres bare ved å dras inn i program-mappen. Ønsker du å bevege deg litt nedover i Mac-ens operativsystem for å tilpasse det, vil dette på en annen side være mer kronglete og by på flere begrensninger enn på en Windows-PC.

Operativsystemene på Mac og PC ser litt forskjellige ut og virker på litt forskjellig måte, men Mac OS X og Windows er helt på høyde med hverandre. Med mindre du har helt spesielle behov vil en PC kunne gjøre den samme jobben en Mac gjør, og omvendt. For de aller fleste er det kun snakk om smak og behag, eller i det minste hva du er vant med.

Vi tvang en av journalistene våre til å bare bruke Mac i én måned:
Se hvordan det gikk: Hjelp, jeg må bruke Mac!

Apple skal oppdatere OS X:
Alt dette blir nytt »

Myte 2: Mac er ikke utsatt for skadelig programvare

FEIL:
Det finnes ikke på langt nær like mange virus eller andre skadelige programmer for mac som for PC, men det skyldes i all hovedsak at det er få som bruker Mac i forhold til PC. De som lager virus utformer dem selvsagt på en slik måte at de sprer seg til flest mulig maskiner, og da er ikke Mac-plattformen noe å satse på. Selv om du som Mac-bruker ikke skades direkte av virus, kan du likevel være med på å spre dem videre til Windows-brukere gjennom nettverket du sitter på eller e-poster du videresender.

Det er også viktig å være klar over at de fleste sikkerhetstruslene i dag er nettbaserte og hovedsaklig plattformuavhengige. Da hjelper det ikke at mange Mac-brukere i stor grad tenker på seg selv som usårbare.

For å unngå trøbbel kommer du likevel langt med sunt vett. Ikke åpne vedlegg som du ikke vet hva er, og hold deg unna spekulative Internett-sider.

Myte 3: Mac har bedre design og kvalitet

Apples Mac Mini, iMac og MacBook Air.

TJA:
De fleste er nok enige om at Apples utforming og valg av materialer, som aluminium og glass, har ført til flere elegante og estetisk tiltalende produkter. Det er heller ingen tvil om at Apple kan sette sammen maskinvare, og de fleste av produktene deres er av god kvalitet.

Det er kombinasjonen av maskinvaren og den gode byggkvaliteten som er mye av grunnen til at deres bærbare starter på 7600 kroner mens en tilsvarende kraftig PC koster flere tusenlapper mindre. At sistnevnte ikke vil gi det samme inntrykket sier da seg selv.

Er du villig til å betale for det finnes det også mange lekre og solide Windows-PC-er. Sjekk for eksempel ut Samsungs Ativ Book 9-maskiner, eller prøv kvaliteten på Lenovos ikoniske ThinkPad.

Liker du designen til Macene best? Sjekk testene våre at de nye bærbare maskinene:

Test av MacBook Air – som fortsatt imponerer »
Test av MacBook Pro Retina – som treffer innertieren »

Myte 4: Mac krasjer aldri

FEIL:
Apple har en litt enklere jobb med sitt Mac OS X enn Microsoft har med sitt Windows-system. Mens Windows er laget for å fungere med alle verdens mulige datadeler, trenger Mac OS X kun å virke med akkurat de datamaskinene som Apple selv bygger. Det betyr at en Mac ikke skal få problemer med stabiliteten på grunn av datadeler som av en eller annen grunn ikke vil fungere skikkelig sammen.

At en feil i programvaren får datamaskinen til å gå ned for telling skjer selvfølgelig, både for Windows-PC og Mac. I de fleste tilfeller er det da snakk om tredjeparts programvare eller spill som lager problemene.

Myte 5: Mac kan ikke oppgraderes

FEIL:
Mac OS X støtter som nevnt kun et begrenset utvalg av maskinvare, mens du på en Windows-PC i teorien fritt kan velge og sette sammen komponenter fra øverste hylle. I det siste har det blitt verre å oppgradere Apples maskiner selv. Dette henger sammen med at de har blitt mer kompakte, og for å klare å krympe maskinene har Apple valgt å lodde fast komponenter som ellers ville vært mulig å ta ut og bytte.

For selskapets bærbare maskiner, som er MacBook Air og MacBook Pro Retina, er det kun lagringsløsningen som kan skiftes ut. For iMacs del, som er en av Apples to stasjonære maskiner, kan du på de fleste modellene oppgradere både minne og lagringsplass. Det kan du også på Mac Mini, selskapets minste stasjonære maskin.

TEST: Apples iMac har blitt enda bedre »

Myte 6 – 10

Myte 6: Du kan ikke høyreklikke på en Mac

FEIL:
La deg ikke lure av at du ikke kan se høyreklikk-knappen på musen eller pekeplaten. På Mac høyreklikker du ved å trykke musetasten eller pekeplaten ned med to fingre i stedet for en. Slik kan du selv velge hvor du vil høyreklikke, uten å måtte se deg om etter et dedikert område eller knapp. Av en eller annen pussig grunn må du dog inn i valgpanelet for Mac-en for å aktivere høyreklikkingen med to fingre, men det er svært enkelt å finne frem til.

Myte 7: Mac takler ikke Windows og PC-filer

Det går an å bruke Windows på Mac-en.Foto: Alexander Tøgård, Hardware.no

FEIL:
Det skulle tatt seg ut, når Mac bare har en markedsandel på 5 til 8 prosent globalt. Mac har riktignok en litt mer dugelig andel i vestlige land, men det er fremdeles en del programvare og spill som ikke er tilgjengelig for Mac. I Mac OS X har derfor Apple lagt med programmet Boot Camp som hjelper deg med å installere Windows, og du kan ha det i tillegg til eller i stedet for Mac OS.

Pass på! Med Windows på Mac-en kan du gå tom for strøm (Ekstra) »

En Mac kan helt fint åpne både Word-dokumenter og Photoshop-filer, så lenge du har installert Mac-versjonen av programmene først.

Om en Mac og en Windows-PC begge skal lagre filer til den samme harddisken er det dessuten viktig at den er formatert med det filsystemet som kalles FAT32, og ikke NTFS – hvor sistnevnte er standard for Windows. Om du prøver å overføre en fil fra en Mac til en harddisk formattert med NTFS-filsystemet kommer du nemlig ikke langt. Du kan omformatere en harddisk selv, eller kjøpe en som er ferdig satt opp for å lagre filer fra både Mac-er og Windows-PC-er.

Myte 8: Du kan ikke spille på Mac

Det finnes mange spill på Mac, men det spørs likevel om du vil kjøpe en Mac for å spille på.

FEIL:
Den stadig økende massen av betalingsvillige Mac-brukere frister spillbransjen, og den populære distribusjonsplattformen Steam har nå over 1000 spill for Mac OS. Spill har også blitt en hit på Apples App Store.

Hvis yndlingsspillet ditt ikke finnes for Mac OS X, kan du jo dessuten også installere Windows på Macen for nettopp dette, gjennom Bootcamp.

Problemet med Mac og spill ligger nå i større grad i at grafikkortene du får til Mac ikke akkurat er de nyeste og raskeste. Skal du ha en datamaskin for spilling, er altså fremdeles en Windows-PC førstevalget.

Vi sjekket: Så mye bedre er Windows enn Mac OS X til spill (Ekstra) »

Myte 9: Mac har problemer i Windows-nettverk

FEIL:
En Mac oppfører seg annerledes på nettverket enn det en Windows-PC gjør. Mac-en virker likevel fint sammen med de andre datamaskinene i nettverket, og kan både sende og motta filer fra disse. Om du får problemer er det som oftest fordi du ikke har kunnskap om hvordan du kobler opp Mac-en din til nettverket. Det er ikke maskinvaren som er inkompatibel.

Myte 10: Mac er sent ute med ny maskinvare

TJA:
Både PC-produsentene og de som bygger PC-er selv står til enhver tid fritt til å velge blant de nyeste komponentene. Apples Mac OS X har som nevnt ikke like bred støtte for forskjellig maskinvare, og du kan dessuten ikke bygge din egen Mac.

Du må pent vente på at Apple slipper nye datamaskiner, som typisk skjer en til to ganger i året. Når det først skjer kan du vel og merke ofte finne ut at den nye Mac-en din kommer med en splitter ny prosessor som ingen andre har i sine maskiner enda. Alt handler om timingen fra Apples side i forhold til når nye komponenter slippes på markedet. Selskapet er dessuten flinke til å fronte ny teknologi før andre, som høyoppløste skjermer og raskere tilkoblinger.

Myte 11 – 15

Myte 11: Mac er dyrere

RETT:
Ser vi kun på spesifikasjoner vil du som regel kunne spare litt penger på å gå for en Windows-PC i stedet. Om du tar med faktorer som design, byggkvalitet, batteritid og ikke minst muligheten for å bruke Mac OS X og dets medfølgende programvare, da blir regnestykket langt mer nyansert. Om du skal ha Windows-PC-er med samme gode kvalitet og kompakte form som Apple lager må du ofte åpne lommeboka like mye eller mer.

Det skal sies at det er svært dyrt å oppgradere en Mac fra grunnkonfigurasjonene som du kan velge blant i Apples nettbutikk. Her kan selskapet nemlig ta seg godt betalt, siden det i de fleste tilfeller ikke er mulig å oppgradere maskinene selv etter at de er bygget ferdig hos Apple.

TEST: Mac Mini gir deg mye kraft for pengene »

Myte 12: Mac har høyere bruktverdi

RETT:
En pent brukt Mac er langt lettere å bli kvitt enn en grå Windows-PC, og du vil kunne få bedre pris for den. Dette kommer ofte av den gode byggkvaliteten, som gjør at Mac-en holder seg pen i lang tid og sjelden faller fra hverandre selv om den er noen år. Dette må selvsagt veies opp mot det at en Mac gjerne koster mer enn en PC til å begynne med, dog.

Ulempen med en slik lett omsettelig datamaskin er at den er mer attraktiv for tyver. Om du skal bruke en Mac på et offentlig sted kan det dermed være på sin plass å investere i en kensington-lås til den.

Myte 13: Mac bare virker

App Store gjør det enkelt å legge til nye apper på Mac-en din.

RETT:
For vanlig bruk kommer Mac fiks ferdig med det du trenger av Apples egen programvare. Det er egentlig bare å slå den på og starte å jobbe eller leke deg. Føler du at du mangler noe er det også enkelt å installere nye programmer gjennom App Store. De siste årene har Apple dessuten gitt bort sitt nye operativsystem ved lansering, helt gratis. Slik garanteres du å alltid ha de siste funksjonene og mulighetene tilgjengelig på Mac-en din.

Om du kjøper en ny Windows-PC føles den kanskje i større grad tynget ned av alskens tredjeparts programvare du ikke har bedt om og ikke trenger, mens den kanskje mangler skriveprogrammet eller regnearket som du skulle ønske fulgte med. På den annen side står du fritt til å avinstallere og installere det du vil ha i ettertid. Det er heller ikke til å stikke under en stol at Windows-PC-er har det beste utvalget av programmer. De lar deg og tilpasse både disse og operativsystemet i langt større grad enn Apples Mac-maskiner tillater med sine programmer og operativsystem.

Myte 14: Mac er kjappere enn en PC

FEIL:
Legger du like mye penger i en Windows-PC som en Mac, vil den ikke oppleves som treig. Apples maskiner er nemlig satt sammen med samme type deler som vanlige Windows-PC-er.

TEST: Tenk deg godt om før du kjøper denne Mac-en »

Myte 15: Mac er bedre for kreative personer og studenter

FEIL:
Selv om det på en Mac finnes mye god programvare for å behandle bilder og video, eller lage musikk, vasser du i muligheter også med en Windows-PC. Programmene gjør mye av det samme, kanskje bare på ulik måte. Det er heller ikke noe hold i at det går raskere, eller skjer færre feil om filmen din redigeres på en Mac istedet for på en Windows-PC. De raske tilkoblingsgrensesnittene som videofolket ofte ønsker seg er også tilgjengelig både for Windows-PC og Mac, og det samme gjelder høyoppløste skjermer.

Mange studenter foretrekker Mac fordi det kan være enkelre å bruke og har mer inkludert programvare, som dukumentbehandler og lysbildefremviser. Det at Apples Mac-er lette, solide og har batteritid som varer hele dagen er et annet godt argument, men du finner Windows-PC-er som matcher disse egenskapene også, så lenge du er villig til å betale for det. Det hele koker dermed ned til om du foretrekker å jobbe i Windows eller OS X.

Liker du å se film på kollektiven eller på biltur?
Dette operativsystemet lar deg se en hel TV-episode mer før batteriet er tomt (Ekstra) »

Les også
Slipper MacBook Air med retro-utseende
Les også
Apple tar patent på mus som kjenner hvor hardt du trykker
Les også
Derfor bør du ikke kjøpe en MacBook for å kjøre Windows 7
Les også
Apples Mac-er: Vi har testet alle – slik kjøper du riktig Mac
Les også
Så mye billigere er Mac Pro-toppmodellen enn en tilsvarende Windows-PC
Les også
Apples Mac Pro vil koste over 25 000 kroner
annonse