Tek.no

Artikkel

15 myter om Mac

Er Mac enklest å bruke, og er den egentlig dyrere enn en Windows-PC?

Shutterstock/ Dinga, pio3, Hardware.no

Myte 1 – 5

Mac kontra PC er et tema som pleier å få i gang noen artige diskusjoner. Disse renner gjerne over av mer eller mindre gjennomtenkte argumenter og påstander om de forskjellige plattformene. Flere er utdaterte eller direkte feilaktige.

I denne artikkelen skal vi derfor se på femten myter om Mac, og forhåpentligvis ta knekken på noen av dem. Da blir det kanskje litt enklere å bestemme seg for hvem av de to du går for nesten gang du skal gå til anskaffelse av en ny datamaskin.

STORTEST: Slik velger du riktig Mac! »

Myte 1: Mac er mer brukervennlig

Brukergrensesnittet i Mac OS X er enkelt og oversiktlig.

TJA:
Operativsystemet for Mac, som heter Mac OS X, vil nok for noen virke litt enklereå bruke enn en Windows-baset PC. Du har færre valg å forholde deg til, noe som gir en litt mer strømlinjeformet opplevelse uten at du trenger å tenke for mye på hver minste detalj. Programvalgene er for eksempel alltid plassert på samme sted i toppmenyen, og de fleste programmer kan installeres bare ved å dras inn i program-mappen. Ønsker du å bevege deg litt nedover i Mac-ens operativsystem for å tilpasse det, vil dette på en annen side være mer kronglete og by på flere begrensninger enn på en Windows-PC.

Operativsystemene på Mac og PC ser litt forskjellige ut og virker på litt forskjellig måte, men Mac OS X og Windows er helt på høyde med hverandre. Med mindre du har helt spesielle behov vil en PC kunne gjøre den samme jobben en Mac gjør, og omvendt. For de aller fleste er det kun snakk om smak og behag, eller i det minste hva du er vant med.

Vi tvang en av journalistene våre til å bare bruke Mac i én måned:
Se hvordan det gikk: Hjelp, jeg må bruke Mac!

Apple skal oppdatere OS X:
Alt dette blir nytt »

Myte 2: Mac er ikke utsatt for skadelig programvare

FEIL:
Det finnes ikke på langt nær like mange virus eller andre skadelige programmer for mac som for PC, men det skyldes i all hovedsak at det er få som bruker Mac i forhold til PC. De som lager virus utformer dem selvsagt på en slik måte at de sprer seg til flest mulig maskiner, og da er ikke Mac-plattformen noe å satse på. Selv om du som Mac-bruker ikke skades direkte av virus, kan du likevel være med på å spre dem videre til Windows-brukere gjennom nettverket du sitter på eller e-poster du videresender.

Det er også viktig å være klar over at de fleste sikkerhetstruslene i dag er nettbaserte og hovedsaklig plattformuavhengige. Da hjelper det ikke at mange Mac-brukere i stor grad tenker på seg selv som usårbare.

For å unngå trøbbel kommer du likevel langt med sunt vett. Ikke åpne vedlegg som du ikke vet hva er, og hold deg unna spekulative Internett-sider.

Myte 3: Mac har bedre design og kvalitet

Apples Mac Mini, iMac og MacBook Air.

TJA:
De fleste er nok enige om at Apples utforming og valg av materialer, som aluminium og glass, har ført til flere elegante og estetisk tiltalende produkter. Det er heller ingen tvil om at Apple kan sette sammen maskinvare, og de fleste av produktene deres er av god kvalitet.

Det er kombinasjonen av maskinvaren og den gode byggkvaliteten som er mye av grunnen til at deres bærbare starter på 7600 kroner mens en tilsvarende kraftig PC koster flere tusenlapper mindre. At sistnevnte ikke vil gi det samme inntrykket sier da seg selv.

Er du villig til å betale for det finnes det også mange lekre og solide Windows-PC-er. Sjekk for eksempel ut Samsungs Ativ Book 9-maskiner, eller prøv kvaliteten på Lenovos ikoniske ThinkPad.

Liker du designen til Macene best? Sjekk testene våre at de nye bærbare maskinene:

Test av MacBook Air – som fortsatt imponerer »
Test av MacBook Pro Retina – som treffer innertieren »

Myte 4: Mac krasjer aldri

FEIL:
Apple har en litt enklere jobb med sitt Mac OS X enn Microsoft har med sitt Windows-system. Mens Windows er laget for å fungere med alle verdens mulige datadeler, trenger Mac OS X kun å virke med akkurat de datamaskinene som Apple selv bygger. Det betyr at en Mac ikke skal få problemer med stabiliteten på grunn av datadeler som av en eller annen grunn ikke vil fungere skikkelig sammen.

At en feil i programvaren får datamaskinen til å gå ned for telling skjer selvfølgelig, både for Windows-PC og Mac. I de fleste tilfeller er det da snakk om tredjeparts programvare eller spill som lager problemene.

Myte 5: Mac kan ikke oppgraderes

FEIL:
Mac OS X støtter som nevnt kun et begrenset utvalg av maskinvare, mens du på en Windows-PC i teorien fritt kan velge og sette sammen komponenter fra øverste hylle. I det siste har det blitt verre å oppgradere Apples maskiner selv. Dette henger sammen med at de har blitt mer kompakte, og for å klare å krympe maskinene har Apple valgt å lodde fast komponenter som ellers ville vært mulig å ta ut og bytte.

For selskapets bærbare maskiner, som er MacBook Air og MacBook Pro Retina, er det kun lagringsløsningen som kan skiftes ut. For iMacs del, som er en av Apples to stasjonære maskiner, kan du på de fleste modellene oppgradere både minne og lagringsplass. Det kan du også på Mac Mini, selskapets minste stasjonære maskin.

TEST: Apples iMac har blitt enda bedre »

Les også