Hoppet fra en trygg jobb – satser alt på blogger
Vennegjeng startet nytt nettselskap i sommer.
Å begynne for seg selv betyr for mange å bryte med en trygg jobb og en sikker økonomi, for å kaste seg ut på dypt vann. Dette var også tilfelle med 53-årige Edgar Valdmanis som i høst sa farvel som markedssjef i Dataforeningen og startet for seg selv sammen med to gode venner.
Etter 9 år på samme sted følte han et sterkt behov for å gjøre noe nytt:
– Jeg hadde snudd bunken et antall ganger, var moden for å bytte beite, og hadde ligget i startgropen et års tid. Gründertanken sto ikke øverst på listen, men den var til stede, sier han.
Å starte for seg selv i Norge krever mye hard jobbing:
Noen norske IT-gründere gjorde nettopp dét, og femdoblet på under ett år »
Selger bloggkompetanse
"Klart er det sjansespill. Jeg tenkte meg om både én og to ganger"
Muligheten banket på da to kjente skulle begynne for seg selv, og Valdmanis ble invitert til å være med på prosjektet. De to, Trond Heggelund og Gaute Holmin, hadde i et par år utviklet nettsider på si gjennom Tronds enkeltmannsforetak, og bedriften hadde begynt å ta av uten at de til da hadde innsett potensialet.
Trond kommer innom mens vi prater og forteller raskt i forbifarten:
– Vi diskuterte hvor mange bedrifter vi hadde laget nettsider for. Jeg trodde det var 15, Gaute mente det var 17. Da vi gikk gjennom det vi hadde gjort, viste det seg at det til sammen hadde vært 32 kunder. Slik beskriver Trond sannhetens øyeblikk, da de innså at dette kunne bli noe mer enn noe de gjorde på si.
En av disse kundene var nettopp Edgar Valdmanis, som de to hadde blitt kjent med over tid. Da Trond inviterte ham til å være med å starte et aksjeselskap, tente han på konseptet og slo til. Første august i år så selskapet Nettcoach dagens lys.
Folk og selskaper som lager nettsider går det riktig nok 13 på dusinet av. For å skille seg fra alle de andre har det nye selskapet satset på en spesiell gren:
– Vi driver rådgivning, og vi utvikler og designer levende nettsider, sier Valdmanis.
Vi spør hva han mener med en levende nettside, og i det legger han at det skjer noe der. De skal ikke bare utvikle og tilrettelegge nettsiden rent fysisk:
– Vi følger også opp kundene i ettertid for at nettsidene deres skal leve og selge, sier Valdmanis. Han og kollegaene hans har spesielt satset på bloggsider, og har kjente bloggere som IT-profet Hans-Petter Nygård-Hansen på kundelisten sin.
Blogg-ghostwriters
– Selv om de skriver personlige blogger, profilerer de i tillegg bedriften sin i kraft av sin funksjon, der og gir bedriften et mer personlig ansikt, utdyper Valdmanis. Han kaller konseptet «business-blogg», der bedriftsfolk blogger om sin hverdag og profilerer virksomheten via seg selv.
Dere kan kanskje også hjelpe dem med innholdet?
De to kollegaene står for foto og det redaksjonelle, samt design og det tekniske. Som den tredje parten i laget skal Valdmanis mest av alt bidra med én ting:– Vi kan også skrive bloggen for dem, bekrefter Valdmanis.
– Jeg har et godt nettverk, sier Valdmanis beskjedent.
I Nettcoach vil han være administrerende direktør, i tillegg til at han er hovedansvarlig for salget. Her mener han det svært store personlige nettverket vil komme til nytte.
Uten fallskjerm
Å bryte med en fast og trygg jobb er et sjansespill, og det er ikke overdrevent mange i Norge som tør å ta steget. Som 53-åring regnes du i de offentlige statistikkene som en eldre arbeidstaker, og jobbene vokser ikke på trær. For Valdmanis tok var det et valg:
– Klart er det sjansespill, og jeg tenkte meg om både en og to ganger. Men jeg har følt at jeg har gått i ring og savnet fornyelse. Denne bedriften har jeg klokkertro på, sier han.
"«Eldre arbeidstaker» sier du… Ja, men med alderen følger også erfaring."
– Foreløpig må jeg nok belage meg på noen måneder uten faste lønnsslipper, men jeg tror dette vil bli mer lønnsomt over tid enn det var der jeg jobbet tidligere. Noen annen fallskjerm har jeg ikke, så om det mot formodning ikke skulle gå må jeg søke vanlig jobb igjen.
Når vi spør hvordan driften går så langt i år, kan han bekrefte at de er halvveis i mål etter halvannen måned i drift. Budsjettet for 2014 skal til slutt lande med en omsetning på 3 millioner kroner.
Tallet til tross har selskapet sikret seg gode lokaler midt i Oslo sentrum, og betaler ikke bare leie:
– Lokalene er bra, men det er ikke dyrt i det hele tatt. Vi har fått en god avtale og skal i tillegg hjelpe de ansatte hos eierne med kurs i presentasjoner og nettverksbygging, kan Valdmanis fortelle.
– Trond er 49 år og jeg er 53, og vi har gjort en del ting i løpet av livet. «Eldre arbeidstaker» sier du… Ja, men med alderen følger også erfaring.
Å starte for seg selv i Norge krever mye hard jobbing:
Noen norske IT-gründere gjorde nettopp dét, og femdoblet på under ett år »