Til hovedinnhold
Artikkel

Nå har iCloud blitt stor

Går i strupen på Dropbox med en masse spennende, nye funksjoner.

Shutterstock/ Gil C

Apple har til nå sittet stille og sett på at stadig flere Mac-brukere har valgt konkurrerende skylagringsalternativer fremfor deres egen iCloud. Nå er den tiden forbi. Med OS X Yosemite, som etter all sannsynlighet kommer i oktober, får Apple også på plass synkronisering av filer, som et etterlengtet tilskudd til selskapets mangfoldige andre skytjenester.

Selv Windows-brukere får faktisk ta del i moroa denne gangen, noe som betyr at iCloud nok vil se en mengde nye brukere over de neste ukene og månedene som kommer. Selv om du fortsatt bare får 5 gigabyte med gratis lagring av Apple, har de nettopp satt ned prisene sine drastisk om du ønsker å kjøpe mer. Med flere nyheter på plass har vi derfor tatt oss tid til å gå Apples iCloud nærmere i sømmene for å se hva du egentlig får om du velger å flytte over fra Dropbox, Google Drive eller en av de andre veletablerte skytjenestene.

Alle disse appene kan du bruke rett fra nettleseren om du går til icloud.com.

Og la oss si det først som sist. Apples iCloud har en rekke funksjoner du ikke finner hos konkurrentene. Om du vil nyte godt av fordelene Apples iCloud byr på, må du imidlertid skaffe deg en gratis Apple ID. Dette er svært enkelt og er bare å følge veiledningen Apple selv gir. Merk at selv om Apple anbefaler deg å opprette en ny iCloud-epostadresse hos dem, trenger du ikke dette. Det er fritt frem for å bruke din eksisterende Gmail- eller Hotmailadresse.

Vi går løs på den store nyheten først, nemlig synkronisering av filer og dokumenter.

Fullfør hjemme

Endelig lar iCloud deg lagre flere ulike filtyper på tvers av enhetene dine.

Til nå har iCloud mest av alt blitt brukt til å lagre sikkerhetskopier av iPhone og iPad, eller bildene du har tatt med dem, men med Yosemite og iCloud Drive integreres skylagringen rett inn i Finder på Macen og Windows Utforsker for PC-brukere. Dermed kan du lagre både dokumenter, bilder, videoer og applikasjonsinnstillinger sikkert i skyen, samtidig som du sikrer at du alltid har siste versjon av filene dine tilgjengelig uansett hvilken av de elektroniske hjelperne dine du velger å ta med deg og bruke til enhver tid.

Også fra nettleseren kan du laste opp, ned og se filene dine.

De fleste av filene du lagrer i iCloud Drive kan du nemlig hente frem og vise frem eller jobbe videre med på en annen datamaskin, iPhone eller iPad, samt i nettleseren. Alt som kreves er at du kobler enhetene dine opp mot epostadressen du har registrert deg med på iCloud, samt at du aktiverer synkronisering av «Dokumenter og Data» i iCloud-innstillingene dine på både datamaskinen og i-enhetene dine.

For deg som ikke vil oppgradere

Det var virkelig på tide at Apple støttet synkronisering av filer på tvers av enhetene dine, men til forskjell fra de bedre etablerte aktørene må vi ikke glemme at du faktisk må oppgradere til OS X Yosemite for å dra nytte av den nye funksjonen.

Det er likevel slettes ikke alle Mac-er som støtter operativsystemet, eller sikkert at du liker utseendet dets nok til at du vil oppgradere. Du er heldigvis ikke helt låst ute fra å bruke lagringsplassen du kanskje til og med har betalt for av den grunn. De med tidligere OS X-versjoner trenger bare å følge et kjapt lite knep for å få en nesten fullgod iCloud-synkronisering av filene sine.

OS X Mavericks har nemlig allerede iCloud-synkronisering innebygget, men det hele er en godt skjult hemmelighet og er kanskje ikke like brukervennlig som det blir i Yosemite.

For mange vil nok vårt lille triks gjøre nytten godt nok. Alt du trenger å gjøre er å først aktivere «Dokumenter og data» under iCloud i Systemvalg, og deretter finne frem til mappen som heter «Mobile Documents» i Finder.

Denne finner du ved å velge «Gå til mappe» i Gå-menyen og skrive inn «~/Library/Mobile Documents». Om du er usikker på om du har kommet til riktig mappe kan du alltid ta en titt helt øverst i Finder-vinduet. Der skal du nå få øye på et lite sky-ikon.

Om du drar mappen til Docken blir den ikke så tungvinn å bruke.

Alt innholdet i denne mappen synkroniseres faktisk på tvers av Apple-enhetene dine, men vi kommer ikk bort fra at det er relativt rotete her inne, så den egner seg egentlig ikke veldig godt til å lagre en drøss av filer. Løsningen er å skyve rotet under teppet, eller rettere sagt opprette en ny mappe her som du for eksempel kaller «Mine iCloud-filer». Her inne kan du igjen lage undermapper, eller lagre bilder og dokumenter som du vil synkronisere mellom Macene dine.

Gjør en endring på iPhone og fortsett der du slapp på Macen eller iPaden din. Endringene synkroniseres automatisk gjennom iCloud.Foto: Apple

Det er ikke akkurat ønskelig å gå gjennom hele den lange mappestien hver gang du vil lagre en fil i iCloud, så i stedet kan du enkelt lagre en snarvei ved å dra «Mine iCloud-filer»-mappen enten til Favoritter i Finder, eller til Docken. Dermed er den litt kronglete og lite tilgjengelige skylagringen til Apple like enkel å nå som i Yosemite. Dessverre får du dog ingen visuell indikasjon på om filene dine er ferdig lastet opp, så noen fullgod erstatter for Yosemite sin skylagring er dette ikke.

Det er likevel ikke bare den kjekke synkroniseringen av filer som er grunnen til at du vil ønske å ta i bruk iCloud. Apple har nemlig samlet en helt drøss av småtjenester i skyen sin, som hver for seg, eller tilsammen, gjør livet for deg med iPhone, iPad eller Mac langt lettere.

Vær produktiv hvor enn du er

De aller fleste funksjonene i Apples kontorpakke er også tilgjengelige rett fra skyen.

I Apples kontorpakke, som finnes både i nettleseren, til Mac og til i-dingsen din, finner du tekstbehandleren Pages, regnearket Numbers og presentasjonsprogrammet Keynote.

Dokumenter du lager i disse programmene kan alle lagres i iCloud, slik at de er tilgjengelig fra hvilken som helst enhet og selv Windows-PCer via iCloud.com. I nettleseren får du opp de samme dokumentene som på iPhone, iPad eller i iWork-programmene på Macen din, og du kan også redigere dokumentene dine rett i nettleseren – selv om denne funksjonen er i en tidlig testutgave foreløpig. Vi støtte imidlertid ikke på noen feil da vi prøvde redigering i nettleseren, men merket oss at tjenesten ikke var helt oversatt til norsk ennå.

Om du har MIcrosoft Office-dokumenter på PC-en eller Macen din kan du bare dra dem inn i Pages, Numbers eller Keynote i nettleseren og få dem automatisk konvertert. Dessverre vil nok ikke Apples kontorpakke i skyen true Googles posisjon på en stund ennå, i alle fall ikke til bruk av skoleelever og prosjektgrupper. Samtidig redigering, som er en av de beste grunnene til at du vil kombinere skylagring og redigering i nettleseren, kan du nemlig se langt etter. Apple virker å fokusere på å la deg sømløst fortsette redigeringen av dokumenter over flere enheter i første omgang, noe som understøttes av deres satsning på Continuity og Handoff-funksjonene de akkurat har fortalt om.

Kontorprogrammene i seg selv er derimot en fryd å bruke om du jobber alene. De presenteres i sedvanlig brukervennelig Apple-stil, og du har så mange verktøy på hånden at du neppe vil foretrekke verken appene, Mac-programmet eller nettleserversjonen over den andre, i alle fall om vi ikke tar effektivitet inn i bildet, som naturligvis ikke vil være like god på de tastaturløse enhetene.

I Pages, som er Apples svar på Microsoft Word, kan du velge mellom en rekke lekre maler før du begynner å skrive. Du kan videre endre fonter, justere marger, sette inn bilder, tabeller og selv grafer. Grafene lager du ved å redigere tall i et regneark, akkurat som i Apples Excel-konkurrent, Numbers.

Kontorapplikasjonen Keynote finnes også i en utgave for nettleseren og lar deg velge mellom en rekke stilige maler.

Som i Pages har Numbers et svært trimmet brukergrensesnitt. Du finner få overflødige knapper, noe som kan være fint for nybegynneren, men til stor fortvilelse for erfarne brukere.

Numbers fungerer og gjør det vi forventer av et regneark, men har til forskjell fra Excel og Google Docs fått støtte for interaktive grafer. Dette er vanlige grafer med en rullegardin som du kan dra i for å endre hvilke data som skal vises. Dette kan spare deg for mye plass ved at du kan putte mer data inn i samme ramme og dermed holde regneraket ditt oversiktlig. Grafene endres dessuten med elegante og myke animasjoner når du interagerer med dem.

Den kanskje største konkurransefordelen Apple har hatt over Microsofts PowerPoint har vært den visuelle fremstillingen av lysbildene. Deres Keynote, enten du bruker appen, Mac-programmet eller nettleserversjonen, kommer fullstappet av flotte maler, bakgrunner, animasjoner og overganger som gjør at publikummet ditt vil måpe, uavhengig av hvor interessant presentasjonen din egentlig er.

Enten du bruker appene, nettleseren eller Mac-programmene, så ser dokumentene dine kliss like ut uansett hvor du åpner dem. Synkroniseringen går også svært raskt. Samhandlingen mellom kontorpakken er noe som gjør at iCloud umiddelbart blir svært attraktivt for deg som har mange Apple-enheter og er mye på farten.

Bedre nettopplevelse

Leselisten og bokmerker synkroniseres automatisk på tvers av Apple-dingsene dine.

Ja, Google Chrome har det også, men for de som liker å benytte seg av Apples egen programvare synes vi at Safaris nyttige iCloud-faner må nevnes. Disse lar deg nemlig se hvilke faner du har oppe på de andre enhetene dine til enhver tid. Dette lar deg for eksempel gå fra Macen din på jobb, men enkelt finne frem igjen til nettsiden du satt og leste på fra iPhonen din på bussen – og omvendt selvsagt.

I tillegg kan du synkronisere leselisten din og bokmerkene dine på tvers av iPhone, iPad og Mac-maskinen. Bokmerker fungerer som de alltid har gjort, som snarveier til favorittinnholdet ditt, mens leselisten faktisk laster ned hele nettsider til alle enhetene dine slik at du kan lese dem helt uten Internettforbindelse. Du må aktivere synkronisering av «Bokmerker og leseliste» i iCloud-valgpanelet både på i-enheten din og Macen din for at det skal fungere.

Samle bildene dine

Om du slår på bildedeling på iPhone og iPad kan du få bildene du tar med dem til å dumpe rett ned på Macen din.

Ville det ikke vært fint om du kunne vise frem bildene du tok med iPhonen din på den større iPad-skjermen eller på Macen?

Med påslått bildesynkronisering over iCloud blir dette mulig. iCloud mottar nemlig alle de nye bildene du har tatt med enhetene dine og lagrer dem i et felles album kalt «Min bildestrøm». Denne spredningen går begge veier, slik at dersom du tar bilder med både iPhonen og iPaden vil bilder fra begge enhetene dukke opp i bildestrømmen hos hverandre etter at alt er synkronisert.

Alt du må gjøre for å aktivere synkronisering av bildestrømmen er å huke av for «iCloud Photo Library» på iPhone og iPad og koble enhetene til et trådløst nettverk. Om du vil at Macen din skal få tilgang på bildene du tar mens du er på farten er dette også en smal sak, så lenge du har iPhoto installert. Huk bare av valgene under iCloud sitt «Bilder»-punkt i Systemvalg og bildene fra dine håndholdte kompanjonger begynner å renne inn.

Tidligere hadde bildestrømmen bare plass til 1000 bilder, og bildene ble slettet etter 30 dager. Med OS X Yosemite og iOS 8 forandrer imidlertid dette seg og iCloud kan bli en mer permanent lagringsplass for bildene dine.

Finn igjen Apple-dingsen din

Med iCloud har du alltid full kontroll på hvor enhetene dine er.

Kjært barn har mange navn, men enten det er Finn min iPhone, iPad, eller Mac du ser så gjør disse appene mer enn det navnet forteller deg.

De er nemlig alle den samme tjenesten som lar deg se hvor både datamaskinen, telefonen og nettbrettet ditt er til enhver tid – så lenge de er produsert av Apple, da. Dette er utrolig nyttig i en hverdag hvor vi bader i dyre mobile duppeditter og ofte har dem med oss rundt omkring. Tjenesten kan nemlig brukes til å finne ut om du virkelig la igjen iPad-en din på jobb eller om du mistenker at noen har knabbet Macen din.

Aktivere alle programmene du vil skal dele informasjon gjennom iCloud i Systemvalg.

Så lenge de er tilkoblet et trådløst nett, eller har mobildekning, forteller Apple-enhetene til iCloud hvor de er og plasserer posisjonen deres på et kart så du kan spore dem opp – til og med om de har gått tom for strøm. Gjennom et eget valg kan du nemlig be om at iCloud lagrer posisjonen til enheten er om batteriet dens er i ferd med å gå ut.

Om enhetene dine er stjålet eller er borte er det betryggende at du kan fjernslette alle filene du har lagret på dem. Slik unngår du at uvedkommede får fingerne i de private filene dine. Om du ser på kartet at iPaden din ligger i huset, men ikke føler for å endevende hele kåken, kan du dessuten få den til å gi fra seg en lyd så den blir lettere å finne.

Husk å skru på de samme innstillingene på iPhone- og iPaden din som på Macen din for at applikasjonene dine skal dele informasjon med hverandre.

Bedre sammen

iCloud skal binde Apple-produktene dine tettere sammen, og nettopp derfor har Apple gjort det mulig å synkronisere og få tilgang til de samme notatene, kontaktene, kalenderne og påminnelsene uansett hvilken enhet du sitter med. Det er ikke så mye å si om måten disse tjenesten fungerer på, men at de er nyttige er det ingen tvil om.

Opprett en kontakt på iPhonen din og den ligger klar i adresseboken på Macen så du kan ringe kontakten fra den når du kommer på kontoret, eller opprett en påminnelse fra Macen din som går av når iPhonen din registrerer at du nærmer deg butikken.

Av en eller annen grunn krever Apple at du oppretter en iCloud-epostadresse om du vil dele notatene dine på tvers av enhetene dine. Det er gjort på ett minutt hos Apple, og du trenger heldigvis ikke å bruke adressen til noe etter at du har opprettet den. Om du vil kan du naturligvis også bruke den til å sende e-post med, noe som vi i grunnen ikke ville hatt noe i mot om vi ikke allerede hadde hatt en adresse. Apples epostklient for nettleseren ser nemlig svært så smekker ut, og kommer helt uten reklame eller forstyrrende elementer.

Om du bruker mobilen din like mye til å surfe på Internett som du gjør med den stasjonære iMacen din er det dessuten supert å slå på Nøkkelringen i iCloud. Da slipper du å taste inn et passord på en nettside på iPhonen din som du allerede har besøkt på Macen tidligere. Alle felter fylles inn for deg og du sparer tid på å knote med brukernavn og passord på det lille tastaturet.

Vi sjekket hvor bra Apples kontorpakke fungerer på iPad og iPhone:
Kan den hamle opp med Microsofts Office og Google Docs? »

Mer om
annonse