Tek.no

Artikkel Jakten på den beste spilloppgraderingen – del 1

Kan en syv år gammel PC kjøre toppmoderne spill?

Vi brukte noen hundrelapper på å friske opp prosessoren.

Varg Aamo, Hardware.no
Varg Aamo
27 Juni 2013 07:00

Introduksjon

Midt i lanseringer av superraske skjermkort, nestegenerasjons prosessorer, og minnemoduler til tusenvis av kroner kan det være fort gjort å glemme hva slags datamaskiner folk flest faktisk sitter med.

Det er ikke uten grunn at skjermkortprodusentene alltid frir til kunder som sitter med noen år gamle modeller – det er nemlig det de fleste har. Men hvis man nå skal oppgradere en litt eldre datamaskin, og har et trangt budsjett, hva burde man helst legge pengene i?

Det er spørsmålet vi har tenkt å finne svaret på, selv om det nok tar oss en del prøving og feiling. Datamaskiner kommer tross alt i utrolig mange varierte oppsett, og mens det kan være lett nok å finne ut hvilke kombinasjoner som passer best sammen på papiret, er det resultatene fra faktiske, praktiske tester som betyr noe.

Metoden vi bruker er dermed så enkel som dette: Vi tar en gammel PC, bytter ut komponenter, og ser hva som skjer når vi prøver å kjøre spill av nyere årgang. Akkurat i dag går vi løs på prosessortesting, og ser hvor mye vi får igjen for å oppgradere kun denne – mens resten av maskinen er uendret.

Utgangspunktet

I faktaboksen ser du spesifikasjonene på datamaskinen vi starter med. Operativsystemet er lagt inn på en liten SSD for å få fortgang i oppstarten, ellers ligger det meste på harddisken.

Utgangspunktet vårt er altså en litt eklektisk dinosaur. En gang i tiden var den litt av en kraftpakke, men det begynner nå å bli ganske mange år siden.

Med et GeForce 9600 GT til grafikken, er den likevel i stand til å dra unna nyere spill – men særlig pent blir det ikke. I tillegg til at oppsettet ikke klarer å kjøre så høy oppløsning, har ikke skjermkortet skikkelig støtte for funksjonene i nye versjoner av DirectX. På klarspråk betyr det at detaljrike overflater, spektakulære lyseffekter og slikt er ting du kan se langt etter.

På minnefronten duger dog fortsatt 4 GB Corsair XMS3 1333 MHz godt til vanlige oppgaver, og her det det lite rom for oppgraderinger. Asus P5E3 Deluxe-hovedkortet støtter kun en dobling i mengden – og offisielt bare hastigheter inntil 1333 MHz.

Bla om til neste side for å se hvilke oppgraderinger vi skal prøve oss på i dag »

Les også