Til hovedinnhold
Artikkel

Slik skal de gi deg lynraskt nett på Ullevaal Stadion

Nå skal det bli slutt på at mobilnettet bryter sammen.

John Christian Fjellestad, CC

Når Ullevaal og Viking Stadion til høsten fylles av fotballfrelste, kan de vente seg noe helt nytt. Arenaene skal bli de to første i Norge til å utrustes med et toppmoderne og kraftig, permanent trådløst nettverk, støttet opp av en innholdspakke som blant annet lar tilskuerne strømme fire samtidige videostrømmer rett til mobilen.

Behovet for nettilgang på store idrettsarenaer er betydelig. Vi nordmenn er lagt fremme når det gjelder bruk av Internett under konserter, fotballkamper og andre store arrangementer. Ytterpunktet av databruk fant sted under Justin Biebers konsert på Telenor Arena, der hver tilskuer brukte 40 ganger mer datatrafikk i snitt enn hva amerikanerne som følger femdobbel Superbowl-vinner Dallas Cowboys gjør.

Samtidig er publikumstallene i tippeligaen er på full fart nedover, og begge disse elementene håper Norsk Toppfotball, interesseorganisasjonen for klubbene i Tippeligaen og Adeccoligaen, at de nå skal få gjort litt med – ved å utruste arenaene med et toppmoderne trådløst nettverk.

– Det er et av flere tiltak mot fallende publikumstall, men det er ingen i Tippeligaen som tror at dette er et Eureka som skal frelse norsk fotball. Dette er en teknologisk utvikling av arenaen. Alle tilbyr nettilgang i dag, og det blir litt rart om du skal oppholde deg flere timer en arena som da er et sort hull, forteller prosjektleder i Norsk Toppfotball (NTF) Jon Ola Bergaplass, til Hardware.no

Kraftig nettverk på tvers av landet

Å gi rundt 20 000 skuelystne på Ullevaal trådløst nettverk er ingen enkel oppgave. Selve nettverket er én ting, men for å ha en god grunn til å bygge nettverket måtte NTF også fylle det med innhold av den mest kapasitetssugende typen – video. At dette nå er gjennomførbart, kan kobles opp mot hvordan kjernenettet i Norge er konstruert, og hvordan NTF har tatt det i bruk.

– Vi har bygget opp et felles nettverk for sendinger i Norge med en kapasitet på 10 gigabit som når alle stadionene. Det har da åpent for WAN til transport, som vi benytter oss av. Det er selve kjernenettverket vårt, forteller Bergaplass.

I Norge har vi tre nasjonale kjernenett, fra Telenor, Broadnet og Altibox. De to første har landsdekkende mørk fiber, altså fysiske fiberkabler som kan leies. Telenor sitt nett heter Brut, og det er dette NTF har tatt i bruk. At vi har kun to slike nett i Norge, har gjort jobben enklere :

– Det gjør at vi kan bygge ut dette tidlig sammenlignet med andre land hvor kjernenettet ikke er like konsentrert, i andre land er det spredt mellom flere aktører. I tillegg er forsinkelsen i dette nettet veldig lav. Vi har 40 millisekunder eller mindre responstid over hele landet, og det gjør at vi kan produsere tjenester på tvers av landet som om det var i samme hus. Brann stadion blir som Ullevaal stadion for oss, sier Bergaplass.

100 antennepunkter

Hver enkelt arena kobler seg på dette kjernenettet via en solid kjernesvitsj av enterprise-klasse. Denne skal ha flere gigabitporter som tar trafikken inn. Rundt i selve stadion skal det så legges en fiberring man kobler en serie med svitsjer til. Fra disse går det tradisjonelle kobberkabler ut til antennepunktene.

– Vi må ha ett antennepunkt for 200 tilskuere, så med 20 000 på Ullevaal blir det 100 antenner. Vi må dimensjonere for en fullsatt arena, sier Bergaplass. Arenaen vil med andre ord deles inn i 100 soner som hver dekkes av ett antennepunkt.

Alle antenne støtter to frekvensbånd – 2,4 GHz og 5 GHz – og klubbene diskuterer nå hver for seg om de skal ta i bruk den ene eller den andre. 2,4 GHz er utbredt på absolutt alle enheter, mens 5 GHz i praksis vil være fritt for forstyrrelser. Bergaplass antar imidlertid at over 90 prosent av mobiler og nettbrett som brukes i Norge innen 2015 vil støtte 5 GHz, noe som gjør også den frekvensen aktuell.

– Med 2,4 GHz har du bare tre frekvenser, og da må vi sette ut antenne som trekanter. Det gjør at vi må passe på at strålingssonen ikke har interferens med den sonen som ligger ved siden av. Se for deg at det er et grønt, et blått og et rødt felt for hver frekvens i en sånn sone, da må vi passe på at ingen like farger treffer hverandre.

– Men med 5 GHZ har vi flere frekvenser å spille på, og da er det problemet løst. Da gjør det ikke noe om det blir et overlapp, forklarer Bergaplass.

Nettverket settes opp med 802.11n-standarden, som støtter en maksimal overføringsytelse på 600 Mbit/s. I løpet av de siste to årene har imidlertid en ny og raskere standard kommet på markedet, nemlig 802.11ac. Denne kan tilby en ytelse på hele 1300 Mbit/s, men det er få mobiler, nettbrett og PC-er som støtter teknologien i dag. Den byr også på en annen utfordring om den skal tas i bruk i Tippeligaen:

– Skal vi ta i bruk 802.11ac må vi ha flere antenner. Da må vi kanskje sette opp ett punkt per 100 tilskuer, og da blir det dyrere. Alle arenaene tar nå diskusjonen om n-nettverket er greit, eller om de vil gå for ac. Vi har lagt det inn som et valg, og om de vil ha det setter vi bare opp ekstra antenner. Men det er mye viktigere at de er på 5 GHz enn at de velger ac, sier Bergaplass, og fortsetter:

Ullevaal Stadion.Foto: Miss Anne-Sophie Saldana, CC

– Vi er ikke så interessert i det ac-nettverket egentlig er laget for, som er muligheten til å legge sammen frekvenser for å øke ytelsen. Det passer ikke på en stadion. Det vi er interessert i er modulasjonen, som er 10 ganger så sterk.

Må ha fellesløsning

NTF koordinerer og står for arbeidet med å få de trådløse anleggene rigget opp på stadionene i Norge, mens Cisco og Datametrix står for løsningene. I første omgang er det Viking, Rosenborg, Ullevaal stadion og Haugesund som er med i pilotprosjektet. Innholdsløsningen er felles for alle klubbene under NTF.

– Økonomisk er hele Tippeligaen like stor som Dallas Cowboys alene, derfor må vi løse det i lag. At vi har kjernenettet på 10 gigabit gjør det mulig at vi kan skru dette sammen i en ligaløsning, forteller han. Kapasiteten og responstiden inn til og mellom arenaene gjør det mulig å levere en innholdsløsning på tvers av kampene. Sitter du på Ullevaal skal du kunne følge med på kampen i Bergen som går samtidig – noe Bergaplass påpeker at er veldig aktuelt under nedrykksstrider.

Innholdstjenesten tilbyr publikum opptil fire parallelle videostrømmer. Én av disse er selve kampen som pågår og de tre andre kanalene kan inneholde andre kameravinkler eller kamera fra andre steder på og utenfor arenaen.

– Hvis du laster ned Norsk Toppfotball-appen får du et inntrykk av hvordan det blir. Når du kommer inn på stadion vil den ha tilleggsfunksjonalitet, som kampdagsprogrammet, push-varsler, bilder, tekst, video, eksklusive intervjuer med trenere i pausen og slikt, sier Bergaplass.

– Under kampen får du en direktestrøm. Vi har da fire simultane sendinger, og du kan spole tilbake 30 sekunder på alle kanalene.

Med andre ord skal TV-opplevelsen også skal følge deg inn på tribunen. Du skal få det beste fra både tilskuerplassen og sofakroken.

Sponsorer tar mye av kostnaden

Foto: Toppfotball

Om alle tilskuerne er koblet på nettet og tar i bruk løsningen, åpner det en rekke helt nye forretningsmuligheter for klubbenes ofte røde tall. For eksempel kan man nå vite hvem du faktisk er, og NTF jobber med å finne den rette blandingen av publikumsvennlig og sponsorrelatert innhold. Reklame som samkjøres på storskjermer og mobilflatene har også blitt diskutert, men alt dette skal være opp til hver enkelt klubb.

– Usikkerheten her er veldig stor, arenaene som har gjort dette ute i verden har så mye penger at et prosjekt som dette ikke velter budsjettet. Real Madrid sa at de måtte ha trådløst nett på stadion, også bare byggde de det.

– Vi fokuserer på å få kostnaden ned. Vi har sponsorer som er knyttet til det å sette opp løsningen, forteller Bergaplass, og utdyper til at 60 prosent av investeringen allerede er dekket. Håpet et å få hele 80 prosent.

Når det kommer til inntektssiden har amerikanske arenaer med trådløst nett opplevd at folk tar i bruk stadion som en møteplass. De kommer til lunsj, sitter å jobber utover dagen og ser kampen på kvelden. Det har økt inntektene fra salg av mat og drikke betraktelig. Ønsket til NTF er rett og slett at folk skal bli lengre på stadion, og ta i bruk anlegget mer, så som de får trådløst nett.

Investeringskostnaden for hver klubb, inkludert den biten av kaka som sponsorene tar, er på mellom 5 og 15 millioner kroner avhengig av størrelsen til arenaen. Om alt går etter planen skal nettverket på Viking og Ullevaal Stadion stå klart om seks måneder.

– Dette er en oppgradering av Tippeligaen i tråd med all annen samfunnsutvikling. Vi ønsker at du skal bruke tjeneste du er vant med hjemme, på stadion. Norge er veldig langt fremme på dette i Norden, avslutter Bergaplass.

Det er mange imponerende IT-prosjekter i Norge:
Slik lagerer NRK 3,3 millioner gigabyte video »

annonse