Artikkel

Reddet fra skrothaugen!

Dell Inspiron 6400 i all sin ehm... prakt!

Introduksjon

Hvor gammel er en PC før den er utdatert? Dette spørsmålet finnes det ikke noe fasitsvar på, og kommer selvsagt an på både datamaskinen og brukeren. Det er derimot en kjent sak at bærbare PC-er som regel har en kortere levetid enn deres stasjonære søsken.

I sommer hadde jeg tenkt til å kjøpe ny bærbar PC, mest på grunn av at overgangen fra Windows XP til Windows 7 ble litt for vanskelig for min stakkars, gode gamle Dell Inspiron 6400, eller "go'gutten" min, som jeg liker å kalle ham. Etter fire år i trofast tjeneste hadde jeg altså tenkt til å pensjonere den tapre arbeidshesten min, men så snublet jeg over et godt tilbud!

Jeg fant en 2 GB DDR2 RAM-brikke for omtrent 150 kroner på Ebay, og tenkte skitt au, det er sikkert bare litt mer hukommelse go'gutten min trenger! Sammen med en gammel 1 GB DDR2-brikke jeg fiska ut av en annen bærbar PC hadde jeg nå hele 3 GB RAM, og Windows 7 ble straks et mer responsivt arbeidsmiljø.

Joda, gleden over å kunne kjøre et moderne operativsystem sånn noenlunde greit var stor den første tiden. Men så kom jeg på at det ikke bare var litt lugging jeg irriterte meg over. På grunn av den enkeltkjernede Celeron-prosessoren var det fremdeles vanskelig å ha flere jern i ilden på en gang. Litt mer kraft, gjerne i form av to kjerner hadde vært fint!

Den siste tingen som plaget meg, var skjermens litt for lave oppløsning. 1280 x 800 piksler på 15,4 tommer er ikke så moro når man jobber mye med bilderedigering, skriver tester, gjør skolearbeid og liknende. Siden oppgradering av minnet gikk så fint, hvorfor ikke skjermen også?

Klar for en make-over, på innsiden

Vel, dette er en litt mer tricky operasjon, og kanskje en smule risikabelt, for jeg så for meg at hele maskinen måtte plukkes fra hverandre. I tillegg er en skjerm mye dyrere enn en RAM-brikke, så her hadde jeg mer å tape hvis noe gikk i stykker.

Om det var på grunn av øyeblikkets hete der jeg satt foran PC-skjermen klokken 02:32 på natta, eller en generell nerdete nysgjerrighet på hva som egentlig tikker og går inni maskinen, vet jeg ikke. Men jeg bestemte meg for å kjøre løpet fullt ut, og bestilte både ett stykk skjerm på hele 1920 x 1200 piksler og en Intel Core 2 Duo på 1,6 GHz, som jeg tydelig kunne huske var et alternativ da jeg opprinnelig bestilte maskinen fra Dell en gang i tiden.

Da jeg i tillegg fikk kloa i en SDD, var jeg veldig spent på en ganske så liten totalrenovasjon! Så, hvordan gikk det, lurer du? Jo, følg oss gjennom transformasjonen på de neste sidene!