Tek.no

Artikkel

Hvilken nettleser bruker du?

Chrome troner høyest på Hardware.no

27 Feb 2012 21:00

Nettleserne våre har blitt til hverdagens største helter, uten at vi engang tenker over det. De har blitt synonyme med "internett", og ikke en dag går forbi uten at vi bruker dem.

I dag finnes det en drøss av ulike nettlesere av ulike sorter, med hver sine fordeler og ulemper. Denne uken har Hardware.no valgt å dedikere litt ekstra spalteplass til våre kjære nettlesere, for å finne ut av hvilke nettlesere vi faktisk bruker, hvordan de fungerer og hvordan vi bruker de. Først ut er denne artikkelen, hvor vi tar en titt på hvilken nettleser du bruker.

Turbulent historie

Helt siden begynnelsen av 90-tallet har de vært på datamaskinene våre, og da Mosaic, senere kjent som Netscape, ble lansert i 1993, var fundamentet lagt for en helt ny online-verden. Netscape sies å være en av hovedårsakene til den store internett-boomen på 90-tallet, og i 1996 hadde nettleseren en markedsandel på hele 86 prosent.

Da Microsoft begynte å levere Windows med sin egen nettleser, Internet Explorer, forhåndsinstallert på operativsystemet, var Netscapes dager talte. Internet Explorer endte opp med å dominere markedet, og Netscape innrømte tap. De åpnet opp kildekoden sin, og Mozilla, skaperne av dagens Firefox, ble en realitet.

Spol fram til i dag, og vi finner et langt mer delt marked. Internet Explorer er ikke lenger nettlesergiganten den en gang var, Netscape er for lengst glemt bort, og nye konkurrenter som Google Chrome har begynt å hevde seg som farlige konkurrenter.

Vi har skrevet mange artikler den siste tiden om hvor populært Google Chrome har blitt, og hvordan den er i ferd med å gå forbi Firefox som den nest mest brukte nettleseren bak Internet Explorer flere steder i verden.

I den anledning har vi tatt en liten titt på vår egen statistikk, for å finne ut av hvilke nettlesere dere lesere bruker.

Chrome-dominanse

Som vi ser er det Googles relativt nye nettleser Chrome som kommer best ut, og knuser både Firefox og Internet Explorer. Med tanke på at leserne våre er langt over middels interessert i alt teknologirelatert stoff, er kanskje ikke dette de mest representative tallene for resten av landet. Det er likevel interessant å se at både Chrome og Firefox er såpass mye større en Internet Explorer, som globalt sett har en markedsandel på over 50 prosent.

Norske Opera kommer på en fjerdeplass, før femteplassen Safari.

For moroskyld tok vi en tid på et par av søstersidene våre i tillegg, for å se om de viste lignende resultater som Hardware.no.

IE fortsatt størst

På Teknofil.no er det tydeligvis langt mer populært å bruke Internet Explorer, som blir brukt av nesten hver tredje Teknofil-leser. Teknofil.no retter seg mot et bredere publikum enn det Hardware.no gjør, så det er kanskje naturlig at de også treffer mange mennesker som ikke har byttet ut nettleseren som fulgte med operativsystemet da det kom. Også her har Chrome gått forbi Firefox i popularitet, og blir brukt av 23,5 prosent av leserne. Her ser vi også at Apples nettleser Safari kommer på en fjerdeplass, før femteplassen Opera.

Jevn topp

På søstersiden vår, Amobil.no, ser vi en langt jevnere fordeling av nettlesere. Google Chrome leder med en prosentandel på 27,5 prosent, men ikke langt etter kommer Internet Explorer med en andel på 22,9 prosent. Firefox tar tredjeplassen, etterfulgt av Safari og Opera.

Mye å velge i

Basert på tallene vi har tittet på er det liten tvil om at Google Chrome raskt har blitt et stadig mer populært valg. I Hardware.no-redaksjonen er det imidlertid bare én av oss som bruker Chrome regelmessig, mens resten bruker enten Firefox eller Opera. Internet Explorer glimrer med sitt fravær.

Les også
Firefox 10 er klar
Les også
Internet Explorer mister grepet på markedet
Les også
Google Chrome går snart forbi Firefox
annonse

Les også