Artikkel

85 000 kroner gir deg svært heftig ytelse

Vi prøvekjører et kompakt PC-monster.

Datamaskinen

En gang i blant dukker det opp maskinvare som er så rå at vi ikke kan unngå å skrive om det, eller for den saks skyld ha det i hus for å tafse litt på godsakene – selv om vi strengt tatt ikke helt vet hva vi skal gjøre med alle kreftene.

Dette skjedde senest nå på vårparten, da databutikken Digital Impuls med Haakon **DP** Jensen i spissen snekret sammen et fasekjølt spillbeist av dimensjoner.

Så da vi fikk forespørsel om å ta en kikk på en ny spesialbygd verstingmaskin fra det samme opphavet, lot vi oss ikke be tre ganger.

Stor var derfor overraskelsen når vi omsider fikk i hus noe som hverken raget i høyden eller hadde blinkende lys. Var det en feilleveranse eller en dårlig spøk?

Ikke dine typiske komponenter

Det viste seg likevel snart at det var ekte vare vi hadde fått. Gjennom sidevinduet kunne vi skimte et ryddig interiør med vannkjøling av både prosessor og grafikkort. Solide 240-millimeters radiatorer var klemt inn både i toppen og fremre del av kabinettet.

Den drøye prislappen, som akkurat for denne datamaskinen havner på hele 85 000 kroner, er det i hovedsak prosessoren som har skylden for. Dette er nemlig en sak vi vanligvis finner i datautstyr du ikke har råd til å ha i hus, nemlig en Intel Xeon E5-2699 v3.

Hvis ikke dette sier deg så mye, så er dette en prosessor som kan skilte med atten (ja 18) kjerner og 45 megabyte cache. Umiddelbart er imidlertid det mest imponerende likevel prisen, som ligger på rundt førti tusen kroner før du begynner å regne inn moms i tillegg.

Siden prosessoren også støtter Hyper-Threading (Ekstra) snakker vi om 36 logiske prosessorkjerner.

Intel Xeon E5-2699 v3 er som nevnt ikke noe du pleier å ha i vanlige hjemmedatamaskiner, men snarere ment for tunge servere og spesialiserte arbeidsstasjoner. Men siden den bruker den samme sokkelen som Intels Haswell-E ekstremprosessorer, altså LGA2011-3, kan den også brukes i en vanlig PC.

Hvis du da har råd til en.

Til å jobbe sammen med dette monsteret har vi 16 GB DDR4-minne, et EVGA Nvidia GeForce Titan X med 12 GB videominne og en veldig seriøs SSD fra Samsung. Hele sulamitten sitter på verdens første Mini-ITX-hovedkort med Intels X99-brikkesett: ASrock X99E-ITX/ac.

Titan X-kortet kjøres for øvrig på 1.275 volt, som er mer enn standard styrke, og er da naturligvis overklokket.

I det hele tatt snakker vi om et ganske så heftig oppsett for den som skulle ha bruk for slike krefter, og det ekstra fine her er at det heller ikke tar uforskammet mye plass. Det ovennevnte er klemt inn i et Phanteks Enthoo EVOLV ITX-kabinett – som vi i fjor testet i en større utgave – sammen med et komplett vannkjølingsopplegg.

Resultatet er en liten, heftig og ikke minst stillegående pakke dynamitt.