Tek.no

Artikkel

Vi har prøvd verdens første laserpekeplate

Tegner opp pekeplaten rett på bordet foran deg med laser – og det virker overraskende bra.

Kurt Lekanger, Tek.no
Kurt Lekanger
11 Juni 2015 05:30

Taipei/Tek.no: Det taiwanske selskapet Serafim viste på Computex forrige uke frem det de hevder er verdens første laserprojiseringsmus – en liten dings som projiserer omrisset til en pekeplate direkte på bordflaten. Tidligere har selskapet laget en tilsvarende løsning som projiserer et full tastatur på bordflaten.

Vi fikk prøve begge løsningene i Taipei.

Den nye projiseringsmusen har fått navnet ODiN, etter guden fra norrøn mytologi. Serafim avsluttet nylig en Kickstarter-kampanje for å få ODiN ut på markedet, hvor de fikk inn totalt 108 000 dollar av et mål på 50 000 dollar. De første produktene vil sendes ut på markedet i slutten av juni, får Tek.no opplyst av en representant for selskapet.

Laserpekeplaten sett ovenfra. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Enkel å bruke

ODiN er en fem centimeter høy dings som du setter på bordet der du vil ha pekeplaten. Den ser nesten ut som en eller annen karakter fra en science fiction-film, med to røde, lysende «øyne». Dette er lysdioder som viser når du trykker på knappene, mens et felt øverst «i pannen» på figuren er laseren. I bunnen sitter det en 90-graders infrarød sender og to infrarøde sensorer som detekterer fingerbevegelsene dine.

Når ODiN er skrudd på tegner en rød laser opp omrisset til en pekeflate på bordflaten, med to felter øverst som fungerer som museknappene. Det er også en trekantet figur mellom museknappene. Dette er en slags programmerbar knapp som du kan bruke til å for eksempel starte opp favorittprogrammet ditt, eller kjøre en makro som setter igang flere operasjoner når du trykker knappen.

ODiN fås i flere ulike farger. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Musen kobles til PC-en via en USB-kabel med Micro-USB i den enden som går inn i ODiN. Den skal fungere både på Windows og Mac, og opptrer såvidt vi vet som en vanlig mus for operativsystemet.

Da vi prøvde musen ble vi overrasket over hvor godt den fungerte. Det var nesten som å bruke en vanlig pekeplate. Platen støtter også ulike «gester», for eksempel at du kan rulle opp og ned på nettsider ved å bruke to fingre, eller zoome inn og ut ved å klype med to fingre. Du kan også bla frem og tilbake på nettsider ved å sveipe til siden med to fingre.

ODiN er liten og lett (40 gram), og vi ser helt klart at dette kan være en kjekk, liten sak å ha med seg i bagen når man er på reise. Prisen ligger på rundt 700 kroner.

Smart lasertastatur

Tastaturet fra Serafim heter bare «Laser Virtual Keyboard», og var noe vi helt tilfeldig kom over i en elektronikkbutikk i en av Taipeis gater. Tastaturet har vært på markedet en stund, men vi har ikke hatt gleden av å prøve det tidligere.

Du kan skrive ganske kjapt på lasertastaturet. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Lasertastatur baserer seg på det samme konseptet som laserpekeplaten – altså en liten dings du setter på bordet, og så projiserer et tastatur ned på bordflaten. En infrarød lysstråle sendes ut mot fingrene dine, og så brukes en infrarød sensor for å registrere hvor fingrene er. Enheten er rundt 6 centimeter høy og veier 78 gram.

Tastaturet vi prøvde var koblet til en iPad, og satt opp på kinesisk – men vi fikk hjelp i butikken til å endre språket til engelsk. Vi er usikre på om det er mulig å få andre tasteoppsett – det var kun engelsk og kinesisk vi kunne velge, og på Serafims nettsider står det bare «English QWERTY keyboard layout». Du vil imidlertid likevel kunne bruke det med norsk språkoppsett på PC-en eller nettbrettet, men tastaturet vil ikke vise de norske tegnene – og enkelte tegn kan ha en annen plassering enn på engelske tastaturer.

Vi kunne skrive ganske kjapt på tastaturet, men du mangler naturligvis den fysiske følelsen av taster under fingrene – og dermed måtte vi kikke ned på tastaturet for å være sikker på å treffe de rette tastene. Det var likevel ganske imponerende hvor godt det hele fungerte.

Det innebygde batteriet skal vare i rundt to timer, og lades opp via en standard Micro-USB-kontakt. Prisen i Taipei tilsvarte rundt 1000 norske kroner, vi har ikke sett det i Norge.

Her kan du lese flere saker fra Computex »

Les også
Innen onsdag må du ha levert laserpekeren din til politiet
Les også
Sony Xperia Z4 Tablet: Superlett nettbrett på høyoktan
Les også
Nå kommer Intels RealSense 3D-kamera i enda flere produkter
Les også
Denne musmatten lyser i millioner av farger
Les også
Logitech MX Master: Logitechs nye toppmodell lever virkelig opp til navnet sitt
Les også
Logitech G303: Rå spillmus for de med høye krav
annonse

Les også