Til hovedinnhold
Artikkel

Studenter gir ut fotobok

Fjorårets studenter i fotojournalistikk har reist ut i verden og kommet tilbake med bok.

Brian Cliff Olguin, All Rights Reserved

– What About-boka er et resultat av en lang sammenhengende oppgave vi hadde hele siste semester, forteller Thomas Øijord.

En del av oppgaven elevene ved fotojournalistikklinja ved Høyskolen i Oslo (HiO) fikk var internasjonal reportasje, over flere uker.

– Vi delte oss i grupper, noen jobbet med nettsider, noen med utstilling og noen med bok, fortsetter han.

Øijord var redaktør for boka. Han har tidligere utgitt to skjønnlitterære bøker, samt illustrert og skrevet barnebøker.

Bildene som er i boken var på utstilling på Kaféteateret på Grønnland i Oslo i juli i fjor.

Bidrar der de er

Høyskolen i Oslo samarbeider med fotoorganisasjoner i Nepal, Bangladesh og andre land. Til bokprosjektet har de fått støtte fra Utenriksdepartementet.

– I India hadde vi workshop med en indisk organisasjon, DirkIndia. Høyskolen hadde da med penger og kunne støtte deres arbeid videre, forteller Øijord.

Det samme skjedde med en organisasjon i Nepal.

– Vi både lærer og bidrar der vi er, sier han.

Fotojournalistikkelevene på plass i Doha, Qatar. Foto: Marte Amanda Vanebo, All Rights Reserved

Workshop med Bang Bang Club

Elevene møttes først i Doha i Qatar hvor de fikk se hvordan den arabiske TV-kanalen Al Jazeera jobber.

Så dro en del av klassen til Nepal, og en annen del til India, hvor de hadde workshops en ukes tid.

– Greg Marinovich fra Bang-Bang Club underviste oss som var i India. Han var veldig flink å fortelle interessante historier, men det manglet litt på det pedagogiske, forteller Øijen.

Bang-Bang Club var en gruppe fotojournalister som jobbet i lag mot slutten av apartheid-tida i Sør-Afrika på begynnelsen av 90-tallet. I 2010 kom det ut en film om gruppa, med navnet "The Bang Bang Club", regissert av Steven Silver.

– Etter fellesopplegget var vi tre-fire uker alene og jobbet. Noen dro til Myanmar, mens andre holdt seg i India og i Nepal, sier han.

Den burmesiske munken U Indaka har vært nesten ti år i fengsel, etter å ha sloss for demokrati. Etter han slapp ut den 13. januar, har han vendt tilbake til klosteret sitt, bare for å se at det har blitt rasert av militæret. Foto: Kyrre Lien, All Rights Reserved

Til skoleoppgaven måtte alle skrive en tekst som presenterte arbeidet sitt.

– Før jeg dro til India, hadde jeg allerede presentert og solgt inn min idé til reportasje, så jeg hadde mye å skrive i tillegg til å ta bilder, forteller han.

I sommer hadde Øijen 20 sider på trykk i A-magasinet til Aftenposten om den indiske middelklassen.

– I utgangspunktet er det foto som er hoveddelen av oppgaven, men det er vanskelig uten å ha en tekstlig ramme rundt alt sammen, konstaterer Øijen.

Indisk middelklasse

Øijen var nesten fire uker i Kolkata, India etter workshopen med Marinovich.

– India er på vei til å gå forbi Kina til å bli verdens mest folkerike stat. Den delen av befolkningen som vokser raskest er middelkassen, som betyr at flere har råd til å kjøpe dyrere ting, som elektrisk fyring og ikke minst biler, forteller han.

Tata Nano er verdens billigste serieproduserte bil, som koster rundt 15000 kr fra fabrikken.

– Nesten alle i Kalkota eier en Tata Nano. Den representerer den indiske klassereisen, sier han.

Thomas Øijord valgte den indiske middelklassen som tema for sin oppgave. En bengalsk TV-skuespiller kysser sin Tata Nano, den billigste serieproduserte bilden i verden. Foto: Thomas Winje Øijord, All Rights Reserved

Jobbing i utlandet

– Det å jobbe i utlandet er fantastisk. Hvis man kommer som turist er det ofte vanskelig å få kontakt med de som bor der, men når man jobber har man unnskyldninger til å snakke med folk, konstater fotojournalisten.

En av de han kom i kontakt med, en bengalsk TV-skuespiller, tok han med på forestilling i en landsby i jungelen.

– Jeg måtte jo si ja da hun spurte om jeg ville være med. Jeg slang meg med og kjørte åtter timer inn i en skog på så trange veier at vi måtte ha fulle landsbyboere til å løfte oss rundt svingene, erindrer han.

I landsbyen i jungelen ble han æresgjest på forestillinga, og fikk blomster på scenen.

– Slikt skjer ikke på ferie. Det er ganske kult å sette seg selv i slike situasjoner, sier Øijord.

Det var dog ikke bare lett å få kontakt med de lokale.

– Jo fattigere folk man møter, jo lettere er det å få kontakt. I de fattige delene hoppet folk foran kamera. Alt var greit om jeg spurte, sier han.

– Middelklassen virket mer skeptisk og usikre på baktanker ved fotograferingen, fortsetter Øijord.

Det tok han en uke å oppnå kontakt med gode kilder.

– Det var mange som løy til meg og sa at vi kunne møtes, men aldri møtte opp. En gang tok det meg halve dagen å komme meg til møtestedet, uten at han jeg hadde avtale med møtte opp, forteller han.

Da han etterhvert fikk seg en fikser gikk det imidlertid bedre.

– Han ringte og presenterte meg først, så avtalte vi et møte der vi kom hjem til de, hvor fikseren min presenterte meg for dem, sier han.

– Jeg satt på T-baner i timesvis og sto på bilbutikker til jeg ble blå i trynet, men så løste det seg heldigvis til slutt, avslutter Øijord.

What about...

I What About-boka presenteres det 11 bildeserier fra India, Nepal og Myanmar, laget av avgangsstudentene ved fotojournalistikklinja.

To av elevene lagde også multimediafortellinger fra turene sine.

Benjamin A. Ward tar oss med til slummen i Kathmandu-dalen. Veldig få av de som søker lykke i storbyen har råd til å kjøpe hus når de kommer fra landsbygda, så samfunn etableres på ubrukt statseid land.

Ward forteller historien til Tirtha Gopal Sherestha og Sanita Rai, som bor i Buddhamarga Tol, en av de eldste slummene i Kathmandu.

Den 8. mai 2012 begynte den nepalske regjeringen å konvertere slumområder til parker, så hva som skjer med boligene til de som bor i Buddhamarga Tol er usikkert.

Se videoen på Vimeo:

I What About The Mountain People av Sindre Thoresen Lønnes møter vi Bhote-folket som bor ved foten av Himalaya i landsbyen Hogon, nord-øst i Nepal.

Landsbyen har enda ikke blitt påvirket av den enorme mengden fjellturister som finnes lengre vest. Det fattige området er dårlig utviklet, har null strøm, dårlige skoler og mangler alt av helsevesen.

Se videoen på Vimeo:

What About-boken kan kjøpes på Blurb, hvor den koster 185 kr.

Les også: Den afghanske jenta - Farzana Wahidy

annonse