Tek.no

Artikkel

Fem ting vi kan lære av Cato Osaland

Vi var ute og fotograferte sammen med Cato Osaland.

Cato Osaland
2 Nov 2014 10:00

Har du sett bildene til Cato Osaland i bildekritkken? Cato tar veldig gode bilder, og han har en egen stil. Der mange fotografer søker det vakre, ser Cato etter det dystre og uhyggelige. Og han jobber mye med dem for å få det til.

Vi ble med Cato ut i Sandnes for å fotografere, og hadde en veldig interessant prat med den unge fotografen.

Det kan du lese om her: Om sære, dystre bilder og lav impulskontroll.

Uansett om du liker stilen til Cato eller ikke, så kan du helt sikkert lære noe av ham. Her er iallefall 5 ting vi lærte:

1: Ingenting er for dumt.

«Hva om du holder en død svane rundt halsen?». (Foto: Cato Osaland)

– Det er et veldig godt utgangspunkt hvis en idé virker dum, tåpelig eller rar. Det er vanskelig å si hvordan det blir før du har prøvd, og det verste som skjer er at det ikke fungerer. Da jobber du med det til det blir bra, eller så går du videre, én erfaring rikere, sier Osaland.

2. Ikke ta snarveier

Cato legger ofte mye jobb i bildene sine. Sånn som den gangen han brukte noen hundre meter plastfolie for å henge en kompis opp mellom noen trær, slik at det så ut som han var fanget av en edderkopp. Eller de gangene han har dekket hele ansiktet sitt med stearin, slik at det ser ut som ansiktet smelter.

«... det er jo ikke akkurat behagelig.». (Foto: Cato Osaland)

– Jeg har noen ganger brukt alt for mye tid på å finne lette løsninger på ting. Som for eksempel for de bildene med stearin i ansiktet; det er jo ikke akkurat behagelig. Men når jeg har prøvd å jukse det til med å for eksempel legge stearinen på en maske først fungerer det ikke like bra, det blir bare ikke det samme. Det er like greit å gjøre det skikkelig første gangen, sier Osaland.

«Hva om jeg setter et stearinlys på tungen?». (Foto: Cato Osaland)

3. Prøv igjen

Ikke gi opp hvis idéen ikke fungerer slik du hadde tenkt. Prøv igjen en annen dag, i et annet lys, flytt litt på det, prøv igjen, prøv videre. Lær deg å analysere dine egne bilder, identifiser feil, dra tilbake og fiks det.

4. Ikke la utstyret begrense deg

– Tenk på konseptet, ikke det tekniske. Ikke tenk at du ikke kan ta de og de bildene fordi du ikke har fotostudio eller gode nok fotolamper. Jeg tar ofte bilder med lys fra et vindu, og med en bordduk fra Jysk som bakgrunn, sier Osaland.

«Jeg tar ofte bilder med lys fra et vindu, og med en bordduk fra Jysk som bakgrunn.». (Foto: Cato Osaland)

5. La bildene bli større en seg selv

Dette høres kanskje litt flåsete ut, men det er noe i det. Hvis bildene blir for konkrete, og budskapet for tydelig, får den som ser bildene lite rom til å tolke dem og gjøre dem til sine egne.

– Bruk symbolske elementer slik at bildet lager en større historie, og slik at den som ser bildet får større rom til å relatere til det. Tenk på dette også i postproduksjonen, ikke gjør noe bare fordi det er “kult”, men tenk at det skal støtte opp om konseptet, sier Osaland.

Er ikke Osalands stil helt din greie? Her er fem ting du kan gjøre for å bli en bedre fotograf »

Les også
– Nei, mobilkameraet ditt er ikke «bra»
Les også
Slik er hverdagen til en vågal National Geographic-fotograf
Les også
Denne videoen gir deg en grundig innføring i bildekomposisjon
Les også
Gikk til topps for andre gang på rad
Les også
Dette er månedens beste bilde
annonse

Les også