Til hovedinnhold
Artikkel

Husk disse ni gründer-vettreglene når du skal satse

Både entusiasme og bakkekontakt er nødvendig.

Shutterstock, Goodluz

Det er på IT-fronten utviklingen skjer kjappest, og det er her de gode ideene oftest gir grunnlag for kreative selskaper.

Etter at vi skrev om den nystartete bedriften SOCO og deres suksess, var det mange lesere som ville høre mer om gründere og hvordan man starter sin egen virksomhet. I tiden framover skal vi se på flere gründerbedrifter, og samle inn råd og vink om hvordan du får din egen bedrift på beina.

Steve Jobs hadde geniale ideer – og han kjente markedet sitt ekstremt godt. Foto: iStock

En gründer er en person med en idé han eller hun tror og satser på. Da er det viktig å ha målet i sikte og brenne for det du vil oppnå. Du får som regel ingenting gratis, og på samme måte som et barn lærer du ikke å gå før du tør å slippe bordkanten. Derfor er det viktig for gründeren å satse fullt ut, når du er kommet til hoppkanten er det for sent å nøle

Entusiasme og tro på produktet er vesentlig, men mange kan ha så sterk tro på produktet at de ikke ser skjærene i sjøen. Heldigvis finnes det et regelsett som kan hjelpe håpefulle gründere til å få tilbake bakkekontakten, nemlig fjellvettreglene. Her i Norge er vi flasket opp med disse ni fjellvettreglene. De lar seg overføre til gründervettregler, nesten uten omskrivning.

1. Legg ikke ut på langtur uten trening
Alternativt: Ikke start en ny bedrift uten at du har den nødvendige bakgrunnen. Du går ikke fjellturen på 5 mil om du tidligere bare har sittet og spist sjokolade. Kjenner du ikke bedriftsmiljøet du har tenkt å bli rik på, må du først få den nødvendige erfaringen, være med i et miljø, og lære deg spillereglene.

Gjør du ikke dette risikerer du å bruke unødvendig lang tid og feile mange ganger før du har lært deg det grunnleggende.

2. Meld fra hvor du går. Da unngår du unødvendige redningsaksjoner.
Det bør du også gjøre når du starter for deg selv. Snakk med folk du stoler på og vær åpen for rådene deres, spesielt om de har lengre erfaring enn deg. Før du investerer i eget firma og binder deg opp, kan du sette opp foreløpige mål og milepæler.

Rekker du dem ikke i tide bør du tenke deg om. Kanskje må det en utenforstående til for å se at hele prosjektet er dødfødt, og at du bør droppe det.

3. Vis respekt for været og værmeldingene. En gammel regel sier at man skal respektere en dårlig værmelding, men ikke ubetinget stole på godværsmeldinger.Her kan «vær» erstattes med «marked». Er prognosene for markedet dårlige, bør man være spesielt forsiktig og kanskje avvente til det klarner. Er de gode, bør man likevel ha beina på jorda og være forberedt på at uforutsette ting kan skje.

Den revolusjonære appen kan gjøre deg rik, om du spiller kortene dine riktig. Foto: iStock

4. Vær rustet mot uvær og kulde, selv på korte turer. Ta alltid med ryggsekk og det utstyret fjellet krever.
Uvær og kulde på fjellet er alvorlig. Erstatt uvær og kulde med nye konkurrenter og endrete rammebetingelser. Du er sårbar om du legger alle eggene dine i den samme kurven. Har du sunn økonomi kan du motstå en liten storm, og med gjennomtenkte alternativer og handlingsplaner kan du møte uforutsette utfordringer. Backup er heller ikke så dumt.

5. Lytt til erfarne fjellfolk.
Å ha snakket grundig med folk som kjenner bransjen og kjenner markedet kan være avgjørende for suksess eller fiasko. Det kan være ledere, investorer, ansatte, analytikere, gode venner med erfaring. Du trenger ikke finne opp hjulet på nytt.

I alle bransjer og markeder er det forutsetninger og uuttalte regler man følger, og det er mange stup og fallgruver man enten er advart om på forhånd, eller man faller uti med begge beina. Det er dyrt og tidkrevende å skulle lære alt «the hard way».

6. Bruk kart og kompass.
Du må planlegge og legge en strategi. Når du har gjort de nødvendige undersøkelsene og mener at bedriften din har potensialer, må du legge opp en forretningsplan. På nettet finner du mange eksempler på forretningsplaner og råd om hvordan du skal sette dem opp.

En slik forretningsplan hjelper deg å samle tankene og bli bevisst på hvor du skal og hva du må gjøre for å komme dit. Dette er spesielt verdifullt om dere er flere om prosjektet, så dere ikke misforstår hverandre. Dessuten er forretningsplanen og en strategi nødvendig om du skal søke finansiering og om du skal få en investor med på laget.

7. Gå ikke alene.
For det første blir ofte turen hyggeligere med turfølge, og skulle uhellet være ute kan noen i turfølget hjelpe deg eller melde fra. De fleste trenger noen å jobbe sammen med, slik at de kan oppmuntre hverandre og utfylle hverandre. Det er nyttig at to eller flere kjenner virksomheten, slik at de(n) andre i starten kan drive bedriften om du for eksempel blir syk eller trenger en lengre ferie.

Samarbeid og suksess hører ofte sammen. Foto: ShutterStock

8. Vend i tide, det er ingen skam å snu.
Denne reglen kan virke for defensiv, men som påsketuristen kan gründeren ofte bli overoptimistisk. Man må ikke se nederlag for lett, men det er viktig å kunne stikke fingeren i jorda og finne ut om det ikke er liv laga.

Har du sagt A, trenger du ikke å si B og resten av alfabetet. Ser du at det blir tøffe forhold, som at Microsoft skal lansere det du hadde tenkt å satse studielånet ditt på for å utvikle, kan det lønne seg å utsette «turen» til senere. Da har du pengene dine i behold, forholdene bli bedre, du har skaffet deg mer erfaring, og behovene i markedet kan være annerledes.

9. Spar på kreftene og grav deg inn i snøen om nødvendig.
Å gå i motvind gjør påkjenningene større. Du må jobbe hardere, og det er lettere å miste motet og inspirasjonen. Om for eksempel markedet i en periode er dødt, kan du velge å la bedriften eller idéen gå på sparebluss til det igjen lysner.

I tiden fremover skal vi på Hardware.no ha mer fokus på oppstartsbedrifter i Norge, og hvordan du gjør det selv:
Her kan du lese om IT-gründerne som starter for seg selv – og femdoblet på under ett år »

annonse