Tek.no

Artikkel

Derfor har Apple økt MacBook Pro-prisene

Vi sjekket om det skyldes valutakurs, konkurranse eller ren grådighet.

Apple, Tek.no

Sist Apples MacBook Pro fikk en overhaling (med kraftigere prosessor- og grafikkløsning, raskere lagringsminne, lengre batteridriftstid og Force Touch-pekeplate) viste kalenderen 9. mars 2015.

Dermed var det skikkelig på overtid da Apple i går, vel 19 måneder senere, avduket nye MacBook Pro-modeller med et oppdatert design, raskere maskinvare og ny funksjonalitet.

Gikk du glipp av Apple-lanseringen i går?
Få de viktigste punktene fra vår Live-dekning her »

Koster mer – hvem kan vi skylde på?

De nye MacBook-ene virker lovende og vi er selvsagt spente på å få dem inn til test. Men, det var ikke bare «hallelujastemning» i redaksjonen i går. Mot slutten av presentasjonen avslørte nemlig Apple prisene for sine nye maskiner, og «Big surprise»:

Sannelig koster ikke de nye MacBook Pro-modellene mer enn modellene de avløser.

Gammel og ny generasjon MacBook Pro med lanseringspriser.

Apples bærbare har dermed steget i pris, i år igjen. Mens det forrige gang, rundt årsskiftet 2014/2015, var den svekkede krona som rettmessig fikk skylda for prisøkningen, hvem er syndebukken denne gang, «Krona» eller Apple?

Sammen med blant annet prisene for den nye serien og NOK/US Dollar-kursen kan vi se om det er Apple som utnytter storoppdateringen til å fylle bankhvelvet sitt med enda flere mynter, eller om hver av kronene våre rett og slett er enda mindre verdt for det amerikanske selskapet enn tidligere.

Kronen går delvis fri

Vel, det første vi kan slå fast er at krona vår ikke alene gir Apple noe insentiv til å justere opp prisene. Som vi ser av grafen under ligger vekslinkskursen på omtrent samme nivå i dag som da Apple satte prisene for sin forrige MacBook Pro-generasjon for 19 måneder siden.

Utviklingen NOK/USD mars 2015 til september 2016.

Videre, ved hjelp av internettarkivet Wayback Machine, samt vår kommersielle samarbeidspartner Prisguide.no, har vi gravet oss bakover i Apples priser fra lanseringen av forrige MacBook Pro-generasjon til gårsdagens oppdaterte generasjon.

Uten å sammenligne hva du får for pengene, altså fakturere inn verdien av ny maskinvare og funksjonalitet, ser vi følgende når vi sammenligner de fem hovedkonfigurasjonene fra forrige generasjon med de fem nye hovedkonfigurasjonene:

Vi skylder på Apple, og den generelle prisstigningen

Som vi ser har prisene steget med mellom 1000 kroner og 2500 kroner, og det er spesielt hovedkonfigurasjonen med «Touch Bar» Apple ønsker flere kronasjer for.

Verdt å merke seg er det at Apple har økt prisene for de nye MacBook Pro-modellene med mellom 100- og 400 dollar over dammen, noe som tilsvarer henholdsvis 830- og 3300 kroner.

Selv om det umiddelbart kan se ut til at Apple benytter nylanseringen til å hale flere kroner ut av hendene våre, er de faktisk ikke mye «verre» enn det konsumprisindeksen (som måler den generelle prisutviklingen for en mengde ulike varer og tjenester) avslører at andre selskaper har økt prisene med i samme periode, nemlig omtrent fem prosent.

Apple øker altså prisene for sine varer med omtrent samme takt som øvrige aktører i varehandelen, og det er ikke den norske kronekursen isolert sett som i denne omgang sørger for at prisen for MacBook Pro øker.

Og så får det være opp til deg å vurdere om produktene deres fortsatt er verdt den høye prisen. Vi i Tek er lovet testeksemplarer av MacBook Pro straks disse foreligger. Da vil vi selvsagt fokusere på den nye Touch Bar-en og det nye tastaturet, for å nevne noe.

Les også
Brukere melder om mystisk «klikkelyd» fra nye MacBook Pro
Les også
Stor amerikansk forbrukerorganisasjon anbefaler ikke nye MacBook Pro
Les også
– Mac-utvikling er ikke lenger en prioritet hos Apple
Les også
Enda et «MagSafe»-alternativ dukker opp på Kickstarter
Les også
Apple var langt ifra først – Microsoft jobbet med MacBook Pro-lignende berøringsstripe i 2009
Les også
Apple dropper den ikoniske oppstartslyden i nye MacBook Pro
Les også
Berøringsstripen på nye MacBook Pro er en slags mini-Apple Watch
Les også
Nå er Apples nye MacBook Pro endelig offisiell
Les også
Her er alle produktene Apple viste frem i dag
Les også
Dette er Apples nye MacBook Pro
Les også
Apple MacBook (2016): Nå strekker dere strikken vel langt, Apple
annonse

Les også