– Karakterene er ikke avgjørende
Fortell heller i søknaden hva du kan bidra med.
Hardware.no besøker forskjellige IT-miljøer for å høre hva de legger vekt på når de ansetter nye medarbeidere. Først ut er Finn.no.
Rundt 1/3 av de 380 medarbeiderne i Finn.no er ansatt i tekniske stillinger. De driver med programmering eller utvikling, og rundt 20 utviklingsteam er operative med egne tekniske ledere. IT-folkene jobber enten frontend med bilmarkedet, eiendomsmarkedet eller liknende, eller de jobber backend på tvers av teamene.
En rekke nye ansettelser står for døren. Her forteller HR-sjef Tonje Magnussøn oss hva Finn.no legger vekt på når de gjennomgår søknadene og siler ut dem som blir med videre i prosessen. Hun røper også hva kandidatene kan forvente når de kommer til kontoret i Oslo til intervju.
Har du gjort noe spennende?
Hva er det i en søknad som får dere i Finn til å tenne, slik at dere velger akkurat min søknad og ikke en av de andre?
– Vi ser på kombinasjon av hva du har jobbet med før og hvilke prosjekter du eventuelt har gjort på skolen eller på fritiden ved siden av studier. Har du deltatt i spillkonkurranser, utviklet en egen app, vært aktiv i studentmiljøet, deltatt i studentforeninger, eller liknende, er det ting som får oss til å stoppe opp.
Karakterene er ikke avgjørende, men Magnussøn sier at de generelt er mye viktigere om du er nyutdannet enn om du har jobbet noen år. Har du vært i jobb en stund, er det tidligere arbeidserfaring de ser mest på – hvilke selskaper du har jobbet i, hvilke oppgaver og hvilken rolle du har hatt.
Når de vurderer søknadene vil de vite hva som motiverer deg til å søke:
– Vi ønsker at de skal ha med at de ønsker å jobbe hos oss og at de sier noe om hva de kan bidra med her hos oss.
Generelt mottar HR-avdelingen rundt 22-25 søkere i snitt til hver stilling. I følge Magnussøn kan det bli opptil 100 søknader i bunken, når stillingene er spesielt populære. Da er det viktig å skille seg ut positivt.
Intervju-situasjonen
Har du kommet gjennom nåløyet med søknaden din, vil du motta en telefon fra Finn.no og innkalles til førstegangsintervju. Der vil du møte teknisk leder i teamet du eventuelt skal jobbe i, og en fra HR-avdelingen vil kanskje også være med.
– Her har vi i stor grad fokus på CVen din, og vi snakker om hva du har gjort, hvilke prosjekter du har deltatt i osv. Det går mer på fakta enn på person, og vi er interessert i å vite hvordan de kan bidra i teamet. Vi ser litt på personlige egenskaper også, selv om vi legger mest vekt på det ved 2. gangs intervju.
Etter en totalvurdering går tre til fire av kandidatene videre til neste intervju:
– Det går på relevant erfaring, hvordan de selger seg inn, og ikke minst hva man trenger i det spesielle teamet. Kanskje trenger vi den som har evnen til å skape litt humør og moro, sier Magnussøn.
De som går videre til andre intervju får tilsendt en serie tester de skal svare på. Det dreier seg både om personlighetstest, evnetester, og en kodeoppgave for de tekniske stillingene.
De skal ta testene online i forkant. Det åpner vel for at de kan få hjelp av andre?
– Personlighetstesten er ikke noe å jukse på, og om det skulle forekomme juks, vil det komme fram i oppfølgingsintervjuet. Testene er grunnlag for spørsmål i intervjuet og juks ville gi en særdeles dårlig profil.
Evnetester og programmeringstester
Alle som får testene er aktuelle kandidater og kommer til en prat. Teknisk leder, en fra HR-avdelingen og en fagspesialist er til stede. Spørsmålene er gjerne knyttet til personlighetstesten og evnetestene, og en fagspesialist tar for seg programmeringstesten.
– Man forventer at en programmerer eller utvikler er analytisk, og testene sier også litt om hvor raskt man tar nye ting. Evnetesten viser analytiske evner, numeriske evner og språkferdigheter, og hvordan oppgaven er løst viser om kandidaten er en god utvikler, forklarer Magnussøn. Hun understreker at det aldri er en fasit i disse samtalene. Målet er at de som intervjuer skal vite hvem du er.
Hvordan bør kandidaten oppføre seg i intervjusituasjonen?
– Ha øyekontakt med den du snakker med, og tenk gjennom intervjuet på forhånd. Det kan for eksempel være greit å ha tenkt gjennom hva du skal svare om du blir spurt om dine negative egenskaper. Du bør også ha gjort deg opp en mening om Finn slik vi framstår i dag. Sørg for å ha forberedt noen spørsmål til Finn og den som intervjuer deg og være tydelig på hva du kan bidra med. Hvorfor skal vi ansette absolutt deg?
Magnussøn erfarer at spesielt studenter kunne vært bedre forberedt når de kommer til intervju, og hun råder dem til å lese litt om intervjusituasjonen på nettet. Det er mye de burde tenke gjennom på forhånd, som sterke og svake sider, hva de kan bidra med, og så videre.
Bruk eksempler
– Test intervjusituasjonen med en kamerat eller med foreldrene dine om det er første gangen du skal i ilden, råder hun.
Tonje Magnussøn har generelle tips som kan komme godt med i intervjuet:
- Du bør være motivert, vise hvem du er og tørre å by litt på deg selv.
- Eksempler er viktig. Får du spørsmål om du er strukturert, svarer du ikke bare at du er det, men trekker fram eksempler.
- Mange synes det er vanskelig å skryte av seg selv. Da går det an å si «mine kollegaer beskriver meg som…» eller «vennene mine sier at jeg er…»
- Intervjusituasjonen er en arena der du skal kunne skryte av deg selv, det er ok.
- Det er du som skal prate mest, ikke de som intervjuer deg.
– Selv om en person er innadvendt, ønsker vi å finne fram til hvem vedkommende egentlig er. Vi vil at de skal sitte igjen med et godt inntrykk av selskapet, uansett om de får jobben eller ikke, avslutter Tonje Magnussøn.