Til hovedinnhold
Artikkel

Gjør du dette, kan du miste alle filene på SSD-en din

Etter bare noen måneder kan alle bilder og dokumenter ha forsvunnet.

SSD-er er raske, lydløse, energieffektive og det kjøpes bare flere og flere av dem. Med en ytelse mange ganger bedre enn den du får av en harddisk, er SSD-en en av de mest effektive oppgraderingene du kan ta for å få en raskere maskin. Du skal likevel ikke lenger tilbake enn 2008 før forkortelsen var så godt som umulig å oppdrive i landets butikker, og over de siste årene har produsentene jobbet iherdig med å forbedre teknologien.

I løpet av de seks årene har SSD-ene blitt raskere, de har blitt mer pålitelige og en rekke av barnesykdommene har blitt kurert. Likevel er det et par elementer ved SSD-ens natur som fortsatt gjør at du ikke kan stole på den i alle situasjoner.

Øyvind Nyland er operasjonssjef i IBAS' datarekonstruksjonsavdeling.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

– Hvis du lagrer alle dataene på en SSD og så legger den i et hvelv og tenker at dataene ligger trygt der, så gjør de ikke det. Det tar ikke så lang tid før de dataene degraderer seg, fordi det som bevarer informasjonen blir dårligere og dårligere, og hvis du ikke oppdaterer den så holder den rett og slett ikke på data, forteller Øyvind Nyland. I jobben som operasjonssjef i IBAS' datarekonstruksjonsavdeling har denne ingeniøren forsket mye på hvordan SSD-ene fungerer.

Det er nemlig slik at om du lagrer data på en SSD, for så å koble den fra maskinen og lagre den i skrivebordskuffen, så vil dataene rett og slett forsvinne. Dette får vi også bekreftet når vi spør tar kontakt med en av verdens ledende SSD-produsenter.

– Det kalles dataretensjon. En SSD, eller en hvilken som helst annen Flash-basert enhet, vil bare holde på data en bestemt periode, forteller Cameron Crandall, SSD-ingeniør hos Kingston, et selskap som har lang erfaring med Flash-minne fra sine SSD-er til privatpersoner og bedrifter.

Har en gitt levetid

At SSD-er har begrenset levetid er ikke nytt. Av natur tåler ikke cellene der dataene lagres i minnebrikkene å bli skrevet til stort mer enn 3000 – 5000 ganger. Det finnes tre typer av disse lagringscellene, SLC, MLC og TLC. De skiller seg hovedsakelig ved at SLC lagrer én bit med data, mens MLC som oftest tar to biter, og TLC tar tre. Det gjør at SLC-baserte SSD-er gjerne er mye dyrere enn de to andre, fordi lagringstettheten er lavere, men de har likevel en fordel som gjør dem attraktive:

– SSD-er som har SLC kan du skrive til mange flere ganger, og de er kanskje hakket mer stabile. En MLC-enhet er mer følsom for forskjellige ting, og du kan ikke skrive så mange ganger til den, forteller Nyland.

Hvor mange ganger man kan skrive til disse lagringscellene på innsiden av en SSD, er sentralt for både enhetens levetid og for hvor lenge den klarer å holde på dataene dine over tid. Lagringscellene lagrer data ved at man setter strøm på den, for å slippe elektroner inn gjennom en egen elektron-barriere på innsiden av cellen. Disse elektronene representerer informasjonen man vil lagre, og de holdes lukket inne i SSD-en helt til de blir sluppet ut igjen.

Cameron Crandall, SSD-ingeniør hos Kingston.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

At man er nødt til å åpne denne barrieren for å slippe informasjon inn, er hva som definerer levetiden til minnet. På samme måte som asfaltdekket på en motorvei blir den rett og slett slitt når elektronene kjører over den, og det er denne barrieren som bare kan kjøres over 3000 – 5000 ganger før minnet er helt dødt.

– For eksempel bruker de fleste av Kingstons SSD-er MLC-minne med 3000 skrivesykluser. Når en celle har blitt brukt omtrent 3000 ganger, er det brukbare livet dens over, forklarer Crandall.

Billigere SSD-er har gitt dårligere levetid

Denne levetiden har faktisk blitt dårligere etterhvert som prisene på SSD-ene har blitt lavere, og kapasiteten har blitt høyere. Prisen per gigabyte er nemlig presset ned ved at man har krympet produksjonsprosessen – man har bygget flere lagringsceller inn på det samme arealet. Det er gjort ved at hver eneste lille lagringscelle er gjort mindre, fra 50 nanometer til 32 nanometer, før man i dag har tatt i bruk 19 nanometer. Mindre celler betyr at barrieren har blitt tynnere, og det har påvirket levetiden.

– I takt med at geometrien til minnet har krympet, har også levetiden og evnen til dataretensjon blitt påvirket, sier Crandall.

Levetiden til selve SSD-en, og hvor lenge den klarer å holde på dataene dine før de rett og slett fordufter, henger nemlig tett sammen. Når du har lagret informasjon på SSD-en har du sørget for at elektroner er «fanget» på innsiden av lagringscellene. Og som en hvilken som helst form for elektrisk ladning, vil den rett og slett lekke ut over tid – og da forsvinner informasjonen din.

– Hvis jeg skriver mange filer til en helt ny SSD, for så å lagre den i en skuff, vil dataene holde seg der lenger enn på en enhet som allerede har hatt for eksempel 2000 skrivninger mot minnet, sier Crandall.

Hver skrivning av data mot minnet sliter mer og mer på barrieren, og med en tynnere barriere er det lettere for elektronene å unnslippe. Informasjonen din «lades ut» raskere.

– Hvor mange ganger minnecellene har blitt skrevet til før du kobler fra enheten, er en betydelig variabel for hvor lenge den holder på dataene, sier Crandall.

Kan skje etter måneder

Hvor lang tid det tar før SSD-en din mister data om den ikke er koblet til en maskin, finnes det ikke noe klart svar på. Crandall forteller at det er vanskelig å beregne nøyaktig hvor lenge de vil holde seg, og Nyland kan fortelle at ytre faktorer vil påvirke tiden:

– Det kan faktisk skje allerede etter 3 til 4 måneder, men det kommer blant annet an på hva slags type enhet det er og hva slags temperatur den er lagret i. Det er et aspekt som er litt guffent, en harddisk vil faktisk vare mye lenger, forteller Nyland.

– Man skulle på en måte tro det at du er kvitt alle dine problemer med SSD-er, for det er jo ingen bevegelige deler, men det er ikke vår erfaring. Vi har gjort noen analyser på det, og hvis du ser på markedsandelen totalt sett i verden for harddisker og SSD-er, så får vi inn andelsvis flere SSD-er enn harddisker her hos oss, forteller Nyland.

Hvert år redder Nyland og teamet hans data fra 3000 tapte harddisker:
Se hvordan de gjør det her »

Fikk du lyst på en harddisk?
Dette er modellene vi anbefaler »

annonse