Til hovedinnhold
Artikkel

Slik blir Windows 8

Microsoft har allerede vist frem et helt nytt brukergrensesnitt. Noe mer vi kan glede oss til?

Slik blir Windows 8

Utviklingen av en ny Windows-versjon med kodenavnet «Windows 8» startet allerede sommeren 2009, altså før Windows 7 ble lansert. På nåværende tidspunkt er det sannsynlig at Windows 8 vil være produksjonsklar i april neste år, ifølge Microsoft-ekspert Mary-Jo Foley. Den første betaversjonen blir trolig sluppet på utviklerkonferansen Build i midten av september.

På denne siden finner du en oversikt over nyhetene som sannsynligvis vil dukke opp i Windows. Vi ønsker å presisere at en prøveversjon av Windows 8 fortsatt ikke er klar, og noen av funksjonene og mulighetene som nevnes i denne oversikten kan bli droppet eller endret i den endelige versjonen.

– Windows 8 vil fungere på «alle» enheter

Microsoft har i en pressemelding utvidet begrepet en «Windows 8-basert PC» til å gjelde flere forskjellige typer enheter, alt fra de minste enhetene med 8-tommer skjerm, til store PC-skjermer, og til og med hele bordflater.

Nytt brukergrensesnitt

Microsoft har til nå vært veldig sparsomme med informasjon om Windows 8. Brukergrensenittet er imidlertid et unntak, det ble for første gang presentert offisielt på Computex i Taipei tidligere i år. Samtidig ble det blant annet kunngjort at neste Windows-versjon ville støtte «System-on-a-chip» og ARM-prosessorer.

Det nye brukergrensesnittet vil i utgangspunktet være tilrettelagt for berøringsskjermer, men kan også styres på en mer tradisjonell måte med mus og tastatur.

Slik skal startskjermen i Windows 8 se ut:

Den tradisjonelle startmenyen har blitt byttet ut med en rutenettaktig startskjerm, hvor man kan skreddersy innhold og applikasjoner etter eget behov. Oppdateringer i sanntid vil også dukke opp på det nye startområdet.

Hvert enkelt program vil få en egen liten plakat eller en flis som Microsoft kaller det – du vil med andre ord se et fliselagt startbilde når du har logget deg på Windows 8. Flisene skal erstatte de tradisjonelle ikonene vi kjenner fra Windows. De vil bli litt større enn dagens ikoner, blant annet fordi de skal kunne vise mer informasjon enn ikoner, være mer levende og mer fleksible.

Ifølg nettstedet winsupersite.com vil det tradisjonelle grensesnittet være tilgjengelig under flisebildet. Et trykk på en av flisene skal gi tilgang til dette.

...

I følgende video fra juni 2011 er det Jensen Harris, sjef for Microsoft Windows User Experience Team, som presenterer det nye brukergrensesnittet i Windows 8:

Virtuelt tastatur

Windows 8 vil også inkludere muligheten for et virtuelt berøringstastatur.

Har du lyst å teste ut grensesnittet i Windows 8, kan du laste ned og installere Windows 8 UX Pack 2.0, et gratisprogram som skal gi deg en forhåndsvisning av utseendet i neste Windows. Programmet krever at du bruker Windows 7.

Oppgavebehandler

Oppgavebehandleren i Windows skal gjennomgå store forandringer. Her skal du kunne starte nye prosesser, og hele oversikten er nå gjort mer forståelig. Oppgavene har blitt delt inn i kategorier, for å skille ut Windows egne prosesser og andre programmer. Visningen skal bli langt mer visuelt oversiktlig, med både programikoner og navn i større format, men det skal også være mulig å bytte til den tradisjonelle visningen.

Programmene i Windows 8 blir basert på blant annet HTML 5, JavaScript og CSS, slik at det blir lettere å knytte dem til webben. Det skal også være lettere for programmer å kommunisere og utveksle data med hverandre, lover Microsoft.

Microsoft mener Windows 8 skal bli mindre plaget av barnesykdommer. Dette innebærer blant annet at programmer som er laget for Windows 7 skal også fungere for Windows 8.

Systemkravene for Windows 8

Microsoft har som mål at systemkravene for Windows 8, skal være de samme som for Windows 7, eventuelt at kravene skal reduseres. Dette betyr at eldre PC-er skal kunne kjøre Windows 8. Videre vil Windows 8 til en viss grad kunne skreddersys for spesiell type maskinvare, også med tanke på bærbare maskiner og nettbrett. Windows 8 vil være «intelligent» nok til kunne tilpasse seg maskinvaren i PC-en eller enheten.

Ryktebørsen koker

Windows 8 er en stor lansering for dataverdenen. En rekke rykter svirrer til en hver tid, der noen er mer reelle enn andre. Vi har samlet en oversikt over de heteste ryktene på neste side.

Ryktebørsen

Slik kan Windows 8 bli

Som alltid før lansering av et operativsystem vil det spres rykter på nettet, og noen av dem kan faktisk bli realitet. Her under beskrives noen av Windows 8-ryktene.

Nytt menysystem i Utforsker

Filbehandlingssystemet i Windows 8 kan få menybånd («ribbon»), det vil si menyer som ligner på det Office har fått.

Det er uklart om båndmenyene kan omgjøres til mer tradisjonelle menyer, og om dette er tenkt for flere programmer enn Utforsker.

Innebygd system mot skadelige programmer

En av sikkerhetsfunksjonene i Microsofts nettleser, Internet Explorer, er et såkalt «SmartScreen»-filter. Det er en funksjon som skal varsle surferen, dersom vedkommende er i ferd med å besøke nettsider som er kjent for å spre skadelig programvare. Det er et omdømmesystem for nettadresser (URL-er).

Dette systemet ble introdusert i IE8, og videreutviklet i IE9 for også å være et omdømmesystem for programvare, det vil si potensielt skadelige filer blir blokkert, dersom disse blir forsøkt nedlastet. Det blir nå vurdert om dette systemet skal integreres i Windows 8. Dermed blir det kanskje ikke behov for beskyttelse av et ekstra antivirusprogram.

Boblebasert skrivebord

Det har tidligere vært snakk om at Windows 8 ville bruke berøringsfunksjonen Surface 2. Tradisjonelle menyer og ikoner er borte, og i stedet får brukeren bobler på skjermen.

Dette er faktisk ikke så langt fra det flisebaserte systemet som Windows 8 trolig ender opp med, som omtalt litt lenger opp i denne artikkelen. Den synligste forskjellen er at Microsaft til slutt har valgt rektangulære fliser i stedet for bobler.

Nettbasert sikkerhetskopiering

Microsoft skal angivelig drive med utvikling av integrering med nettbaserte tjenester, og en Windows 8-klient for sikkerhetskopiering i nettskyen.

Avdekkes i september?

Microsoft vil trolig være klar med betaversjon av Windows 8 i midten av september, og da vil vi ta en grundigere titt på det nye operativsystemet.

(Kilder: Zdnet, Supersite for Windows (1), Supersite for Windows (2), Supersite for Windows (3), Wikipedia)

annonse