Artikkel

Uskarpe bilder med dårlig stativ

Lette stativer er ikke alltid så bra.

Forskere fra Tani Electronics Corp. og Nishi Lab ved University of Electro-communications (UEC)i Japan har jobbet med en metode for å måle kamerarystelser. De fant at vibrasjonene fra speilet i et vanlig speilreflekskamera kunne redusere oppløsningen i bildet med inntil 75%. Selv med speillås for å unngå dette, var det vibrasjoner fra lukkeren.

Men mest overraskende var det at vibrasjonene var kraftigere når du brukte et lett stativ (under 1,5kg) enn når du holdt kameraet i hendene.

Dessverre får vi ikke vite noe om lukkertider som er brukt. Dersom lukkertiden er moderat – kan nok dette være riktig. Men ved lange lukkertider, for eksempel ett minutt, kan vi ikke se for oss at vibrasjoner fra lukkeren kan ødelegge et bilde, eller at det er bedre å håndholde kameraet framfor å bruke et lite stativ.

Vi vet ikke hva denne nye informasjonen vil føre til, men ser for oss at disse vibrasjonene er ganske like hver gang, og at det dermed burde gå an å programmere det inn i bildestabilisatoren eller liknende for å kompensere for det. Et annet alternativ kunne være å kutte ut den mekaniske lukkeren, men det kan føre til andre problemer igjen, slik som blitssynkronisering, eller at brikken får for mye lys og raskt blir dårligere.

Den sjokkerende konklusjonen vi kan trekke, er at et godt stativ er bedre enn et dårlig stativ, så skaff deg førstnevnte, særlig hvis du noen ganger har behov for eksponeringer som er litt lengre enn det du kan håndholde.

Kilde: ZDnet

Les også
Kamera på egne ben
annonse