Til hovedinnhold
ArtikkelDingsene på IFA: Del 9

Hva i allverden er dette?

Ricoh Theta er en av de merkeligste dingsene vi har sett.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Amobil.no/Berlin: Dingser kommer i alle mulige former og fasonger. Vi i Amobil-redaksjonen er litt bortskjemte – vi får se haugevis av dem på ulike messegulv i løpet av hvert år som går. Vanligvis skjønner vi veldig fort hva de skal brukes til, selv om de er snodige eller annerledes.

Ricoh Theta er både snodig og annerledes – og det tok oss en liten stund å skjønne hva i allverden den egentlig gjør.

Et svært spesielt kamera

Kort fortalt ser Theta litt ut som fjernkontrollen til en Nintendo Wii. Det er en hvit, stavformet sak, med to runde øyne i toppen – ett på hver side.

Dette dreier seg altså om et ganske spesielt kamera. Du har kanskje brukt panoramafunksjonen i kamera-appen på mobilen din, og vet at du må bevege telefonen forholdsvis jevnt for at panoramabildene skalhenge godt sammen. Theta gjør noe liknende, men den gjør det mye enklere.

Theta har et "øye" på hver side, og det skal kunne se i hele 180 grader. Når de to bildene kobles sammen blir de til en kule.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Lager klinkekulebilder

Hvert kamera ser i 180 grader. Ved å sette sammen de to store panoramabildene, blir resultatet til en diger klinkekule som du kan snurre rundt og zoome i.

Theta kan fungere helt på egen hånd, men den har ingen skjerm til å vise frem bildene på. Derfor har den trådløs tilkobling til mobil, og Ricoh har laget en iOS-app som lar deg se på resultatene.

Les også: Sniktitt på Samsung Galaxy Gear

Ekstrem vidvinkel

Helt utzoomet gir bildene et slags inntrykk av å være inni en badeball. Tingene i bildet ser ut til å ha vidvinkelsyken som vi av og til ser i eiendomsprospekter. Størrelsesforholdene ser rett og slett litt merkelige ut.

Det som er virkelig tøft, er at når du velger å zoome inn et sted i bildet, blir størrelsesforholdene gradvis riktigere – til det bare ser ut som et helt vanlig bilde der alt henger helt riktig sammen.

Både leketøy og verktøy

På messegulvet ble vi fortalt at Ricoh Theta skulle kunne være både leketøy og verktøy. Bygningsarbeidere kan bruke kameraet til å dokumentere sine omgivelser, mens folk flest kan bruke den til å fotografere på en helt ny måte.

Det spørs likevel om Theta kanskje er litt kostbar til å finne veien ut til folk flest. Den har en veiledende pris på 400 euro, eller omtrent 3200 kroner.

Hvis du lurer på hvordan alt dette foregår i praksis, har vi filmet en liten videosnutt som du kan se under. Det fins mer informasjon om Ricoh Theta på produsentens egne nettsider. Foreløpig er den kun tilgjengelig for forhåndssalg i USA, Frankrike, Tyskland og Storbritannia.

De fem siste dingsesakene fra IFA:

Gå til samlesiden for Dagens dingser »

annonse