– Bitcoin vil aldri true den norske kronen
Men både banker og entusiaster ser ett område hvor valutaen virkelig kan ta av.
NTB Scanpix, Shutterstock/ 123dartist
Bitcoin ble et tema så godt som over natten. Spesielt godt husker mange her i landert historien om Kristoffer Koch, fyren som «på moro» spyttet inn en hundrings i den nye digitale valutaen, bare for en kort tid senere å finne ut at
småkronene hans var blitt til millioner.
Hva er egentlig Bitcoin?
Her finner du alle svarene »
Avisoverskriftene om de nyrike som fulgte, både her hjemme og ute i den store verden, skapte en enorm interesse rundt den eksotiske og heldigitale valutaen. Som en konsekvens av økt etterspørsel steg følgelig verdien av hver bitcoin, da mengen av disse var omtrent konstant.
Bitcoin-kursen steg som en rakett. Fra 130 dollar per bitcoin i oktober 2013 ble de i november, altså bare en måned senere,
omsatt for hele 1145 dollar.
Denne 10-doblingen tiltrakk seg et stort spekulantmiljø, med personer på jakt etter rask rikdom. For mange ble drømmen kortvarig. I desember
kollapset kursen
og verdien av en bitcoin mer enn halverte seg – uten at dette skremte særlig mange, dog.
Bitcoin-kursen har vært uforutsigbar.Foto: CoinBase.com
Ikke laget for spekulanter
Siden kollapsen har kursen fortsatt å hoppet kraftig opp og ned uke for uke, og ingen kan si at valutaen er temmet. Det er altså fortsatt liv laga for spekulantene, men valutaspekulasjon var langt ifra grunnen til at bitcoin ble skapt.
I dag kan du betale for tjenester med kontanter, men dette blir stadig vanskeligere da vi går med stormskritt mot et kontantfritt samfunn. Bitcoin stepper her inn som et alternativ til den eneste konkurrenten, de gjennomovervåkede transaksjonene med den gjennomregulerte kronen, dollaren eller pundet.
Bitcoin er dermed, i alle fall i teorien, en direkte og helt anonym konkurrent til norske kroner som bankene baserer hele sin virksomhet rundt. Så hvordan ser norske banker på bitcoin?
– Det er stadig flere banker som
sier nei til transaksjoner knyttet til digitale valutaer
, og som del av vårt internasjonale samarbeid mot hvitvasking og økonomisk kriminalitet vurderer vi stadig vår policy knyttet til slike transaksjoner, forteller Even Westerveld, Informasjonsdirektør i DNB.
Han legger til at banken ikke frykter konkurransen mot digitale valutaer som bitcoin, og regner med at regelverket rundt valutaen også kan komme til å endre seg:
– Digitale valutaer er et område som foreløpig er lite regulert. Men vi forventer større grad av regulering av digitale valutaer i fremtiden, forteller Westerveld.
Hvorfor vil de betale anonymt?
Hos Nordea drar vi kjensel på den samme skepsisen som hos storebror DNB:
– Vi spør oss hvorfor folk vil betale anonymt. Vi har som bank og institusjon et stort ansvar når det kommer til hvitvasking av penger, forteller lederen av Digital Banking i Nordea, Christian Bornfeld.
Bitcoins er det soleklart foretrukne betalingsmidlet på det dype nettet:
Der florerer narkotika, våpen og andre ulovlige tjenester »
Foto: Shutterstock/ Julia Zakharova
Bornfeld synes imidlertid at bitcoin, rent idealistisk sett, er svært interessant. Han bekrefter dog at Nordea ikke har noen planer når det kommer til valutaens fremtid. Grunnen er enkel ifølge ham:
– Bitcoin vil ikke bli stort, i alle fall ikke i vår del av verden.
Bornfelds avsluttning er verdt å merke seg. Denne leder oss nemlig inn på et helt nytt område.
Stort potensiale i den tredje verden
Bitcoin begynte kanskje i I-landene, men der den nye valutaen er ventet å vokse seg stor er sør for ekvator snarere enn her i det kalde nord. Det mener blant annet Ole Andre Torjussen, leder av Bitcoin-børsen Bitcoins Norway:
– Som betalingsmiddel har bitcoin større potensiale i den tredje verden enn i Norge.
Det at bitcoin er desentralisert, og altså ikke er en statlig valutta med en sentralbank, kan virke skummelt for noen. Dette er imidlertid en velsignelse for andre:
– Mange ser på bitcoin som et investeringsobjekt. De assosierer også valutaen med lyssky virksomhet, men den er egentlig et betalingsmiddel for den tredje verden, for de som ikke kan bruke VISA-kort eller har en bankkonto, forklarer Torjussen.
Bitcoin kan hjelpe handel og vekst i den tredje verden ved å effektivisere varehandel og betaling på tvers av landegrenser. Det innebærer nemlig mindre kostnader for brukeren. Der det er dyrt å bruke Visa eller Mastercard, er bitcoin-transaksjoner helt gratis.
Foto: Shutterstock/ igor.stevanovic
– Hver afrikaner har en mobiltelefon, og det ligger selvsagt et potensiale i å la en milliard mennesker betale hverandre over mobilen. Ingen trenger en bank eller et kontonummer – noe bankene der nede er svært tilbakeholdne med å gi, forklarer Torjussen, og utdyper:
– I utviklingsland brukes telefonkort som betalingsmiddel. Hvorfor vil de ha betalt i telefonkort? Fordi det har en rask nytteverdi ved at man kan fylle på telefonen og bruke opp betalingen. På samme måte kan bitcoins ha nytteverdi dersom de kan brukes til å betale hverandre for tjenester.
Fordeler også her hjemme
Også på mer hjemlige trakter har vi mye å vinne på å ta i bruk bitcoins, ifølge børssjefen:
– Vi i vesten har allerede ett noenlunde effektivt betalingsmiddel i form av bankkort og nettbank, men dette er mye tregere og koster mer å bruke enn digital valuta. En bitcointransaksjon tar i snitt fem minutter, mens vanlige bankbetalinger tar opptil en dag, eller flere dager mot utlandet.
Det kan imidlertid ta noen år før bitcoins blir noe mannen i gata behefter seg med. Torjussen forteller at det i hovedsak er menn mellom 20 og 35 år som foreløpig har kastet seg på den digitale valutabølgen her til lands. Og selv om han tror Bitcoin kan stå for opptil ti prosent av netthandelen her hjemme om noen år, inrømmer han at bankene nok har rett i én ting:
– Bitcoins vil nok aldri bli en valuta som truer den norske kronen.
Teknologi forenkler og effektiviserer hverdagen vår. Derfor er bitcoin framtiden. Vi mener det er en revolusjon innen betalingsformidling, mener Torjussen, som i alle fall ikke ser noen digitale valutakonkurrenter som skulle vippe kongen over ende:
– Det finnes sikkert 300 forskjellige digitale valutaer, men det er jo ikke noe poeng å bruke en valuta som ingen andre bruker. Du vil bruke den som er mest utbredt. Man kan se på det som Facebook. Plutselig var alle vennene der, og selv om det kom gode konkurrenter var det vanskelig for dem å få fotfeste.
Bitcoin kan være litt plundrete å tak på:
Nå skal det bli langt enklere å overføre dem med mobilen »
Les også
7,2 milliarder kroner i Bitcoins er tapt for alltid
Les også
Norges største bank avviser bitcoin-nekt – foreløpig
Les også
PayPal får støtte for Bitcoin
Les også
Google lar deg enkelt finne verdien til en Bitcoin
Les også
Vi dykket dypt i Internetts mørkeste avkrok