Til hovedinnhold
Artikkel

Se hvor stor forskjellen er mellom Apple og Lenovo

Betyr åtte timer batteritid det samme for både Apple, Samsung og Lenovo?

Shutterstock/ Mihai Simonia

Om du skal ha en ny bærbar PC er det mye å tenke på. Ytelse, formfaktor, batteritid, interaksjon og pris er bare noen av faktorene. For den jevne PC-bruker har ytelsen i dag likevel blitt så god at få opplever en ny maskin som direkte treg, og de fleste PC-er starter opp på sekunder.

Fint for Ola Normann, men krise for PC-produsentene som er avhengige av stadig vekst for å overleve konkurransen i markedet og innovere. De vil jo mer enn gjerne selge deg en splitter ny maskin når det gamle dråget ditt blir for treg.

Men hva gjør de når så ikke skjer?

De fokuserer selvsagt på bedre batteritid. Dette er noe forbrukere har ropt etter i lang tid, og etter at Intel slapp sin Haswell-prosessor i 2013 har det meste handlet om hvor lenge du kan bruke den bærbare maskinen din som nettopp det, uten å være avhengig av en veggkontakt for å få noe nytte ut av den.

Er det Apple eller Samsung som er best eller verst i klassen når det kommer til å skryte på seg batteritid? Se resultatet nederst i saken!

27 maskiner testet

Haswell var en revolusjon for PC-bransjen. Bærbare som tidligere bare hold koken i tre – fire timer kunne nå tikke i vei nesten dobbelt så lenge.

Vi i Tek har gjennom siste halvdel av 2013 og hele 2014 testet en lang rekke bærbare med energieffektive Haswell-prosessorer, og selv noen få med de nye og enda mer strømgjerringe Broadwell-prosessorene om bord. Våre tester avslørte (selvsagt) av det var stor forskjell på utholdenheten til maskinene, til tross for at samme arkitektur ligger til bunn.

Når vi ser de ulike modellene og deres batteriresultat er det tydelig at enkelte produsenter utnytter de nye energieffektive prosessorene til å gi oss tynnere maskiner, og dermed forsake økt batteritid, heller enn å gi oss like store batterier som tidligere. Hver bærbarmodell leveres jo med batterier av ulik kapasitet, men valg av prosessor, skjermbrikke, skjermtype og kjøleløsning er selvsagt også med å påvirke hvor lenge maskinene holder.

Vi har for enkelhets skyld samlet alle testresultatene våre i to oversiktlige grafer. Én for ultrabærbare PC-er og én for spillbærbare.

Ultrabærbare maskiner

Her er listen over de bærbare datamaskinene vi har testet og hvilke som gir deg aller lengst batteribrukstid:

Det er klart at vi de siste årene har fått flere bærbare på markedet med godt nok batteri til å holde gjennom en hel arbeidsdag og vel så det.

MacBook Air 13 har best batteritid av alle bærbare maskiner. Apples øverige maskiner holder også hva de lover. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Som vi ser troner Apples MacBook Air 13 ganske så ensomt på toppen av vår liste. Hele 9 timer og 30 minutter holder denne maskinen det gående på en fullading – og dette er altså under videoavspilling! Resten av Apples maskiner i MacBook-familien ligger også helt i toppsjiktet, kun «forstyrret» av Asus' rimelig Transformer Book T100 og Dells stilige XPS 13.

Fra resultatlisten kan vi se at Apple virker å være et sikkert valg om batteritid betyr mye for deg. Til sammenligning bør du nok tenke deg om to ganger før du går for en Lenovo- eller Asus-maskin, da flere av deres modeller viser dårligere batteritid enn snittet.

Spillbærbare

Nå er kanskje ikke batteritid det du setter helt fremst i førersetet når du skal velge spillbærbar, men vi har like fullt tatt med oversikten vår over hvilke av våre testmaskiner det går greiest å løsne fra båndet av og til.

Multicoms Xishan W230S har svært god batteritid til å være en spillbærbar. Takket være Maxwell-arkitekuren. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Som vi ser av målingene våre for utholdenhet blant spillbærbare er det én maskin som utmerker seg spesielt positivt, og det er Multicoms Xishan X230S. Hva det er som gjør denne krympede spillmaskinen så rå på batteritiden er vi ganske sikre på skyldes at det er Nvidias svært energieffektive Maxwell-skjermbrikke som styrer grafikken. Ikke verst med tanke på at også ytelsen er strålende, og vi kan ikke annet enn å glede oss til maskiner med Nvidias enda hvassere 960M-brikke ankommer våre breddegrader – også denne basert på Maxwell-arkitekturen.

På bunn finner vi Alienware 18 og Toshiba Qosmio X70. Mens Alienwares dårlige prestasjon er et resultat av dens styrke, nemlig doble skjermkort med en utenomjordisk ytelse, er det skjermkortarkitekturen som drar Qosmio X70 ned. Dens Kepler-brikke er rett og slett et energisug i forhold til dagens Maxwell-brikker. Om du bryr deg om batteritid kan det derfor virkelig lønne seg å se etter en spillbærbar med en 800- eller 900-serie Maxwell-skjermbrikke.

Mange fantasitall

Det er ikke vanskelig å tro på at batteritid varierer fra modell til modell. Men hva om vi fortalte deg at den oppgitte batteritiden varierer enda mer fra produsent til produsent?

Det er nemlig slik at produsentene gjerne skryter på seg en unaturlig god batteritid. Det kan de gjøre fordi det ikke finnes noen egen standard for å måle batteritid, et tall som varierer veldig ut i fra om du ser på video, surfer på nettet eller bare lar maskinen stå på tomgang. Derfor har vi sammenlignet en lang rekke bærbare PC-er vi har teste de siste årene for å se om produsentes oppgitte batteritid i det hele tatt kan sammenlignes med andre produsenters oppgitte batteritid.

Det er viktig for oss å presisere at dette er målinger som egentlig sammenligner epler og pærer, men det er også poenget. Vi har valgt ut én test som gir oss et fast referansepunkt å måle maskinene mot. Testen vår måler hvor lenge maskinene kan spille av video. Dette er ikke den mest krevende oppgaven en datamaskin kan bli utsatt for, men den er litt mer krevende enn snittet og vil belaste prosessoren med mellom fem og tyve prosent fra modell til modell . Testen gjør det mulig for oss å regne ut et forholdstall, som i prosent forteller oss hvor mye som faktisk skiller verdien produsentene oppgir fra hverandre.

Dette forholdstallet forteller hvor stor forskjell det er mellom produsentenes skrytetall for batteritid, altså hvor stor forskjell det er mellom det Apple kaller «åtte timer batteritid», og det Samsung kaller «åtte timer batteritid».

Tendensen er at desto lenger batteritid som loves, jo lenger holder maskinene det også gående – stort sett. Likevel, som neste graf viser, er det ikke bare å kjøpe en maskin som lover lang batteritid og deretter trekke fra en fast sikkerhetsprosent for å være rimelig sikker på at den skal holde hele kontordagen.

Samsungs AtivBook 9 Plus skryter på seg bedre batteritid enn den klarer å holde. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Som et skrekkeksempel på dette må Samsungs ellers så gode AtivBook 9 Plus trekkes frem. Mens Samsung for denne modellen lover deg opptil 11 timers brukstid, målte vi kun 5 timer. Nå måler vi på en helt annen måte enn Samsung, men det skal understrekes at ingen andre produsenter oppga en batteritid som viste seg å være så langt fra det de mest konservative produsentene oppga for sine modeller. Som vi skal se av neste graf skryter dermed Samsung på seg langt mer batteritid i kampen om kundene med denne modellen enn hva andre produsenter gjør.

«Skrytometer»

Det skiller mye tid mellom produsentens oppgitte tall og hva en faktisk opplever. Det kommer av ulike måter å måle på. Men hvilke produsenter drar ekstra på når de lover deg en hel dag med variert bruk uten lading? Vårt «Skrytometer» viser at du må regne med en differanse på 35 prosent mellom de mest konservative og de mest optimistiske. Nå er Samsung kun representert med én modell på vår liste, men det er verdt å merke seg at selskapets utsendte lover hele 34,74 prosent mer batteritid, som de ikke har, enn hva Apple gjør med sin MacBook Air 13.

Heller ikke Lenovo virker å være redde for å skape forventninger til sine datamaskiner når de lover omtrent 26 prosent mer batteritid enn Apple lover. Litt spesielt er det også at både andre, tredje, fjerde og syvende-plass på vårt skrytometer går til selskapets maskiner.

Ærligst i klassen

I motsatt ende av grafen finner vi en bråte Apple-bærbare. Ikke bare leverer Apple maskinene med aller beste batteritid, men Apples målinger viser seg også å være svært konservative. I snitt ligger våre målinger av Apples fire maskiner bare 22 prosent under det de lover, og det under lettere forhold enn vår relativt tøffe video-måling.

Kjøper du en MacBook, og bruker maskinen din til dels video og dels lettere oppgaver, kan du dermed føle deg helt sikker på at den holder den tiden Apple selv oppgir på sine nettsider. Dette til forskjell fra hos Samsung eller Lenovo, hvor du må være langt mer forsiktig med hvordan du bruker maskinen for å komme i nærheten av deres oppgitte batteritid.

Om målingen

Det er viktig å understreke at de forskjellige PC-produsentene alle har vidt ulike måter å oppgi batteritid på. Mens enkelte lar maskinen stå på tomgang med noen skarve Internettsider oppe, tar andre igjen i bruk mer annerkjende måleprogrammer for å gi et mer riktig anslag for batteribrukstiden.

Måten vi i Tek har gjennomført våre batterimålinger på er ved å gjenta avspillingen av et 720p-filmklipp som belaster prosessoren med fem til tyve prosent mens lysstyrken på skjermer er satt til 150 nits og Windows' «Balansert»-strømplan er valgt. Om du for det aller meste bruker maskinen din til å surfe lett på Internett, eller til dokumentbehandling, kan du derfor fint plusse på alt fra 20 til 40 prosent batteritid før skjermen går i svart. Selvsagt kan også batterilevetiden forbedres ved å senke lysstyrken enda mer enn vi har gjort i våre tester eller redusere prosessorytelsen og lignende – men dette går nok raskt mer utover bruksopplevelsen din enn batterigevinsten du oppnår er verdt.

Er du fornøyd med batteritiden på din bærbare? Fortell gjerne i kommentarfeltet.

Vi har sjekket om VLC egentlig er best:
Den beste videospilleren lar deg se én time ekstra film »

annonse