Artikkel

Skal løse et stort «Tingenes Internett»-problem

«IoTivity» nærmer seg ferdigstillelse.

Smarte hjem – eller i det minste smarte dingser i våre ringe boliger – er en følge av at all slags elektronikk skal være så innmari glup nå for tiden.

Dørlåsen, kjøleskapet, badevekta, vaskemaskinen, røykvarsleren, boligalarmen, blomsterpotta og varmeovnen er blant tingene som kan koble seg på nettet og kommunisere med deg, sånn at du kan kontrollere ting fra sofaen. Og det trenger ikke engang være din egen sofa. Går alarmen når du ikke er hjemme, vil du straks få beskjed på mobiltelefonen.

Men på ett punkt er ikke den voksende mengden av huslig elektronikk noe spesielt flink, nemlig når det kommer til å kommunisere seg imellom. Problemet er at de forskjellige produsentene gjerne opererer med forskjellige rammeverk og standarder – noe som gjør at det er vanskelig å få dataene til å flyte internt.

Det betyr også at du må bruke en rekke forskjellige apper for å styre det hele.

Smart røykvarsler: Nest Protect. Foto: Nest/YouTube

Det kan være utilsiktet eller ha med sikkerhet å gjøre, men for andre har det nok vært en bevisst strategi for å sikre at det er «sine» enheter som blir brukt når systemet skal utvides. Et godt eksempel fikk vi da vi testet et system fra Verisure (Ekstra).

Her står du for eksempel ikke fritt til velge en smart røykvarsler fra Nest eller annen produsent – her er du nødt til å gå for Verisures «egne» modeller fra Panasonic.

Det samme gjelder dersom du ønsker å knytte varmepumpa di til systemet. Kun nyere modeller fra Panasonic er støttet.

Mye som skal snakke sammen

Ikke alle er like glad i de proprietære løsningene som har dukket opp – det er sånt som fort kan forsinke «Tingenes Internett» eller Internet of Things (IoT). Analyseseskapet Gartner mener nemlig at et typisk familiehjem vil ha 500 ulike smartdingser i 2022.

Allerede i dag er det mange muligheter for hjemmeautomasjon og sikkerhet. Rom kan for eksempel automatisk temperaturreguleres og lyssettes med tanke på hvem som befinner seg i dem, og potetene kan settes på idet bilen din nærmer seg huset.

Men eksemplene over er basert på relativt få IoT-enheter, og det er ikke enkelt å få dette integrert. Hva som da kan gjøres med dataene fra fem hundre enheter og sensorer i et samhandlende økosystem er det ikke enkelt å forestille seg, men det vil utvilsomt være en god del.

En åpen standard

En gjeng som ser på mulighetene for å lage en åpen IoT-standard kaller seg for OIC – Open Interconnect Consortium. I spissen finner vi Cisco, General Electric Software, Intel, Mediatek og naturlig nok Samsung, men også gamle kjenninger som Dell, HP, IBM, Siemens, Acer, Elitegroup (ECS), Lenovo og Realtek er blant de mer enn femti medlemmene.

OIC ønsker å lage et felles rammeverk for kommunikasjon mellom IoT-enheter, som både er basert på industristandarder og åpen kildekode. Målet er å få de forskjellige enhetene til å prate sammen uavhengig av formfaktor, operativsystem, protokoll, produsent og tjenestetilbyder.

Forandrer du på én IoT-dings, skal det sømløst kunne påvirke andre ting på nettverket. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

For å få fortgang i dette er OIC pådrivere og sponsorer for et åpent prosjekt kalt IoTivity, som nettopp er et slikt programrammeverk ment for å knytte sammen de mange smartdingsene vi etter hvert får dratt med oss inn i stua eller festet et sted på kroppen.

OIC er optimistiske nok til å kalle IoTivity «just-works connectivity» for utviklere, produsenter og sluttbrukere – slik at vi som sitter i siste ledd fritt kan plukke og mikse IoT-dingser til huset.

Det kan jo kun være fagre løfter, men på årets Intel Developer Forum (IDF) fikk vi også se hvordan ting begynner å flaske seg for IoTivity-gjengen. De har planer om å få på plass versjon 1.0.0 («OIC Spec 1.0 Compliant release») av IoTivity før året er omme, mens den i skrivende stund foreligger i versjon 0.9.2.

På den enkle demostanden fikk vi se et lite knippe smarthjemselementer som var knyttet sammen gjennom en Intel-gateway: En smart lås fra August, den velkjente Nest-termostaten og ikke minst Philips' lyspære Hue.

Gennom denne demoappen kunne vi styre de forskjellige enhetene. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Med en noe rudimentær og ifølge IoTivity-representanten hasteprogrammert app på en Android-mobil fikk vi se hvor enkelt det var å sette opp hvordan én smartdings kunne påvirke en annen. I vårt tilfelle førte en senking av temperaturen på Nest-termostaten til at Philips-lyspærene skiftet fra en rødlig varm til mer blå og kjølig farge.

Et spørsmål om sikkerhet

IoTivity skal kunne fungere med både eksisterende og kommende IoT-enheter, direkte mellom de forskjellige dingsene eller via det lokale nettverket. Det støtter også avanserte og kritiske brukermønstre som for eksempel gjelder elektroniske og fjernstyrte dørlåser.

Vi noterer oss også at IoTivity benytter seg av kryptering, men at dette ennå ikke er tillatt tatt i bruk.

Med tanke på sikkerhet håper vi for øvrig at det har vært mye fokus på akkurat det. Et nettverk er jo ikke sterkere eller sikrere enn det svakeste leddet, og med det inntjeningspotensialet som ligger i IoT-markedet er det ikke vanskelig å forestille seg IoT-dingser som dyttes ut på markedet uten å ha sikkerheten i høysetet.

Da har vi forhåpentligvis et rammeverk som gjør det mulig å tette eller i det minste oppdage potensielle svakheter i de enkelte enhetene. For i teorien kan enhver dings tilknyttet nettverket ditt hackes og brukes som et springbrett for å komme seg inn på andre og mer avanserte enheter.

Tingenes Internett åpner altså i teorien for ytterligere angrepsvinkler eller -metoder – jo større kompleksitet, jo flere muligheter.

Men det kan heller bli en artikkel i seg selv.

Google vil også være med på moroa:
Vil ha Weave som protokoll for alle IoT-dingser >>>

Vi gjør oppmerksom på at Intel dekket reise og opphold under Intel Developer Forum.

Les også
Nanoleaf Bloom ligner ikke på andre LED-pærer
Les også
Snakkende Barbie kan være sikkerhetstrussel
Les også
Denne pakken gjør det enkelt å bygge hjemmelagde Windows 10-dingser
Les også
Nå er endelig kjøleskapet og kaffemaskinen på nett
Les også
Dette bør du vite før du kjøper robotgressklipper
Les også
Nå blir de smarte røykvarslerne enda smartere
Les også
Slik kan varmepumpen bli smartere
Les også
Husket du å låse ytterdøren?
Les også
Vi tar i bruk smart-alarm
Les også
Ny serie: Slik blir hjemmet ditt smartere
Les også
Hvordan utnytte 30 milliarder internettdingser
Les også
Smarte dingser vil være «overalt» i 2022
annonse